Novosti
OD 120 VISOKIH UČILIŠTA, 11 ZADOVOLJILO EU STANDARD

Građevinski fakultet jedini u Osijeku dobio europski certifikat ESG
Objavljeno 22. srpnja, 2014.
Rektor Turkalj: Uskoro će još osječkih fakulteta dobiti isti certifikat

Vezani članci

PORTAL EDUCENTAR ISTRAŽIO JE STAV STUDENATA

Predavačima na javnim fakultetima nezadovoljna je čak trećina studenata

Samo 11 od 120 sveučilišta, veleučilišta, fakulteta, odjela i akademija u Hrvatskoj dobilo je od državne Agencije za znanost i visoko obrazovanje dobiti međunarodni ESG certifikat sustava osiguranja kvalitete u obrazovanju, a sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku to je uspjelo jedino Građevinskom fakultetu.

Agencija je prvi je put dodijelila ove certifikate kao potvrdu da su zadovoljili kriterije i postigli za studente učinkovit, razvijen i funkcionalan sustav obrazovanja. Na tom popisu nalaze se tri javna fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Fakultet elektrotehnike i računarstva, Fakultet organizacije i informatike, Medicinski fakultet), dva integrirana sveučilišta (riječko i dubrovačko), tri privatne visokoškolske institucije (VERN, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima i Visoko učilište Algebra – visoka škola za primijenjeno računarstvo), kao i dva fakulteta – Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci i, na visokom trećem mjestu, Građevinski fakultet Sveučilišta u Osijeku. "Ovi rezultati upućuju na potrebu daljnjeg razvoja svijesti o važnosti kvalitete", izjavila je Jasmina Havranek, ravnateljica Agencije.

U nizu kriterija su i osiguravanje financijske stabilnosti i neovisnosti, ulaganje u edukaciju kadra, kreiranje novih trendova, a ocjenjuje se i kvaliteta dobre komunikacije. Certifikat se izdaje na rok od pet godina, a visoka učilišta koja nisu ispunila kriterije mogu očekivati novu vanjsku prosudbu za 18 mjeseci.

Sudeći prema prvim reakcijama čelnika hrvatskih učilišta, ovi nimalo sjajni rezultati nisu ih previše zabrinuli. Naglasak ipak stavlja na opsežan proces reakreditacije visokih učilišta, odnosno dokazivanja kvalitete u hrvatskim okvirima. "Naravno, čestitam Građevinskom fakultetu koji je zadovoljio europsku razinu kvalitete. Ne brine me što su dva cijela sveučilišta, riječko i dubrovačko, dobila isti certifikat, a osječko nije. Naime, mi još uvijek rješavamo neke temeljne probleme, poput nedostatka prostora i kadra, a dovoljno je da jedan element nije na predviđenoj razini pa da ne dobijete certifikat. Kvaliteta izvođenja nastave, s druge strane, na visokoj je razini na većini osječkih fakulteta pa uopće ne snumnjam da će uskoro još nekoliko njih dobiti isti certikat", procijenio je Željko Turkalj, rektor osječkog Sveučilišta.

Tomislav LEVAK
Dekan Varevac: To je najviše zasluga pilot-projekta

"Naravno da smo jako zadovoljni što smo zaslužili ovaj europski cerifikat kvalitete. To je najviše zasluga pilot-projekta koji je prije nekoliko godina pokrenulo i realiziralo vodstvo fakulteta u sklopu programa Agencije za znanost i visoko obrazovanje, a njegov cilj bio je upravo povećanje razine nastavnog standarda u svrhu postupka reakreditacije fakulteta. Taj pilot-projekt vodili su tadašnji dekan, danas prorektor, Damir Markulak, i nas nekolicina ondašnjih prodekana. Vjerujem da će naš primjer ubrzo slijediti i drugi osječki fakulteti jer nam je svima glavni cilj izvrsnost", kazao je dekan Građevinskog fakulteta, Damir Varevac. Ovaj fakultet ima zadovoljavajući omjer predavača i studenata (1:22), a na njemu studira oko 1200 studenata.

Možda ste propustili...