Novosti
HRVATSKI POLITIČARI

I njima je svaka kuna draga - uz politiku uzgajaju rajčice ili ljeti iznajmljuju vikendice
Objavljeno 28. kolovoza, 2014.
Imamo i predsjednika koji na temelju svojih skladbi prima honorare, što je dopušteno

U Europi su sve glasniji zahtjevi za većom transparentnošću primanja i dodatnih zarada političara, posebice zastupnika u parlamentima, no ograničenja nije lako uvesti.

Kada je riječ o reguliranju pitanja dodatnih izvora prihoda za političare, Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, kaže kako se Hrvatska odlučila za sustav 'svi dužnosnici imaju ista pravila'. “Nije bit u tome da vi nekome ograničite stjecanje sredstava ako su ona stečena zakonito. Veći je problem ako pojedinac napravi nekome uslugu u obnašanju dužnosti pa mu taj, primjerice, daruje neki vrijedan kućanski predmet, a to neće biti zavedeno ni u imovinskoj kartici, ni bilo gdje drugdje, a zapravo je izvor tog stjecanja vlasništva nezakonit”, ističe Orešković. U Europi pak zastupnici u parlamentima imaju nešto manja ograničenja nego drugi dužnosnici. Različito je od države do države kako su uredile ta pitanja pa i područje sukoba interesa.

Prema podacima koje je nedavno iznio Deutsche Welle, u njemačkom su Bundestagu zastupnici plaćeni oko 9000 eura mjesečno, ali u prosjeku svaki peti ima i dodatni izvor zarade. Najstroži su propisi u Španjolskoj, ali i tu su iznimke vođenje obiteljskog poduzeća ili autorski rad. Iako zastupnici zarađuju osjetno manje nego u Njemačkoj, od 2011. uvedena su pravila koja od zastupnika zahtijevaju obračun poreza te sve informacije o privatnom bogatstvu, ali i eventualnim dugovima. Ograničenja dodatnih zarada nema ni u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Italiji ni u Austriji. Iznimka je Švicarska, gdje političar nije profesionalno zanimanje, nego sporedna djelatnost koju obavljate paralelno sa svojim poslom. No, i to uključuje solidnu novčanu naknadu, što izaziva negodovanje javnosti pa se mnogi najbolji stručnjaci u to ne žele upuštati. Što opet snižava razinu kvalitete onih koji u tome ostaju i svjedoči da ni u najrazvijenijim zemljama nije lako iznivelirati to pitanje.

- Na lokalnoj i regionalnoj razini kod nas imate dosta općinskih načelnika koji “volontiraju”. Oni zapravo obnašaju javnu dužnost 24 sata dnevno, ali ne zasnivaju radni odnos u svojoj općini, nego rade nešto posve neovisno, primjerice nastavnici su ili rade u nekom poslovnom subjektu, a da to ne predstavlja obnašanje nespojive dužnosti. Zakonom je određeno koja to druga radna mjesta mogu biti. Onima koji pak profesionalno obnašaju svoje dužnosti, dodatne djelatnosti su izričito zakonom propisane kao dopuštene - kaže Dalija Orešković.

To su, primjerice, edukativna, znanstvena, sportska i samostalna poljoprivredna djelatnost - obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a mogući su i prihodi od autorskih i patentnih prava te prava industrijskog vlasništva. Tako danas imamo i predsjednika države koji na temelju svojih skladbi prima autorske honorare, što je dopušteno. Sve ostalo može se obavljati tek uz odobrenje Povjerenstva.

- Neki imaju poslovne udjele u trgovačkim društvima i može im se (a ne mora) isplatiti i eventualna dobit. Ima i onih koji na temelju vlasništva stječu dodatne prihode, primjerice općinski načelnici po obali, gotovo svaki ima nekretninu koju ljeti iznajmljuje. No, meni je veći problem nezakonito stečena imovina. Jer ako se netko trudi i, primjerice, zakonito uzgaja rajčice, ima neki manji sustav koji je samoodrživ - zašto ne? To je znatno korektnije nego da mu netko u novcu ili naravi plaća njegove usluge - smatra Orešković.

Igor BOŠNJAK

ANTUN KAPRALJEVIĆ

bivši šef Povjerenstva za sprječavanje sukoba interes

Još problematičnije u Europskom parlamentu

Prema mišljenju Antuna Kapraljevića, bivšeg predsjednika Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, u europskim su državama čak problematičniji primjeri zastupnika u Europarlamentu, nego saborskih zastupnika. U svezi s tim podjeća i na nedavno izbacivanje novinara njemačkog RTL-a koji se zanimao za to koliko novca završi u džepovima europarlamentaraca. U prostorijama EU parlamenta u Strasborgu se pojavio u petak rano ujutro i vidio već u 7 sati kraću kolonu europarlamentaraca s koferima u rukama koji su se upisivali kako bi ostvarili pravo na dnevnicu za taj dan, iako su mnogi odmah potom napuštali zgradu EU parlamenta. Novinareva “neugodna” pitanja nisu naišla na razumijevanje eurozastupnika koji za odgovor u velikoj većini nisu bili zainteresirani, a neki su i doslovce bježali pred kamerama, u lift ili u hodnike, da bi sve završilo - izbacivanjem novinarske ekipe iz zgrade.

Uskoro dostupniji podaci o dužnosnicima

- Mi trenutačno radimo na izradi jednog informatičkog programa koji će omogućiti pretraživanje na našim internetskim stranicama prema različitim kategorijama. Vrlo vjerojatno da ćemo takav program razviti do kraja ove godine i učiniti ga javno dostupnim, što znači da će svatko koga zanimaju određeni statistički podaci, primjerice, koliko je žena koje su dužnosnice, a obavljaju i neku edukacijsku djelatnost, ili koliko je dužnosnika prijavilo prihode od međunarodnih institucija, to moći tu i pronaći. Prošle godine imali smo velik broj podnesenih zahtjeva dužnosnika za davanje mišljenja, što znači da i oni polako mijenjaju svijest o tome kakvu poruku trebaju slati svojim postupanjem za vrijeme trajanja nekog mandata - ističe predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.

Dragan Zelić

izvršni direktor GONG-a

Onaj tko se odluči obavljati javnu funkciju ili dužnost, primjerice, saborskog zastupnika, treba se posvetiti tom odgovornom poslu i ne raditi ništa “sa strane”

GONG-ova inicijativa

Kod nas je auktualno pitanje istovremenog obnašanja dužnosti zastupnika i općinskog načelnika ili gradonačelnika, za čiju se zabranu zalaže GONG u prijedlogu reforme izbornog zakonodavstva. I predsjednik Kluba zastupnika HDSSB-a Josip Salapić kaže da treba razmisliti o cjelovitoj reformi kojom bi se uredilo to pitanje, jer dva posla fizički teško možeš stići. Podupire ih i Mirela Holy, predsjednica ORaH-a, smatrajući to izrazom demokratizacije društva i poštivanja volje građana. OraH se zalaže za redefiniranje plaća saborskih zastupnika tako da se isplaćuju na temelju paušala – u iznosu prosječne plaće u državi, a sve dodatno trebali bi zaraditi političkim radom. “Osoba koja se odluči obavljati javnu funkciju te biti, primjerice, zastupnik, treba se posvetiti tom poslu koji zahtijeva mnogo truda ako će se kvalitetno raditi i ne obavljati ništa druge sa strane, da ne uđe u sukob interesa. Jer možete pogodovati drugim poslovima ako ste kao gradonačelnik u Saboru”, kaže Dragan Zelić, izvršni direktor GONG-a.

Autorski rad

dopušten je političarima u svim zemljama EU-a