Novosti
SVIJEST O ČISTIJEM TRANSPORTU

Država je subvencionirala
kupnju 440 ekoloških vozila
Objavljeno 31. kolovoza, 2014.

- Uveli smo niže trošarine za vozila koja su ekološki prihvatljivija, s 15,5 milijuna kuna sufinancirali smo građanima i tvrtkama nabavu ekološki prihvatljivijih vozila, subvencioniramo “zeleni” javni prijevoz. Krećemo s projektom “Zelena linija” za ekološka vozila i plovila u nacionalnim i parkovima prirode, a sljedeće godine na snagu stupa pravedniji model naplate ekološkog poreza - rekao je u subotu ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, predstavljajući paket mjera koje država provodi kako bi podigla svijest o važnosti očuvanja čistog zraka, posebice u gradovima.

Paket uključuje sufinanciranje nabave ekološki prihvatljivijih vozila koje je kroz projekt “Vozim ekonomično” sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

- Veliki interes građana pokazatelj je da su građani i tvrtke prepoznali koristi projekta i nabave ekološki prihvatljivijih vozila, zbog čega smo sredstva s prvotno predviđenih sedam milijuna kuna povećali na 15,5 milijuna, a nabavljeno je 440 vozila, od čega je 379 hibridnih, 53 električna i osam hibridnih plug-in vozila - izjavio je direktor Fonda Sven Müller.

Također, kroz promjenu trošarina uveden je ekološki kriterij pri utvrđivanju visine tog posebnog poreza koji sada uz vrijednost vozila ovisi i o prosječnoj emisiji ugljičnog dioksida i vrsti goriva koje vozilo koristi za promet. Treća mjera je donošenje uredbe kojom se nagodinu uvodi pravedniji način naplate ekološkog poreza koji se plaća godišnje pri svakoj registraciji - sukladno stvarnoj razini onečišćenja.

- Tako će vlasnici vozila koja više onečišćuju plaćati veću naknadu, a oni s manjim emisijama plaćat će manje nego do sada - istaknuto je na predstavljanju.

Lanjskim Zakonom o promicanju čistih i energetski učinkovitih vozila u cestovnom prijevozu za javni sektor propisano je da kod nabavljanja novih vozila moraju uzeti u obzir energetske učinke i učinke utjecaja na okoliš, a njime su obuhvaćeni svi koji su u sustavu javne nabave, kao i prijevoznici koji obavljaju javni linijski prijevoz putnika. Kao petu mjeru, Fond s 40 do 80 posto subvencionira gradovima i općinama “ozelenjavanje” javnog transporta.

Udio prometa u emisijama stakleničkih plinova iznosi oko 25 posto, od čega više od 70 posto generira cestovni promet. Promet u ukupnoj neposrednoj potrošnji energije u Europskoj uniji, kao i u Hrvatskoj, ima vrlo visok udio - više od 30 posto. Prosječno osobno vozilo u Hrvatskoj, koje je staro 11 godina, na godišnjoj razini emitira oko tri tone CO2 u atmosferu.(D.Pav.)

Mihael Zmajlović

ministar zaštite okoliša i prirode

Nagodinu na snagu stupa pravedniji model naplate ekološkog poreza