Ekonomija
PRIPREME ZA KAMPANJU

U osječkoj šećerani bit će proizvedeno 70.000 tona šećera
Objavljeno 25. kolovoza, 2014.
Polovinu proizvodnje osječka šećerana plasira na domaće tržište, a ostatak na tržišta EU-a

U osječkoj šećerani u tijeku su završne pripreme za ovogodišnju, 107. po redu kampanju prerade šećerne repe.

Na temelju prvih rezultata (netom započetih) pretkampanjskih analiza početak prerade šećerne repe mogao bi započeti oko 10. rujna. Prema riječima Damira Rogulje, predsjednika Uprave Tvornice šećera Osijek, ova je godina za proizvodnju šećerne repe povoljna te se očekuje da će biti prerađeno više od 550.000 tona.

To je više nego lani kada je, zbog dugog kišnog i hladnog razdoblja početkom proljeća, kasnije sjetve te time i pomaknute vegetacije, bilo prerađeno oko 450.000 tona.

- Na području Republike Hrvatske imamo ugovorenu proizvodnju šećerne repe na oko 7000 hektara, Mađarskoj 1500 i u Vojvodini 500 hektara. Nakon završetka predkampanjskih analiza znat ćemo s kolikom digestijom možemo računati, no, već se sada može reći da će sigurno biti viša od 14,50, kolika je u prosjeku bila lani, odnosno da će najvjerojatnije biti u okvirima višegodišnjih prosjeka kada je iznosila 15,50. Stoga, računamo da bi prema grubim procjenama mogli proizvesti oko 70.000 tona šećera iz šećerne repe, a što je gotovo na razini naše proizvodne kvote šećera od šećerne repe koja iznosi 67.507 tona, kaže Damir Rogulja.

Istodobno s tzv. zelenom kampanjom, kako neki nazivaju preradu šećerne repe, bit će prerađeno i 13.000 tona sirovog tršćanog šećera preostalog iz ovogodišnje tzv. žute kampanje koja je bila proljetos.

Sveukupno, kako procjenjuje Rogulja, ove godine planiraju proizvodnju šećera između 115.000 do 120.000 tona. Polovinu proizvodnje osječka šećerana plasira na domaće tržište, a ostatak na najbliža tržišta unutar Europske unije.

Tvornica će šećera Osijek opće uvjete proizvodnje i otkupa šećerne repe, u kojima će biti definirana otkupna cijena šećerne repe, objaviti u roku od slijedeća dva tjedna. Kako je naveo Rogulja, već je sada izvjesno da otkupna cijena šećerne repe za ovu godinu neće biti na lanjskoj razini, kada je iznosila 340 kuna po toni, nego će iznositi oko 230 kuna po toni, a što je uvjetovano izrazitom nekonkuretnošću hrvatskih šećerana u odnosu na najveće europske šećerane, gdje je cijena šećerne repe te time i proizvođačka cijena šećera znatno niža nego u Hrvatskoj.

No, unatoč tomu, kako smatraju u osječkoj šećerani, proizvođači šećerne repe ipak će imati razloga za zadovoljstvo, jer će uz poticaje od 3000 kuna po hektaru, znatno veće prinose i digestiju ove godine zabilježiti dobru zaradu, zasigurno veću nego u prošloj godini kada su i prinosi i digestija bili niski.

- Valja istaknuti kako će šećerna repa i nadalje ostati kraljica ratarskih kultura, odnosno najdohodovnija kultura za poljoprivredne proizvođače, a od 2015. godine sukladno prijedlogu Ministarstva poljoprivrede rast će i poticaji za proizvođače šećerne repe, te će iznositi više od 600 eura po hektaru - zaključio je Rogulja.

Zdenka RUPČIĆ
Kanditove prostorije - novo skladište i pakirnica šećera

Nakon što je, prema ranije predviđenom planu iselio Kandit, u osječkoj šećerani pokrenuli su radove na preinakama prostora koji će služiti kao skladišni prostori, koji su Tvornici šećera Osijek do sada bili izrazito deficitarni, te na projektiranju i gradnji nove pakirnice za pakiranje šećera. Ukupna vrijednost svih ovogodišnjih investicija, uključujući i već uobičajeni remont postrojenja i projektiranje i ishođenje dozvola za vodnu građevinu za prečišćavanje otpadnih voda iznosi oko 25 milijuna kuna.

U KAMPANJI POSAO ZA 350 RADNIKA

U ovogodišnjoj kampanji prerade šećerne repe u Tvornici šećera Osijek bit će angažirano blizu 350 stalnih i sezonskih radnika. Što se tiče angažmana sezonske radne snage ove će ih godine za potrebe kampanje, kako doznajemo, biti potrebno neznatno manje u odnosu na prethodnu godinu.

550

tisuća tona šećerne repe bit će prerađeno u ovoj kampanji

230

kuna po toni najvjerojatnija je otkupna cijena koju će osječka šećerana plaćati svojom kooperantima

Damir Rogulja

predsjednik Uprave Tvornice šećera Osijek

Šećerna repa i nadalje najdohodovnija kultura

- Valja istaknuti kako će šećerna repa i nadalje ostati kraljica ratarskih kultura, odnosno najdohodovnija kultura za poljoprivredne proizvođače, a od 2015. g. sukladno prijedlogu Ministarstva poljoprivrede rast će i poticaji za proizvođače šećerne repe te će iznositi više od 600 eura po hektaru - zaključio je Rogulja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike