Novosti
CRVENI KRIŽ: NEMA TEŠKOĆA S ISPLATOM

Poplavljenima uskoro i
drugi dio novčane pomoći
Objavljeno 10. srpnja, 2014.
Dio novca bit će usmjeren i za građane na pleterničkom i lipično-pakračkom području, ističe Jelić

Vezani članci

NOVAC NE STIŽE NIOTKUDA

Gunja diže kredit od 700 tisuća kuna da plati račune

Ravnatelj Hrvatskog Crvenog križa Josip Jelić izjavio je za naš list kako isplata novca prikupljenog od donacija na računu HCK građanima na poplavljenim područjima ide bez većih teškoća.

- Posebice ove isplate idu sada, nakon što su se u taj postupak uključili načelnici općina s tog područja, kao i MUP, koji je brzo poslao CD s podacima o prebivalištu svih građana iz općina Gunja, Drenovci i Vrbanja. Krizni stožer dao nam je popis svih poplavljenih kuća, tako da smo nastavili isplate za stanovnike općine Drenovci. Nastojimo ipak podijeliti te isplate na način da primjerice ne isplaćujemo ovu humanitarnu pomoć u novcu svim stanovnicima Gunje istoga dana, jer bi u pošti nastala prevelika gužva - kaže Jelić. Napominje kako će pravo na novčanu pomoć imati više od pet tisuća osoba (čak i novorođenčad) s utvrđenim prebivalištem u poplavljenim selima, pod uvjetom da su im kuće doista i bile poplavljene. Humanitarnu pomoć, s druge strane, dobivaju praktično sve osobe koje borave u tim selima. Jelić ističe kako će Crveni križ objaviti podatke tko je sve dobio novčanu pomoć na svojim internetskim stranicama, kako bi sve bilo transparentno.

Dobra je vijest da su nakon gotovo potpunog zaustavljanja uplata donacija za poplavljena područja u vrijeme “histeričnih napada na Crveni križ”, kako to naziva Jelić, donacije ponovno počele rasti.

- Kada završi ovaj prvi krug u kojem ćemo imati sve točno definirane liste za isplatu, ubrzo ćemo krenuti i s isplatom drugog dijela novca. Moglo bi se dogoditi da novca bude dostatno za još po četiri tisuće kuna po osobi. Dio novca bit će usmjeren i za građane na pleterničkom i lipično-pakračkom području, koji su također bili poplavljeni - ističe Jelić.I.Mikulić