Novosti
CROBAROMETAR

Novi pad SDP-a, Holy prvi
put dostigla Josipovića
Objavljeno 25. kolovoza, 2014.

Vezani članci

RASPOLOŽENJE HRVATSKIH BIRAČA:

SDP zaustavio pad rejtinga, HNS nestao

HDZ je u kolovozu imao potporu 25,9 posto birača, a SDP je pao nakon blagog oporavka u srpnju i sada je na 17,5 posto, pokazao je to redoviti Crobarometar koji je objavljen na Dnevniku Nove TV, a proveo Ipsos Puls na 958 ispitanika. ORaH je na 15 posto, ali kolovoz je prvi mjesec u kojem ta stranka ne raste nakon pola godine.

Mirela Holy sa 68 posto potpore dijeli prvo mjesto s predsjednikom Ivom Josipovićem na listi popularnosti političara. Mireli Holy ovo je najbolji osobni rejting, a Ivo Josipović sa 68 posto potpore ima i jedan od lošijih osobnih rejtinga. Kolinda Grabar Kitarović, prvi put testirana, ima potporu od 55 posto birača. Josip Leko ima 48 posto potpore, a Ruža Tomašić 36 posto. Vesna Pusić ima potporu 32 posto birača, a Zoran Milanović je kolovoz završio s 23 posto. Iza njega je Tomislav Karamarko na 22 posto.

Milan Bandić, sa svojom listom, ako bi izašao na izbore, sada je na 4. mjestu s 4,9 posto. Slijede laburisti s 4,4 posto, a HSS je na 2,7 posto. Hrast je na 2,7, a HNS na 2 posto. Prvi put testirani su i Čačićevi Reformisti, koji su dobili 1 posto. Ostale stranke zajedno osvajaju 11,7 posto birača, a neodlučnih je 12 posto.

HDZ-ov savez, da su danas parlamentarni izbori, osvojio bi 29,7 posto, a Kukuriku koalicija imala bi 21,6 posto potpore birača.

No, o formiranju Vlade odlučivale bi ostale stranke. ORaH trenutačno ima 15,5 posto potpore birača, Bandićeva lista, da su danas izbori, osvojila bi 6,1, a Laburisti 5,8 posto. Savez za Hrvatsku osvaja 3,6 posto. Ostale stranke osvajaju 5,7 posto, a neodlučnih birača je 11,8 posto.

Vladajuća koalicija će odraditi mandat do kraja, smatra 76 posto birača, a da će se raspasti prije 2015. misli 16 posto birača. To je jedina utjeha Zoranu Milanoviću, gdje birači svih opcija, pa i 72 posto HDZ-ovih birača, misli kako će ova vlada izbore odraditi do kraja.D.Pavlović

POTEZE VLADE NE ODOBRAVA 77 POSTO BIRAČA

Vladina politika među biračima ocijenjena je kao i mjesec prije - 77 posto birača ne odobrava poteze Vlade, a odobrava ih 16 posto. Istovremeno, da zemlja ide u lošem smjeru misli 82 posto birača, a samo njih 11 posto misli suprotno.

25,9%

birača podupire HDZ

17,5%

birača podupire SDP