Ekonomija
IZ HOBIJA RAZVILI USPJEŠAN BIZNIS

Osušeni cvijet lavande pakira u loptice i prodaje budućim mladencima
Objavljeno 16. srpnja, 2014.
Lavanda je na vjenčanjima zamijenila rižu te se sad mladenci nakon izlaska iz crkve zasipaju lavandinim cvijetom

Davor Hržica iz Antunovca lavandu je počeo uzgajati iz hobija i znatiželje i to na dijelu okućnice koja se nije koristila za povrtnjak.

Posadio je oko 60 sadnica, i to deset grmova u šest redova. Nakon tri godine, opijen bojom, mirisom i uspjehom, proširio je proizvodnju tako da je 2012. godine posadio 3.200 sadnica koje je sam proizveo iz početnog nasada. Hržica napominje kako uzgoj sadnica nije lak, ali da se može naučiti provjerenom metodom pokušaja i pogrešaka, što je i on sam dokazao. Sadnice novog nasada sadio je na foliju kao preventivu od korova, razmak između redova bio je 160 centimetara, a u redu razmak između sadnica je 60 centimetara. Lavanda se može saditi tijekom cijele godine, ali Hržica preporučuje proljetne termine. Nakon sadnje, gotovo tijekom cijele prve godine Hržica savjetuje obilno zalijevanje i to nikako kap po kap, jer smatra kako ta metoda ne odgovara potrebama lavande. Naime, lavanda ne voli “stajati” u vodi. Tijekom tri godine ovaj je nasad potrebno redovito okopavati kako bi se suzbili korovi, a u petoj godini starosti nasada, grmovi se već toliko rašire da su redovi potpuno zatvoreni i onemogućen je rast korova. No, zalijevanje i okopavanje je sva potrebna njega. Lavandu nije potrebno štititi ni od štetnika ni od bolesti, a jedino što ometa Hržičinu idilu jesu - krtice, no i njih se uspješno riješio pomoću solarnog tjerača krtica. Berba lavande je tijekom srpnja i to nakon tri sunčana dana kako bi cvijet imao manje vlage, a aroma bila što koncentriranija. Prošle godine bila je prva berba novog nasada kada je Davor Hržica dobio 300 kilograma suhog cvijeta, a ove godine očekuje bar za 30 posto veći prinos lavandinog cvijeta. Dok nasad tek u petoj godini daje puni prinos koji bi trebao biti oko tone suhog cijeta. Pobrani strukovi vežu se u snopove i suše u hladu i na propuhu, kako bi se boja što bolje sačuvala. Hržica lavandu čuva na tavanu, gdje su idealni uvjeti za sušenje aromatičnog bilja, a prema potrebi od osušenog se snopa odvaja cvijet, čisti se i prosijava te se potom pakira u finalne proizvode. Hržica ne prodaje lavandin cvijet “na veliko” jer mu je to prije svega hobi te osušeni cvijet pakira u “razna izdanja”. Tu su primjerice, loptice koje su sve popularnije na vjenčanjima kao aromatični dar uz zahvalnicu za goste, lavanda je na vjenčanjima zamijenila i tradicionalnu rižu te se sad mladenci nakon izlaska iz crkve zasipaju lavandinim cvijetom. Hržica obožava smišljati novu, raznoliku ponudu te proizvode i razne vrste aromatičnih vrećica, ukrasne sapunčiće, morsku sol s mirisom lavande, meleme od lavande, hidrolate, ulje... Svoje proizvode uglavnom prodaje na sajmovima i drugim prigodnim manifestacijama u Osijeku i okolici, ali i na kućnom pragu.

Roberta SORIĆ
Uz polja lavande uspostavit će i pčelinjak

U budućnosti Hržica planira dopuniti svoj hobi te uz nasad lavande postaviti i nekoliko košnica. Prilikom obilaska nasada lavande moglo se čuti intenzivno zujanje pčela koje su na ljubičasti cijet pristigle s obližnjih antunovačkih pčelinjaka, tako da je lavandin med logičan slijed širenja lepeze ponude suvenira Davora Hržice.

Možda ste propustili...

U CILJU OČUVANJA TRADICIJE I PRIVLAČENJA NOVIH GOSTIJU U KVARTOVSKE LOKALE

Heineken ulaže u pubove u Velikoj Britaniji

Najčitanije iz rubrike