Novosti
SREDNJE ŠKOLE - PREDAJOM UPISNICA ZAVRŠAVA LJETNI ROK

Na e-upisima bez gužve, ali zato stres traje duže
Objavljeno 14. srpnja, 2014.
Učenici koji do 18. srpnja ne dostave dokumente gube pravo na upis u ovom roku

Vezani članci

POZNATI KRITERIJI ZA IZBOR KANDIDATA

Upisi u srednju: Bez bodova za glazbu, sport, ples i drugi jezik

Bliži se kraj ljetnog roka za upis u prvi razred srednje škole, a jučerašnji dan bio je u znaku upisnica. Naime, nakon što su 11. srpnja objavljene konačne ljestvice poretka, učenici svoj upis moraju potvrditi od 14. do 18. srpnja donošenjem ispunjenog i potpisanog obrasca upisnice u srednju školu u kojoj su ostvarili pravo upisa.

Uz upisnicu, učenici koji se upisuju u programe za koje je potrebna potvrda liječnika školske medicine, liječnička svjedodžba medicine rada, ugovor o naukovanju i slično, donosili su i te dokumente. Bez obzira na taj papirnati dio, ovo je druga godina kako se upis u srednju školu provodi elektroničkim putem. Većini učenika i roditelja to odgovara.

- Odlučio sam se za Treću gimnaziju (prirodoslovno-matematičku), to je bio moj prvi izbor - kaže Lovro Borić, odličan učenik iz OŠ Vladimira Becića, koji je na ljestvici poretka u Općoj gimnaziji bio treći, a u Jezičnoj peti.

Njegova majka Edita ističe brojne prednosti e-upisa: “Nije komplicirano, samo treba čitati upute, sve je transparentno i dobro organizirano. Ni na predaji upisnica nema gužve, jer je škola napravila satnicu po abecednom redu.”

Antonija Vukašinović odlučila se za Jezičnu gimnaziju, no, priznaje, nije bilo jednostavno. “Morala sam izabrati razinu njemačkog, odlučiti se između fizike i kemije ili trećeg stranog jezika”, kaže Antonija. Njezina majka Silvija dodaje da su im u postupku upisa pomogli pedagog i stručne službe škole, koji su se dobro pripremili.

- Na e-upisima nema gužve, ali zato stres traje duže. Kada se moj stariji sin upisivao u srednju školu, u stresu smo bili dva dana, dok nisu objavljene rang-ljestvice. Sada, kada se mlađi sin upisuje, stres traje tri tjedna, od početka prijava do objave rezultata - kaže majka Jasna Pavić. Dodaje da je upute valjalo pomno čitati, u suprotnom može doći do pogreške. Dobrom stranom e-upisa smatra to što je sva dokumentacija školi dostupna elektroničkim putem.

Dubravka Ledenčan-Kuštro, razrednica 8.b razreda OŠ Ivana Filipovića, ističe da postupak upisa nije informatički zahtjevan. “U odnosu prema prošloj godini, kada su prvi put bili e-upisi, promijenilo se sučelje i neka pravila. Jedino je zamorno svakodnevno to pratiti, jer se informacije mijenjaju svakodnevno, a nekada i više puta dnevno. Te promjene i ažuriranje bili su najveći problem”, kaže naša sugovornica.

Ipak, dodaje, razrednici osmih razreda imali su mnogo posla, koji je vremenski dugo trajao. Na sreću, kaže, informatički je sustav besprijekorno funkcionirao. Nije joj žao uloženog truda, jer svi njezini učenici upisali su se u srednju školu, a njih 80 posto upisalo je školu, odnosno zanimanje, svog prvog izbora.

Vesna LATINOVIĆ
SVE JE DOSTUPNO JEDNIM KLIKOM

Elektroničkim upisom zadovljan je i Vladimir Minarik, ravnatelj Druge gimnazije (jezične): “Sve je pregledno i dostupno jednim klikom miša. Mogu se vidjeti sve ocjene učenika iz osnovne škole i svi drugi potrebni podaci.” Zadovoljan je i zanimanjem učenika za njihovu školu: “Možemo primiti 140 učenika, a zainteresiranih je bilo više od 180. Svi su izvrsni učenici, dolaze iz svih osječkih škola, ali i iz Baranje i ostalih dijelova Osječko-baranjske županije.” No primijetio je neopravdani strah od njemačkog u novih učenika, koji upisuju početni njemački jezik iako su ga slušali u osnovnoj školi.

Možda ste propustili...

POLICIJA I DALJE ISTRAŽUJE TKO JE NAPUSTIO NOVOROĐENČE

Dječačić pronađen u kanti za otpad postao je miljenik odjela

PRIJE PREDSTAVLJANJA NOVE VLADE

Oporba ponovila da se radi o prevari birača