Kultura
ARTBEAT FESTIVAL U BARUTANI

Osijek je platforma svjetskim autorima ulične umjetnosti
Objavljeno 16. kolovoza, 2014.
Na izložbi su, uz stickere, bili predstavljeni štandovi Acting Like a Child, Quik Sikstin i Antifolk Community

Kada su u siječnju ove godine s budžetom od nula kuna otvorili prvi ARTBEAT, međunarodnu izložbu naljepnica u kojoj je sudjelovalo 80-ak umjetnika iz cijeloga svijeta, bilo je malo vjerojatno da će to ponoviti. No, jesu, i to u novom prostoru - Barutani, ali u vrlo sličnom koncepijskom izdanju.

- Željeli smo pokazati da se može bez tuđeg budžeta, samo vlastitim naporima, zalaganjem, trudom, dobrom voljom i u svoje slobodne vrijeme i da ne ovisimo ni o komu. Ovo smo napravili bez ijedne kune, a što bismo tek s novcem - ističe Željka Fuderer Levak, članica Udruge Acting Like a Child, koja je izložbu organizirala.

Street art naljepnice (tzv. stickers, slaps) kao i tzv. 'paste up' posteri originalan su oblik ulične umjetnosti, lako dostupan i vrlo učinkovit u prenošenju autorove poruke ili likovnog izričaja u javnom prostoru. Zahvaljujući ovoj izložbi - poneki akademski umjetni i mnoštvo amatera, Slavoncima su ponovno priuštili neobično iskustvo i približili uličnu umjetnost.

Otkud su ovaj put došli umjetnici - a ponovno ih je bilo 80-ak - teško je organizatorima nabrojati, no to nije ni važno. Mnogo je važnija, kako organizatorima, tako i sudionicima i posjetiteljima (kojih ponovno nije manjkalo), izvrsna atmosfera, ali i prostor Barutane, koja se pokazala ovoj vrsti umjetničkog izražavanja mnogo bolja. Zahvala što su Barutanu 'dobili' na korištenje ide Umjetničkoj akademiji, ističu organizatori.

Da bi na sebe svrnuli pozornost i onih koji nisu došli na izložbu, projicirali su Art beat na zgradu Barutane.

'Sticker' danas mnogi svrstavaju u podvrstu grafiterske kulture, upravo zato što ostavljaju trag/potpis u javnom prostoru. Kod stvaranja ovakvih naljepnica i postera, umjetnici se koriste raznovrsnim tehnikama - od oslikavanja rukom, korištenja šablona, linoreza, drvoreza pa sve do sito ili digitalnog tiska, što ih čini vrlo rasprostranjenim medijem izražavanja.

Izložbi je (neslužbeno) nazočila i ravnateljica Muzeja likovnih umjetnosti, Leonilda Conti, koja im je velika podrška, a za službeno je otvorenje bio zadužen dogradoančelnik Vladimir Ham. Ni ovaj događaj ne bi bio na odmet kandidaturi Osijeka za Europsku prijestolnicu kulture.

Na izložbi su, uz stickere, bili predstavljeni štandovi Acting Like a Child, Quik Sikstin i Antifolk Community - AFC Brand (koji uz to što popravlja stare bicikle, što se moglo vidjeti i na izložbi, skrbi i za slušanje dobre glazbe). Za dobru glazbenu atmosferu na izložbi su se pobrinuli DJ MAX (Revolt/Revolušn), Beatbox Vanja i MC Rima, uz plesni freestyle B-Boys Original Skillz Croatia. Nakon otvorenja izložbe, u kasnijim satima, njihovi kolege iz Phonogram inicijative organizirali su za sve posjetitelje after u Clubu Exit uz plesnu electro/indie.

Narcisa VEKIĆ

80

uličnih umjetnika iz čitavog svijeta odazvalo se osječkoj izložbi

Možda ste propustili...

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike