Kultura
PETI DANI LUKE BOTIĆA U ĐAKOVU

Velikani pripadaju svima, a Botić i Đakovu i Kaštelima
Objavljeno 2. rujna, 2014.
Književnik Luka Botić je u Đakovu proživio zrele godine svog života

Nakon što su prije tjedan dana započeli u Kaštelima, 5. Dani Luke Botića prigodnom su manifestacijom održani i završeni prošlog vikenda u Đakovu.

Nakon polaganja vijenaca na grobu Luke Botića na đakovačkom Gradskom groblju, u Hrvatskom domu održana je projekcija dokumentarnog filma o ovom književniku i političaru. Đakovački književnik i dogradonačelnik Mirko Ćurić naglasio je da Dani Luke Botića već petu godinu podsjećaju na djelo poznatog književnika koji je u Đakovu proživio zrele godine svog života, zapravo jedine stvaralačke godine jer je umro mlad, sa 33 godine.

- Luka Botić povezuje Đakovo i grad Kaštela jer se manifestacija održava paralelno. Luka Botić podrijetlom je iz sela Opor-Botići u kaštelanskom zaleđu gdje živi puno ljudi tog prezimena. Istoimena udruga pokrenula je inicijativu da se to selo revitalizira, a da se ujedno podsjeti na najpoznatijeg čovjeka tog prezimena. Na taj smo se način povezali s predsjednikom te udruge Juricom Botićem. Suradnja je odlična jer s druge strane imamo primjera gdje se pojedine sredine otimaju za velikane, što kod nas nije slučaj. Velikani pripadaju svima. Naša suradnja teče na obostrano zadovoljstvo - kazao je Ćurić. Ove godine u Đakovu je prikazan film Jurice Botića o njegovu velikom prezimenjaku, koji je, kaže Ćurić, već prikazan u Đakovu, no odlučeno je pokazati ga svima zainteresiranima još jednom.

Nakon projekcije filma održan je stručni skup posvećen Botićevim suradnicima i prijateljima koji su zaslužni za prve godine njegova dolaska u Đakovo, a riječ je o Mati Topaloviću, župniku u Gradištu gdje je i umro, o kome je govorila književnica Božica Zoko, dok je o Botiću i Brlićima govorio Ivan Stipić, autor Brodskog leksikona. Uglazbljene Botićeve stihove izvodili su Josip Molnar, Sanja Hajduković i Kruno Štrk. Njihova izvedba u duhu sevdaha svidjela se Kaštelanima, pa je snimljen i ulomak za Radio Split.

Najavljeni su i 6. Dani Luke Botića koji će, kako je najavio Ćurić, u Đakovu biti posvećeni odnosu Botića i Strossmayera. “Taj odnos se stalno provlači, ali ćemo ga sada pokušati staviti u fokus jer je cijela iduća godina u znaku 200. godišnjice njegova rođenja”, kazao je Ćurić.

Maja MUŠKIĆ
Pozdravi 400 Botića

“Luka Botić je rođeni Splićanin, i to svi znaju. No ne znaju da je na Kozjaku, oko tri i pol kilometra daleko od grada, selo iz koga se Petar, otac Luke Botića preselio u Split. To selo je potpuno iseljeno i danas je u projektu Splitsko-dalmatinske ono predviđeno kao eko-etno selo. Tamo je nekoliko idiličnih kuća, a jedna je od njih i kuća oca Luke Botića”, kazao je Jurica Botić prenoseći Đakovčanima pozdrave čak 400 Botića iz Kaštela.

Možda ste propustili...

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

Najčitanije iz rubrike