Ekonomija
ŠOPING U SUSJEDNOJ BIH

Arizona raj za odjeću, a Orašje za lijekove i gorivo
Objavljeno 28. srpnja, 2014.
Većina stanovnika graničnih područja u BiH i dalje prelazi zbog jeftinijih cigareta

Vezani članci

TRGOVINA S LAŽNIM BRENDIRANIM PROIZVODIMA

Tržnica Arizona: Gucci naočale deset, a Louis Vuitton torba 50 maraka

Susjedna Bosna i Hercegovina, posebice entitet Republike Srpske i Distrikt Brčko, još uvijek su pravi šoping-eldorado za sve kupce iz Hrvatske, posebice kada je riječ o kupnji bezreceptnih lijekova, sportske odjeće i obuće, ali i cijenama naftnih derivata.

Naime, prošlog vikenda posjetili smo Orašje, Brčko i poznatu tržnicu Arizonu i uvjerili se kako su cijene u susjedstvu još uvijek znatno ispod onih u Hrvatskoj. No, čini se da to zna cijela Hrvatska jer na graničnom prijelazu kod Orašja susrećemo vozila iz Rijeke, Pule, Zagreba, a naši sugovornici nam otkrivaju kako dolaze po robu koju će prodavati na štandovima na Jadranu i po nekoliko puta višim cijenama.

40 kuna jeftiniji spremnik goriva

Krenimo redom. Prvo, u susjednoj državi gorivo, i to primjerice Eurosuper 95, čak je dvije kune jeftinije za litru, pa je tako na benzinskim postajama Brčko gasa cijena litre ovog goriva 2,25 KM, što je točno devet kuna, dok je cijena u Hrvatskoj 10,90 kuna. Napunite li rezervoar u koji stane oko 40 litara, uštedjet ćete čak 80 kuna. Novi šok doživjet ćete u ljekarnama, jer je cijena bezreceptnih lijekova i 50 posto niža. Tako kutija Aspirina u Orašju stoji 16 kuna, dok je u Hrvatskoj oko 28 kuna, analgetik Ketonal, koji u Hrvatskoj i ne možete dobiti bez recepta, u BiH je bez problema moguće kupiti za 24 kune, Caffetin stoji 10 kuna, lijek za želudac Peptoran koji u Hrvatskoj košta 28 kuna u Orašju je 10 kuna, a primjerice Flobian za digestivni trakt, koji u Hrvatskoj košta više od 100 kuna, ovdje se može kupiti za 45 kuna. Cijena prehrambenih namirnica također su nešto niže, ali zbog njih samih se ovaj put ne bi isplatio. No, zanimljivo je kako primjerice bezalkoholna pića poznatog proizvođača gaziranih napitaka imaju ambalažu koja je povratna u Hrvatskoj. Tako primjerice boca od dvije litre kole u Orašju stoji 10 kuna, ali kada znate da ćete za bocu dobiti još 50 lipa, onda je cijena jedne boce pića tek 9,50 kuna. Većina stanovnika graničnih područja u BiH i dalje prelazi zbog jeftinijih cigareta.

Turska roba

Ljubitelji brendirane odjeće i obuće i dalje mogu doći na svoje posjetom tržnici Arizoni. Iako na ovom megamarketu više nije gužva kao prijašnjih godina, izbor robe je još uvijek velik, a kako je većinom riječ o turskoj robi, odnosno turskim replikama najpoznatijih brendova, kvaliteta je znatno bolja od kineskih kopija. Tako na Arizoni kopiju posljednjih Nike tenisica možete kupiti za 150 - 200 kuna, a ista je cijena i za Conversove starke, dok su pamučne majice s vrlo dobrom imitacijom loga najpoznatijih marki poput Lacoste, Tommy Hilfiger ili Ralph Lauren od 15 do 25 KM, odnosno od 60 do 100 kuna. Vrlo je izdašna i ponuda ženskih torbi, a 90 posto ponude čine imitacije najpoznatijih brendova, pa tako na Arizoni gotovo i nema torbice koja nije LV, Gucci, Lacoste, Celine ili Michael Kors. Osim onih koji traže odjeću, dobru kupnju mogu obaviti i svi koji traže povoljne i atraktivne tepihe, koji se ovdje prodaju već od 400 kuna naviše, a velika je i ponuda opreme za automobile.

Nefreteta Z. EBERHARD
POVRAT POREZA 16 POSTO

Recimo i kako je u BiH moguće dobiti povrat poreza za robu kupljenu uz fiskalni račun, i to za kupnju iznad 400 KM, a kako PDV u BiH iznosi 16 posto, znači da će vam cijena biti za toliko umanjena.

Analgetik Ketonal, koji u Hrvatskoj i ne možete dobiti bez recepta, u BiH je bez problema moguće kupiti za 24 kune

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike