Novosti
ONI SU BOLJA HRVATSKA

Brucoši Samuel Bosch i Doris Kopf:
Možda smo naivni, ali još uvijek
vjerujemo da nas naša zemlja treba
Objavljeno 2. rujna, 2014.
Oboje su odlični učenici, Samuel će studirati fiziku, a Doris kemiju i, bar za sada, ne žele otići iz Hrvatske

Vezani članci

DRŽAVNA MATURA

Prosječna ocjena maturanata - trojka

Premda nova akademska godina počinje tek za mjesec dana, 1. listopada, hrvatski fakulteti jučer su otvorili svoja vrata studentima koji će u rujnu polagati ispite. Ovaj put predstavljamo dvoje brucoša, koje studentske brige tek očekuju. Oni su Samuel Bosch iz Zagreba i Doris Kopf iz Osijeka. Oni su uzor mladima i svima koji vjeruju u bolje sutra. Oni su bolja Hrvatska.

Samuel Boch jedan je od rijetkih maturanata u Hrvatskoj koji je na dva ispita iz državne mature imao stopostotnu riješenost, i to iz fizike i matematike A razine (više), a iz njemačkog mu je nedostajao samo jedan bod do 100 posto. Ove godine sudjelovao je na državnom natjecanju iz matematike i njemačkog, a tri puta bio je sudionik Međunarodne olimpijade iz fizike. Kao jedan od najboljih hrvatskih učenika nagrađen je Oskarom znanja.

- Završio sam zagrebačku XV. gimnaziju, popularno zvanu MIOC, koja je obrazovnim profilom prirodoslovno-matematička gimnazija. Stekao sam jako mnogo znanja na dodatnoj nastavi matematike i fizike, koju u MIOC-u, kao i iz mnogih drugih predmeta, drže studenti. Nastavnicima sam također bio jako zadovoljan. Nažalost, oni su se morali strogo držati nastavnog programa, koji je bio prelagan za MIOC - opisuje svoja srednjoškolska iskustva Samuel.

Upisao je Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu, na kojemu će studirati fiziku. Poslije namjerava studirati na sveučilištu ETH u Švicarskoj, za što je već položio potrebne ispite. O svojim planovima za budućnost kaže: “Volio bih raditi kao profesor na nekom fakultetu i kao znanstvenik. Želim studirati teorijsku fiziku, no lako je moguće da ću se još predomisliti.”

Na pitanje vidi li svoju budućnost u Hrvatskoj ili u inozemstvu, Samuel odgovara: “Za školovanje da, a za posao još ne znam. Ako se pokaže neka prilika da radim u RH, rado bih ju iskoristio. Trenutačno u Hrvatskoj za fizičare nema baš mnogo radnih mjesta, pa je lakše otići u inozemstvo. No, dok završim studij, situacija bi se mogla jako promijeniti.”

Osječanka Doris Kopf studirat će na Odjelu za kemiju osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. S odličnim uspjehom završila je Prvu gimnaziju (opću).

- Od kada sam dobila taj predmet, u sedmom razredu osnovne škole, privukao me i znala sam da je kemija moja budućnost. Možda je razlog u profesorici Steli Sonnenfeld iz OŠ Ivana Filipovića, koja je znala lijepo predavati taj predmet. U međuvremenu sam išla na županijska natjecanja iz kemije, biologije i hrvatskog jezika, a najveći mi je uspjeh četvrto mjesto iz kemije - odgovara Doris na pitanje - zašto baš kemija.

U budućnosti se vidi kao profesorica kemije u nekoj školi, a možda i u kemijskom laboratoriju. Svoju budućnost vidi u Hrvatskoj, jer vjeruje da ova zemlja još uvijek treba mlade, pametne i obrazovane ljude. “A zašto ne ostati? Za sada mi je dobro i ovdje. Smatram da onaj tko traži posao, posao može i naći. Dok ga ne nađem, mogu volontirati”, kaže Doris.

Uza sve to naša mlada sugovornica uči španjolski, sudjeluje u kreativnim radionicama i volontira na svim važnim događajima u Osijeku, poput Svjetskog gimnastičkog kupa, Osječkog ljeta kulture, osječkog Polumaratona i Zemlje bez granica.

- Volim volontirati jer se osjećam korisnom, jer se volim uključivati u razne događaje i sklapati nova prijateljstva. Ljubav prema volontiranju otkrila sam u svojoj gimnaziji - kaže Doris. Dodaje da je zadovoljna znanjem koje je stekla u gimnaziji, a posebno ističe projekt Comenius, u kojemu je sudjelovala. Tada su volontirali i sudjelovali u humanitarnim akcijama za pomoć djeci iz Doma Klasje.

Vesna LATINOVIĆ
SAMUEL VOLONTIRA U KENIJI

Uz izvrstan uspjeh u školi, Samuel volontira. Javio nam se iz Kenije, gdje radi sa siromašnom djecom. “Otišao sam na dva mjeseca kako bih investirao u budućnost te izgubljene djece, ali i u svoju budućnost, novim spoznajama i životnim iskustvom. Otišao sam sam, jer su se moji prijatelji previše bojali”, kaže Samuel. Osim toga, ovaj mladić intenzivno se bavi sportom i trenira triatlon, a slobodno vrijeme voli provoditi sa svojom djevojkom Lucijom, koja će također studirati na PMF-u.

DORIS U ZEMLJI BEZ GRANICA

Doris je već sedam godina volonterka Zemlje bez granica. Sve je počelo 2007. godine, kada je krenula na radionice te popularne manifestacije. “Pravila sam skulpture od gline, svidjelo mi se i došla sam sljedeće godine. Volonterka sam postala 2010. godine i od tada svake godine volontiram na Zemlji bez granica. Konkretno, ove godine sudjelovala sam u postavljenju instalacija cvijeća, pomagala roditeljima i djeci da se snađu, radila na infopultu i još mnogo toga. Ovaj put najviše su mi se svidjele žirafe”, kaže Doris.