Kultura
ANTIČKE FILMSKE VEČERI U VINKOVCIMA

Nađeno 20 grobova iz 8. i početka 9. stoljeća
Objavljeno 19. srpnja, 2014.

VINKOVCI - Antičke filmske večeri u Vinkovcima polako idu prema svom kraju, te smo u sklopu ove manifestacije mogli poslušati nešto više oko arheoloških istraživanja u Vinkovcima i okolici, te pogledati dva filma na temu arheologije.

- Arheološki odjel Gradskog muzeja Vinkovci ove godine je imao velika istraživanja što se u konačnici pokazalo dosta efikasno jer su nađeni mnogi predmeti. Imamo dosta lokacija gdje istražujemo terene, tako da vjerujem da ćemo biti na terenu do kraja listopada. Teško je pohvatati i ispričati što smo sve iskopali, ništa nije obrađeno jer fizički ne stignemo, te smo shvatili da su ovi dokumentarci koje radimo za vrijeme iskopavanja nešto što možemo pokazati, što se radilo. Prvi film koji smo mogli vidjeti bilo je arheološko istraživanje na lokaciji sadašnje Porezne uprave, gdje smo na 800 “kvadrata”, otkrili nevjerojatno dobro sačuvanu arhitekturu koja bi trebala uskoro biti prezentirana - rekao je Hrvoje Vulić, kustos Gradskog muzeja Vinkovci.

Za vrijeme arheoloških istraživanja u Nuštru prije tri godine otkriveno je prilikom gradnje nogometnog igrališta veliko kasnaversko groblje iz 8. i početka 9. stoljeća. Istražili su oko 200 grobova, a lokalitet je dosta značajan.

Tijekom istraživanja Steve Gaunt je snimao sve ono što se događalo na terenu, te je to pretočeno u film koji je prikazan u sklopu Antičkih filmskih večeri. M.Kokaj

Dva filma i Marko Zeljković

Antičke filmske večeri u rasporedu imaju još dva filma koja će biti prikazana 21. srpnja, i to “Machete ubija” (akcijski igrani film), i 23. srpnja “Gangster te voli” (dokumentarni film), osim toga 22. srpnja održat će se autorska večer s poznatim vinkovačkim režiserom Markom Zeljkovićem. U slučaju kiše, projekcije će se održati u Gradskoj kavani Aurelia.

Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

Najčitanije iz rubrike