Novosti
NEJASNOĆE U ZAKONU O RADU

Nejasne odredbe novog ZOR-a usijale telefonske linije pravnih savjetnika
Objavljeno 23. kolovoza, 2014.
Od rujna HUP počinje održavati savjetovanja za svoje članice

Vezani članci

STRANKA UMIROVLJENIKA O ZOR-U

Novi zakon neće potaknuti investicije

Zbog pojedinih nejasnih odredbi novog Zakona o radu koji je na snazi tek dva tjedna (od 7. kolovoza 2014.) usijani su telefoni pravnih savjetnika.

I u Hrvatskoj udruzi poslodavaca regionalni ured Osijek u protekla dva tjedna sve su učestaliji pozivi poslodavaca, kako doznajemo od Ivana Sarića, dipl.iur. pravnog savjetnika u HUP-u, a najviše zovu jer su im nejasne pojedine odredbe novog Zakona o radu.

- Stoga ćemo od rujna početi održavati savjetovanja. Prvo će biti već 12. rujna koje ćemo za poslodavce organizirati u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava u Osijeku, a nakon toga i u svim našim regionalnim uredima - kaže Ivan Sarić, te dodaje kako do tada već uobičajeno savjetuju svoje članove na dnevnoj bazi.

Kako doznajemo u fokusu interesa poslodavaca ovih dana je najviše promjena organizacije radnog vremena.

Prema novom je Zakonu, naime, tjedno ograničenje trajanja prekovremenog rada povećano s osam na deset sati, a kako bi se izbjeglo manipuliranje u njihovu bilježenju, uvedena je obveza poslodavca da radniku mora pisano naložiti prekovremeni rad.

Bez dramatičnih promjena

Od ostalih promjena u odnosu na prethodni zakon o radu iz 2010. godine, Sarić podsjeća kako novi zakon uvodi mogućnost dopunskog rada kod drugog poslodavca, potom da otkazni rok ne teče za vrijeme godišnjeg odmora, plaćenog dopusta te razdoblja privremene nesposobnosti za rad radnika kojeg je poslodavac u otkaznom roku oslobodio obveze rada, osim ako kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije drukčije određeno. Smanjena je i naknada plaće u slučaju sudskog raskida ugovora o radu sa sadašnjih maksimalnih 18 na 8 plaća te je produžen zastarni rok za potraživanja iz radnog odnosa s tri na pet godina.

Novim je Zakonom uvedena i mogućnost ustupanja radnika unutar grupacije kada poslodavac nema potrebe za radom određenih radnika, isti može svoga radnika privremeno ustupiti u s njim povezano društvo te je za agencije za povremeno zapošljavanje produženo vrijeme ustupanja radnika na tri godine s mogućnošću i dužeg ustupanja ako je potrebno.

Valja istaknuti kako novim Zakonom o radu nisu zadovoljni ni poslodavci ni sindikati, iako on, kako smatra Sarić, ne donosi neke bitne i dramatične promjene ni za jedne ni za druge u odnosu na prethodni iz 2010. godine.

Smanjuje se cijena rada

Predsjednica sindikata trgovine Zlatica Štulić smatra kako će nakon što je sada na snazi novi Zakon o radu radnici za isti novac raditi više.

- Mi nismo imali nekih posebnih upita vezanih uz organizaciju rada i prekovremena jer je trgovina specifična djelatnost u kojoj se i do sada radi od 0 do 24 sata. Ono što vidimo kao najveći problem, a što smo već prije i isticali, jest rad preko agencija jer smatramo da se time smanjuje cijena rada, a najveću opasnost vidimo u mogućnosti prebacivanja radnika u povezana društva. Moguće je da će se događati da poslodavac radnike počne prebacivati iz tvrtki s većim plaćama na svoje tvrtke u kojima je niža plaća ili je pak uopće i ne isplaćuje. Mi smo već imali i ranije takvih slučajeva, a praksa će pokazati hoće li to postati masovnija pojava. Posebno nam smeta i odredba prema kojoj rad na određeno može trajati beskonačno, kao i smanjenje naknada plaće u slučaju sudskog raskida ugovora o radu sa sadašnjih maksimalnih 18 na 8 plaća - kaže Štulić.

Jedino što se smatra pozitivnim u ovom novom zakonu jest produžen zastarni rok za potraživanja iz radnog odnosa s tri na pet godina.

Zdenka RUPČIĆ
PPDIV: RADNIKE NAJBOLJE MOŽE ZAŠTITITI KOLEKTIVNI UGOVOR

U Sindikatu PPPDIV, prema riječima njegova predsjednika Šime Oreškovića, nisu uočili u ovo kratko vrijeme koliko je novi Zakon o radu na snazi nekih većih problema ili nedoumica.

- Mi Zakon o radu smatramo općim aktom kojeg se treba pridržavati i koji radniku pruža samo minimum prava. Najbolju zaštitu radnicima može pružiti kolektivni ugovor i mi ga u PPDIV-u imamo potpisano s 80 posto naših članica - kaže Orešković.

Zlatica Štulić

Predsjednica sindikata trgovine

Posebno nam smeta odredba prema kojoj rad na određeno može trajati beskonačno

Ivan Sarić

pravni savjetnik u HUP-u

U fokusu interesa poslodavaca ovih je dana najviše promjena organizacije radnog vremena

RADNO VRIJEME

JE NAJVEĆI RAZLOG BROJNIH UPITA POSLODAVACA

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK SDSS-a o FORMIRANJU VLADE I PARLAMENTARNE VEĆINE

Pupovac: Nećemo dozvoliti poniženje i segregaciju po etničkoj ili političkoj osnovi

PRVI RAZGOVORI O FINANCIJSKOM OKVIRU EU-A 2028. - 2034.

Budući proračun treba štititi blagostanje građana i jačati ulogu EU-a u svijetu

HRVATSKI GRAĐANI PLAĆAJU MANJE OD VEĆINE EUROPLJANA

Kućanstvima cijena plina i struje među najnižima u EU-u

Najčitanije iz rubrike