Novosti
NATJEČAJ MINISTARSTVA KULTURE

Osijek, Đakovo i još pet gradova kandidati za prijestolnicu kulture
Objavljeno 1. kolovoza, 2014.
Kao prednosti Osijeka ministrica ističe tromeđu s Mađarskom, Srbijom i BiH, Tvrđu...

Vezani članci

MINISTRICA VIOLIĆ PORUČUJE KULTURNJACIMA

Ulaskom u EU život nam se promijenio naglavačke

Jedan hrvatski grad za šest će godina na punih 365 dana sigurno ponijeti laskavu titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine jer je te godine prema utvrđenom "ključu" red na Hrvatsku i Irsku, a za sada je svoju kandidaturu Ministarstvu kulture istaknulo ukupno sedam gradova – Varaždin, Rijeka, Osijek, Split, Dubrovnik, Rijeka i Đakovo, a očekuje se i kandidatura grada Zagreba.

- Cilj je ovoga natječaja Ministarstva kulture strateški razviti dugoročne projekte u kulturi. Uvjet je da grad ima više od 25 tisuća stanovnika te da je upravo kultura ključan moment razvoja grada. Svaki od do sada prijavljenih kandidata imaju svoje specifičnosti. Split, recimo, ima prednost velike antičke baštine, bogatog tradicijskog zaleđa sa Sinjem i otoke ispred sebe, dok Osijek ima prednosti tromeđe s Mađarskom, BIH i Srbijom, ima svoju Tvrđu, na Dravi je... - izjavila je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

Rijeka kao nekada najmoćniji industrijski grad na ovim prostorima, najavljuje se, svoju će šansu u prvom redu tražiti u rehabilitaciji industrijske baštine, a zanimljiva je i zbog svoje društvene strukture, posebice statusa manjina. Varaždin, pak, igra na kartu bogate barokne jezgre, spoja kulturnog i ekološkog turizma. Natječaj Ministarstva kulture otvoren je do 17. travnja 2015. pa u Ministarstvu vjeruju kako će pristići još kandidatura. Početkom lipnja 2015. znat će se kandidati koji su ušli u uži izbor, nakon čega će odabrane gradove posjetiti europski stručnjaci, a objava pobjednika očekuje se početkom 2016.

- Laureatu tada preostaju četiri godine da realizira svoje projekte i pokaže da je zaista zaslužio titulu europske prijestolnice kulture koju će, uz hrvatski, ponijeti i jedan grad iz Irske. Ovo će za Hrvatsku značiti mnogo jer se pokazalo da su sve nove zemlje članice koje su ušle u Europsku uniju dobile veliku turističku prepoznatljivost. Upravo je to upoznavanje druge kulture nešto što privlači ljude da dolaze u posjet godinama i godinama dalje. Ako ste nešto dobro napravili, nešto što ima međunarodnu težinu i europsku dimenziju, možete računati da će se to i idućih godina isplatiti", zaključuje ministrica kulture.

Tomislav LEVAK
u osijeku optimistični

Zamjenik gradonačelnika Osijeka zadužen za kulturu, Vladimir Ham, ponovno je optimistično najavio kandidaturu Osijeka za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Nedavni program svečanog zatvaranja Osječkog ljeta kulture, s projiciranjem izjava i komentara važnih ljudi iz osječke kulture te puštanjem stotinu svjetlećih lampiona u noćno nebo, stvorio je poseban ugođaj i simbolično najavio ono što je jako važno. Naime, OLJK je nas sve u gradskoj upravi i gradu Osijeku uveo u ozbiljan rad na kandidaturi Osijeka za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Doista vjerujem da on to može i postati i da ćemo do 17. travnja iduće godine, kada se službeno predaju kandidature i svi dokumenti, biti spremni", naglasio je Ham.

Možda ste propustili...