Novosti
SUMMIT ODRŽAN U TEŠKIM OKOLNOSTIMA

NATO će stati iza Ukrajine, nazire se novi hladni rat
Objavljeno 6. rujna, 2014.

Drugog dana NATO summita u Walesu snažno je podržan teritorijalni integritet i neovisnost Ukrajine te je osuđena ruska intervenciju u toj zemlji.

Čelnici 28 zemalja članica razgovarali su prvi dan svoga summita s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom u okviru Komisije NATO-Ukrajina. Kako sada stvari stoje, idemo prema novom hladnom ratu.

"Mi, čelnici država i vlada zemalja članica Komisije NATO-Ukrajina složno podupiremo neovisnost i teritorijalni integritet Ukrajine u njezinim međunarodno priznatim granicama", kaže se u zajedničkoj izjavi usvojenoj na sastanku.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rassmussen rekao je kako je NATO obećao 15 milijuna eura obrambene pomoći Kijevu. Pozivamo Rusiju da okonča ilegalno i samoproglašeno pripojenje Krima, rekao je Rasmussen. Prisutnima se obratio i ukrajinski predsjednik Porošenko.

"Nikada nisam osjetio ovako veliku podršku svih lidera država, šefova vlada i predstavnika članica NATO-a kao danas za Ukrajinu. Ovo je definitivno jako značajan događaj", poručio je Poroshenko.

Oko četiri tisuće vojnika trebalo bi činiti interventne snage koje bi u vrlo kratkom roku mogle biti poslane bilo gdje u svijetu. Trebale bi biti smještene ili u Poljskoj ili u zemljama Baltika.

Dio je to novog akcijskog plana, pojasnio je generalni tajnik Anders Fogh Rassmussen.

"NATO štiti sve saveznike cijelo vrijeme. Šaljemo jasnu poruku svim potencijalnim agresorima. Pomislite li napasti jednog saveznika, suočit ćete se s cijelim Savezom", poručio je glavni tajnik.

U Walesu je i hrvatska delegacija predvođena predsjednikom Josipovićem, koji je istaknuo kako od Hrvatske nije zatraženo sudjelovanje u NATO-ovim snagama za brzu reakciju.

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić istaknula je da se summit nije odvijao u ovako teškim okolnostima još od Drugog svjetskog rata.

"Zemljopisni položaj koji Hrvatska ima daje joj dodatni značaj, ne samo u smislu obrane naše regije nego u obrani NATO saveza općenito, i tu je uloga Hrvatske apsolutno prepoznata kao zemlje koja je pouzdan partner."

Potpisano primirje

Ukrajinski predsjednik Porošenko i predstavnici pobunjenika s istoka Ukrajine u Minsku su na pregovorima uz posredovanje OESS-a i Rusije potpisali preliminarni protokol kojim bi počelo primirje. Ukrajinski predsjednik naredio je vojsci da obustavi paljbu jučer od 15 sati kada je primirje trebalo stupiti na snagu. Svi su skeptični prema dogovoru i nadaju se da će se održati na terenu gdje su se žestoke borbe oko Mariupolja i Donjecka vodile i danas.(MS)

Možda ste propustili...

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”