Mozaik
ARHEOLOZI ISTRAŽUJU ZANIMLJIVU LOKACIJU

U Jarmini i engleski Hoard Hunters
Objavljeno 9. srpnja, 2014.
Ovih dana pronađeno je nešto više od 20 novčića

Arheolozi Gradskog muzeja Vinkovci u suradnji sa skupinom Hoard Hunters iz Engleske istražuju još jednu zanimljivu lokaciju u žitnom polju između Jarmine i Karadžićeva, zapadno od Vinkovaca, jer ima indicija da se tu krije bogata srednjovjekovna ostava sa srebrnim novčićima.

Prije dvije godine na širem području ove lokacije otkriveno je oko 250 novčića s kraja 14. i početka 15. stoljeća, a ovih dana pronađeno je nešto više od 20 novčića.

- Tražimo glavnu ostavu koja bi morala biti ovdje gdje je nekada bilo naselje i netko je, vjerojatno, strahujući od rata, u zemlju zakopao novac. Uz pomoć heksakoptera istražujemo iz zraka moguću lokaciju, a naš suradnik Steve Gaunt detektorom s GPS-om, koji je Gradski muzej Vinkovci dobio na dar od Hoard Huntersa, istražuje tlo. Mislim da smo na tragu bogate ostave s novčićima - istaknuo je Boris Kratofil, kustos-pripravnik Gradskog muzeja Vinkovci.

Prije dvije godine Daniel Gaunt, sin Steve Gaunta na internetu na mapi područja zapadno od Vinkovaca, kod Jarmine, naišao je na tzv. crne mrlje koje upućuju da tu ima zanimljivih arheoloških nalaza.

- Daniel i ja smo detektorom pregledali lokaciju i pronašli 250 novčića iz vremena careva i carica Ludviga, Marije i Sigismunda koji su sada izloženi u Gradskom muzeju u Vinkovcima na izložbi pod nazivom 'Spašena baština' zajedno s ostalim nalazima što su ih pronašli i ostali amateri-arheolozi - istaknuo je Steve Gaunt.

Hoćemo li ponovo imati novi vrijedan arheološki nalaz, kao što je bilo prije dvije godine kad je pronađeno nalazište luksuznog srebrnog posuđa koje datira s kraja 4. stoljeća u centru Vinkovaca na adresi Duga ulica 26, pokazat će se na kraju arheoloških istraživanja na ovoj lokaciji između Jarmine i Karadžićeva.

Mario KOKAJ

MISLIM

DA SMO NA TRAGU BOGATE OSTAVE S NOVČIĆIMA, KAŽE KRATOFIL

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike