Novosti
NEMILI UČINCI LISTE NEISPLATITELJA PLAĆA

Osječka Gradnja na popisu je bila bez ijednog razloga
Objavljeno 18. srpnja, 2014.

Vezani članci

OBJAVLJENA NESLAVNA LISTA POSLODAVACA

Plaće ne isplaćuje 5620 tvrtki i 1418 obrtnika

Popis 5620 tvrtki i 1418 fizičkih osoba, uglavnom obrtnika, koji u ovoj godini svojim radnicima nisu isplatili tri ili više mjesečnih plaća, pokazuje sve veće apsurde. To ne smanjuje ni primjedba Ministarstva rada i mirovinskog sustava da su liste sastavljene na temelju podataka koji su prikupljeni kroz Izvješće o primicima, porezu na dohodak i prirezu te doprinosima za obveze na osiguranja, a na njima su poslodavci koji su na dostavljenim izvješćima tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u razdoblju od šest mjeseci iskazivali samo obračun doprinosa plaća. Mnogim poslodavcima s liste nanesena je golema šteta, a među njima su i tri velike istočnohrvatske tvrtke, Gradnja d.o.o. Osijek, Osijek-Koteks d.d. Osijek i IGM Slavonija d.d. Našice, članica Nexe grupe, koje se nisu mogle na njoj naći jer su sve plaće njihovim radnicima u tom razdoblju i isplaćene.

Zanimljivo pismo Sindikat graditeljstva Hrvatske o toj je temi u srijedu uputio Poreznoj upravi i Ministarstvu rada. U njemu navodi da je 16. srpnja upozoren od svoje sindikalne podružnice Gradnje kao i njezine uprave da je ta tvrtka objavljena na listi poslodavaca koji ne isplaćuju plaće. Budući da su podatci netočni, jer Gradnja uredno isplaćuje plaće i ostale obveze prema radnicima, iz toga su sindikata zamolili Poreznu upravu i Ministarstvo da odmah brišu navedenu tvrtku s liste. Pritom je Sindikat graditeljstva Hrvatske “oštro osudio takav postupak Porezne uprave, odnosno 'imporovizaciju' u utvrđivanju liste poslodavaca koji ne isplaćuju plaće jer se javnim objavljivanjem pojedinih poslodavaca koji uredno ispunjavaju svoje obveze nanosi nenadoknadiva šteta zbog povrede njihovog ugleda i časti”.

Takvo pismo potpisao je predsjednik Sindikata graditeljstva Hrvatske, Ivan Kovačević. A kako smo naknadno saznali, Gradnja je odmah i brisana s popisa tvrtki koje ne isplaćuju plaće zaposlenicima.

Na “listu” su reagirali i brojni naši čitatelji, vlasnici malih tvrtki odnosno obrta koje zapošljavaju jednog radnika, kakvih je i najviše slučajeva, uglavnom njihovih vlasnika. Pritom ističu da sami sebi nisu isplatili plaće jer to zbog teškoća u poslovanju, prije svega zbog nenaplativih potraživanja od poslovnih partnera, nisu ni mogli učiniti. A sada bi im Porezna uprava trebala napraviti ovrhu, uzeti im novac koji ionako nemaju na računima, i ponovno im istim tim novcem isplatiti plaće, što je nerazumno. Sve se to događa u okolnostima kada država ima sve mehanizme u svojim rukama da permanentno prati područje isplate plaća radnicima kao i poreza i doprinosa iz istih tih plaća državi.N.Vukadinović

DRŽAVA REŽE GRANU NA KOJOJ SJEDI

Snažna računalna podrška omogućava državi da reagira u istom trenutku kada do problema i dolazi, bez ikakve potrebe objavljivanja lista srama, što onda i dodatno unazađuje poslovanje gospodarskih subjekata kojima bi u takvim slučajevima ipak mnogo bolje došla državna pomoć u bilo kojem obliku. Ovako ispada da država reže granu na kojoj sjedi.

Možda ste propustili...

ZAMIJENJENO JE GORIVO I OBAVLJENI SU PLANIRANI RADOVI NA ODRŽAVANJU

Završen redoviti remont Nuklearne elektrane Krško