Novosti
ISTINA O SANACIJI ZDRAVSTVA

Sanacija bolnica završila s 1,6 milijardi kuna manjka, gubitak HZZO-a 2,1 milijardu
Objavljeno 8. kolovoza, 2014.
Knjigovodstveni trik smislio je bivši ministar Linić za bivšeg ministra Ostojića

Vezani članci

INTERVJU TJEDNA: SINIŠA VARGA

Postavit ćemo do sada loše upravljan sustav na zdrave temelje

Iako je devet kliničkih zdravstvenih ustanova obuhvaćenih sanacijom u svojim financijskim izvještajima za 2013. godinu iskazalo pozitivan rezultat poslovanja, službeni izvještaji u čiji je posjed došao Glas Slavnije, pokazuju nikada veći manjak između prihoda i rashoda – riječ je o čak 1,6 milijardi kuna!

Mogućnost prikrivanja stvarne situacije zapravo se krije u knjigovodstvenom triku kojeg se dosjetio sada već bivši ministar gospodarstva Slavko Linić i to za sada također bivšeg ministra zdravlja Rajka Ostojića. Naime, na temelju Zakona o sanaciji Vlada RH donijela je odluku o sanaciji devet bolnica, a preko asignacija u 2013. podmirene su bolničke obveze u iznosu od 1,3 milijarde kuna.

Tekući prihod

No, Linić je u srpnju prošle godine bolničkim ustanovama dostavio i naputak o knjigovodstvenom evidentiranju sanacije, i to na način da dio sanacije evidentiraju kao tekući prihod HZZO-a, a drugi dio kao prihod od državnog proračuna. Tako su bolnice u financijskim izvještajima iskazale prihod od sanacije kao tekući prihod 2013. i na taj način iskazale pozitivan financijski rezultat. Računovodstveni stručnjaci upozoravaju da taj prihod nema karakter tekućeg prihoda i time se stvara nerealna slika o kretanju rezultata poslovanja bolnica te zamagljuje stvarno stanje. Ovakva uputa ministra Linića u suprotnosti je i s preporukama Međunarodnih računovodstvenih standarda za javni sektor, koji kažu da se relevantnim sučeljavanjem prihoda i rashoda u istom izvještajnom razdoblju dobivaju relevantne računovodstvene informacije.

Upravo takav prikaz za 2013. pokazuje kako je smanjenje prihoda zdravstvenih ustanova u odnosu na godinu ranije 1,289 milijardi kuna, a smanjenje rashoda tek 314 milijuna kuna. Nepovoljni financijski rezultat u odnosu na 2012. iznosi 1,075 milijardi kuna.

Problem u HZZO-u

Osim zastrašujućih pokazatelja vezanih uz sanaciju bolnica, ništa bolji nisu ni oni koji prikazuju stvarno stanje u HZZO-u. Naime, prema dokumentima u našem posjedu, HZZO je za 2012. ostvario manjak prihoda i primitaka za 1,2 milijarde kuna, a za 2013. dodatnih 901 milijun kuna, odnosno ukupno za dvije godine 2,1 milijardu kuna. Odlukom Upravnog vijeća HZZ-a od veljače ove godine otpisani su avansi u iznosu od 650 milijuna kuna, a ukupne obveze HZZO-a na 31. 12. 2013. iznosile su 4,743 milijarde kuna.

Treba podsjetiti kako je Vlada istovremeno donijela iracionalnu odluku o smanjenju stope prihoda s naslova doprinosa za zdravstveno osiguranje s 15 na 13 posto, i to kao izravnu mjeru povećanja konkurentnosti gospodarstva. Zbog te mjere prouzročeno je umanjenje prihoda od 3,7 milijardi kuna. No, zbog sanacije zdravstva potom je podignut kredit od 3,3 milijarde kuna. Odnosno, prema ovim dokumentima, svjesno je umanjen prihod proračuna za 3,7 milijardi kuna da bi potom hrvatski građani bili zaduženi za 3,3 milijarde kuna.

Nefreteta Z. EBERHARD
Ministar Varga tvrdi da je bio upoznat s realnom situacijom

Na naš nedavni upit novom ministru zdravlja Siniši Vargi vezan uz stvarno financijsko stanje u Ministarstvu zdravlja, znakovito je da Varga nije želio konkretno odgovoriti na pitanje: “Kakvo je stvarno stanje u Ministarstvu zdravlja? Jeste li iznenađeni onim što ste zatekli i jeste li kao ravnatelj HZZO-a bili upoznati sa situacijom?”, te je kazao tek sljedeće: “Bio sam u kontaktu sa svojim prethodnikom Rajkom Ostojićem gotovo svakodnevno, tako da sam bio upoznat s realnom situacijom. Mogu reći da sam zadovoljan što su u Ministarstvu napravljene relevantne analize i postavljeni dobri temelji za ubrzanje nužnih reformi sustava koje ćemo provoditi u sljedećim mjesecima.”

Nepovoljni financijski rezultat u odnosu na 2012. iznosi 1,075 milijardi kuna

MOGUĆNOST

PRIKRIVANJA STVARNE SITUACIJE SE KRIJE U KNJIGOVODSTVENOM TRIKU

Možda ste propustili...

BEZ NJIH JE ŽIVOT NEMOGUĆ

Međunarodni dan očaranosti biljkama

HRVATSKA KOMORA MEDICINSKIH SESTARA

Izjednačavanje plaća za sestre