Novosti
NEZADOVOLJNI KORISNICI KREDITA U “ŠVICARCIMA”

Udruga Franak: Ljutiti
smo zbog valutne klauzule
Objavljeno 17. srpnja, 2014.

Vezani članci

PRAVNA BITKA UDRUGE FRANAK

Kamate su nezakonite, ali ne i promjena tečaja

Telefoni koordinatora Udruge Franak dan nakon što je Visoki trgovački sud prihvatio dio presude suca Radovana Dobrovića ne prestaju zvoniti. Podsjetimo, dio odluke vezane uz ništetnost promjenjive kamatne stope prihvaćen je za sve tužene, osim Sberbanke, dok dio presude radi valutne klauzule nije prihvaćen.

- Većina od naših 15.500 članova je dosta razočarana, jer im valutna klauzula nosi više novca nego kamatna stopa. Valutna je klauzula dosta promjenjiva i to ih ljuti, a dakako, ljutiti su i svi štediše Sberbanke koja je kod Visokog trgovačkog suda izostavljena. Nije nikome jasno zašto, jer ta banka obračunava kamatne stope kao i sve druge. Očekujemo pojedinačne tužbe - rekao je Ivica Gašpar, koordinator Udruge Franak za bjelovarsko područje, dodajući da će Udruga tražiti reviziju odluke pa i ići na Vrhovni sud RH. Odvjetnički tim udruge, nastavlja Gašpar, uvjeren je da će u konačnici postići stopostotan uspjeh, ali i priznaje da je Udruga bila uvjerena da će dobiti i drugostupanjsku presudu, to više što je potkrijepljena dokazima vezanima uz nezakonitu kamatu i valutnu klauzulu. “I europski sudovi presudili su da je valutna klauzula nevažeća. Čini se da samo kod nas takve bitne odluke ne igraju ulogu”, zaključuje Gašpar čiji je kredit u švicarskim francima s prvotnih 2.098 skočio na 3.200 kuna.

Izmjenom dijela presude tužene banke morat će novac vratiti štedišama koji su imali ugovorenu promjenjivu kamatnu stopu, dok su banke dizale kamate. Izjavila je to gostujući u Dnevniku HRT-a odvjetnica Udruge Franak Nicole Kwiatkowski, najavljujući više informacija nakon analize odluke Visokog trgovačkog suda. Dodajmo tomu i da je Hrvatska udruga banaka izrazila zadovoljstvom u dijelu koji se odnosi na valutnu klauzulu. Naime, potvrđeno je da su krediti vezani valutnom klauzulom ugovoreni prema zakonu. Direktor HUB-a Zoran Bohaček rekao je kako će svaka od tuženih banaka detaljno pročitati presudu, a malo je vjerojatno da će se Hrvatska povesti za mađarskim primjerom čiji je parlament zakonski obvezao banke da u roku od 90 dana svakom korisniku kredita u “švicarcima” vrate novac.M.Mihelić

Možda ste propustili...

USTAVNI SUD RH IMENOVAO ČLANOVE ETIČKOG POVJERENSTVA

Povjerenstvo za europske izbore

Najčitanije iz rubrike