Novosti
EUROPARLAMENT - HRVATSKU PREDSTAVLJA 11 ZASTUPNIKA

Najaktivniji Plenković, Tomašić, Šuica i Stier, Jakovčić i Škrlec još nisu prozborili
Objavljeno 20. kolovoza, 2014.
Neki od hrvatskih zastupnika već imaju iskustvo rada u europarlamentu iz prošlog saziva

Vezani članci

LOBIRANJE ILI RADNI SASTANAK KONZERVATIVACA

Ruža Tomašić okupila eurozastupnike tjedan dana u Dubrovniku

U novom sazivu Europskoga parlamenta od 2014. do 2019. godine Hrvatska ima jedanaest zastupnika koji su izabrani na izborima 25. svibnja.

Neki od njih već imaju europsko parlamentarno iskustvo jer je Hrvatska od srpnja 2013. članica EU-a, pa je tako imala i EU zastupnike, a nekima je ovo posve novo političko iskustvo. Oni u EU parlamentu zastupaju interese građana koji su ih izabrali, zastupaju interese svoje stranke, svoje zemlje, svoga kluba zastupnika i naposljetku zajednički interes Europske unije. No nisu svi o tom pitanju jednako aktivni u radu Europskog parlamenta.

Borzan o sigurnosti hrane

Biljana Borzan (SDP), članica Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, govorila je jednom na plenarnoj sjednici, i to o Partnerstvu za transatlantsku trgovinu i ulaganja, te je postavila dva parlamentarna pitanja - jedno o nasilju na društvenim mrežama, a drugo o sigurnosti hrane.

Ivana Maletić (HDZ), članica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (kršćanski demokrati), dva puta govorila na planarnoj sjednici na temu zapošljavanja mladih i uvođenja eura u Litvi kao sredstva plaćanja.

Marijana Petir (HSS), članica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (kršćanski demokrati), također je dva puta govorila na plenarnoj sjednici i to na temu zapošljavanja mladih te povlačenja direktive o rodiljnom dopustu.

Četiri govora A. Plenkovića

Tonino Picula (SDP), član Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, održao je dva govora na plenarnoj sjednici, a teme su bile stanje u Ukrajini te Program aktivnosti talijanskog predsjedanja.

Andrej Plenković (HDZ), član Kluba zastupnika Europske pučke stranke (kršćanski demokrati), u novom je sazivu EU parlamenta četiri puta govorio na plenarnoj sjednici, i to o: zapošljavanju mladih, stanju plaćanja iz proračuna EU-a s obzirom na dosad nezabilježene razine nepodmirenih obveza EU-a, stanju u Ukrajini te o pregledu grčkog predsjedanja. Također, Plenković je sudjelovao u osam prijedloga rezolucija: zajedničkom prijedlogu rezolucije o Ukrajini, zajedničkom prijedlogu rezolucije o Nigeriji (najnoviji napadi skupine Boko Haram), zajedničkom prijedlogu rezolucije o Sudanu (slučaj Meriam Yahije Ibrahim), zajedničkom prijedlogu rezolucije o slobodi izražavanja i okupljanja u Egiptu...

Davor Ivo Stier s 11 prijedloga rezolucija

Jozo Radoš (HNS), član Kluba zastupnika Saveza liberala i demokrata za Europu, sudjelovao je tek u zajedničkom prijedlogu rezolucije o eskalaciji nasilja između Izraela i Palestine.

Davor Škrlec (ORaH), član Kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza, do sada nije imao parlamentarnih aktivnosti, kao ni Ivan Jakovčić (IDS), član Kluba zastupnika Saveza liberala i demokrata za Europu.

HDZ-ov Davor Ivo Stier, član Kluba zastupnika Europske pučke stranke (kršćanski demokrati), sudjelovao je u jedanaest prijedloga rezolucija (o Ukrajini, o Nigeriji, o stanju u Iraku, Sudanu i Egiptu, o zapošljavanju mladih...). Njegova stranačka kolegica i članica istog kluba zastupnika Dubravka Šuica nastavila je svoje aktivnosti iz prošloga EU mandata te se opet ističe s četiri govora na plenarnoj sjednici gdje je sudjelovala u raspravama o stanju u Ukrajini, uvođenju eura u Litvi 1. siječnja 2015., povlačenju direktive o rodiljnom dopustu te o pregledu grčkog predsjedanja. Također, Šuica je postavila pitanja parlamentu o Jadransko-jonskom koridoru te o nastavku gradnje Pelješkog mosta. Sudjelovala je i u definiranju dvije rezolucije o Ukrajini.

Ruža Tomašić (HSP Ante Starčević, Europski konzervativci i reformisti) tri se puta javljala za riječ na plenarnoj sjednici te je govorila o zapošljavanju mladih, stanju u Ukrajini te je imala jednominutni govor o pitanjima od političke važnosti. Sudjelovala je i u prijedlozima rezolucije o stanju u Iraku, rezolucije o zapošljavanju mladih te o stanju u Ukrajini.

Eduard SOUDIL
U prošlom sazivu iz Hrvatske je najaktivnija bila Šuica

U prvom sazivu Europskog parlamenta u kojem je bilo 12 zastupnika iz Hrvatske najaktivnija je bila HDZ-ova Dubravka Šuica. Sudjelovala je u 553 aktivnosti i na rang-listi najaktivnijih zastupnika Parlamenta općenito, bila je na 143. mjestu. SDP-ov Tonino Picula sudjelovao je u 480 aktivnosti Parlamenta i zaslužio titulu 184. najaktivnijeg zastupnika. Iza njega bili su Ruža Tomašić te Andrej Plenković i Davor Ivo Stier. Najlošiji su bili Oleg Valjalo (SDP) koji je bio više od osam puta manje aktivan od Šuice i Picule, te je sudjelovao u samo 64 aktivnosti Parlamenta, a slijedili su ga ga Marino Baldini i Nikola Vuljanić.

Tijekom plenarnih sjednica u vijećnicama u Strasbourgu i Bruxellesu zasjeda 751 zastupnik u EU parlamentu

Posla za zastupnike ima i kad nema plenarnih sjednica

Rad zastupnika ne uključuje samo sudjelovanje na plenarnim sjednicama. Hrvatski zastupnici djeluju u okviru političkih skupina, parlamentarnih odbora i međuparlamentarnih izaslanstava. Članovi izaslanstva u Zajedničkom parlamentarnom odboru EU-Makedonija su Borzan, Maletić i Petir; u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Albanija je Jakovčić, a u izaslanstvu za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom su Picula, Radoš, Šuica, Tomašić i Steir. U izaslanstvu u Parlamentarnoj skupštini Euronesta su Picula i Plenković, koji je i u izaslanstvu u Odboru za parlamentarnu suradnju između EU-a i Ukrajine. Radoš je i u odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Crna Gora, a Davor Škrlec je u izaslanstvu za odnose s Kanadom. Što se odbora tiče, Biljana Borzan je u Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane; Jakovčić u Odboru za regionalni razvoj; Maletić u Odboru za ekonomsku i monetarnu politiku; Petir u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj te u Odboru za prava žena i jednakost spolova; Picula je u Odbor za vanjske poslove te u Pododboru za sigurnost i obranu; Plenković je u Odboru za vanjske poslove kao i Jozo Radoš; Davor Ivo Stier je u Odboru za razvoj, Davor Šrlec je u Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, a u tom je odboru i Dubravka Šuica. Ruža Toašić je u Odboru za ribarstvo te u Odboru za regionalni razvoj.

Deset dana mjesečno u EU parlamentu donosi 6700 eura

Prema jedinstvenom Statutu koji je na snazi od srpnja 2009. godine, svi eurozastupnici primaju jednaku plaću. Mjesečna bruto plaća zastupnika iznosi 7956,87 eura, isplaćuje se iz proračuna Parlamenta i predmet je oporezivanja EU-a, nakon čega iznosi 6200,72 eura. No u konačnici čista plaća je oko 3700 eura budući da porez, i to po stopi od 40 posto, moraju platiti i u Hrvatskoj. Osim plaće, zastupnici dobivaju i dnevnice u iznosu od 300 eura. Ako mjesečno provedu deset dana u Bruxellesu ili Strasbourgu, njihova se primanja povećavaju za 3000 eura. Osim toga, svi imaju potpuno pokrivene troškove službenih putovanja. Zastupnici imaju na raspolaganju i 21.000 eura mjesečno za troškove osoblja zaposlenog u svom uredu. Oni koji ured imaju i u Hrvatskoj za troškove poput telefonskih i poštanskih, kupnju i održavanje računala i druge opreme, imaju pravo na paušalni iznos od 4299 eura mjesečno. Također, imaju pravo na starosnu mirovinu od 63. godine. Mirovina iznosi 3,5 % plaće za svaku punu godinu mandata, a ne može prijeći ukupno 70 % plaće. Mirovine se također isplaćuju iz proračuna Europskog parlamenta.

Možda ste propustili...

AVIONI I HELIKOPTERI IZ SASTAVA HRZ-A SUDJELOVALI NA ZRAKOPLOVNOM DANU

Rafalei i MiG-ovi prvi put zajedno na hrvatskom nebu