Novosti
IZBORI U VUKOVARU POBJEDNIK ZAHVALIO SVIM GRAĐANIMA

Penava: Nećemo smijeniti pročelnike koji dobro rade
Objavljeno 1. srpnja, 2014.
Dvojezičnost nije najvažniji problem Vukovara, rekao je novi gradonačelnik

Novi vukovarski gradonačelnik, HDZ-ovac Ivan Penava poručio je jučer, dan nakon objave rezultata izbora, kako želi biti gradonačelnikom svih Vukovaraca.

Penava je u drugom krugu izbora za gradonačelnika Vukovara pobijedio svog protukandidata, SDP-ovca i bivšeg petogodišnjeg čelnika grada Željka Sabu, sa samo 191 glasom prednosti. Zahvaljujući Vukovarcima koji su mu dali glasove, Penava je na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao kako je njegova pobjeda znak da su građani Vukovara uvidjeli kako njihov grad “ide u krivom smjeru”, i pritom prepoznali program za bolji Vukovar koji im je ponudila koalicija okupljena oko HDZ-a, dok on sam, dodao je, neće zaboraviti obećanja iz kampanje.

– Pozivam roditelje vukovarskih osnovnoškolaca da djeci ne kupuju udžbenike za sljedeću školsku godinu jer će to, kako smo i obećali prije izbora, za njih učiniti gradska uprava – ponovio je Penava. Govorio je i o “teškim gospodarskim problemima koje je dobio u naslijeđe”, te najavio da se već ovog tjedna namjerava susresti s gospodarstvenicima izvan Vukovara kako bi ih potaknuo na ulaganja. Novi vukovarski gradonačelnik sprema se, najavio je, i na odlazak u Njemačku gdje bi tamošnjim investitorima predstavio sve mogućnosti ulaganja u Vukovar. Izrazio je i nezadovoljstvo činjenicom da i pored Zakona o razvoju Vukovara, koji nudi niz povlastica investitorima, u Vukovaru manjka investicija i najavio promjene u tom smjeru.

– U radu gradske uprave očekujem transparentnost i poštenje, otvorenost prema investitorima i posebnu pozornost ćemo posvetiti privlačenju ulagača i otvaranju novih radnih mjesta – naglasio je Ivan Penava. Rekao je i da će kriteriji za rad i napredak biti znanje i sposobnost, a na novinarski upit o eventualnoj smjeni pročelnika gradskih odjela koje je postavio bivši gradonačelnik Sabo, odgovorio je da će se provesti analiza njihova rada prije povlačenja bilo kakvih poteza.

– Svatko tko ima znanje i rezultate ne mora se brinuti o svom radnom mjestu. Ako netko dobro radi, nema potrebe da ga se mijenja bez obzira na to iz koje stranke dolazio – ustvrdio je Penava. Novinari su novog gradonačelnika pitali i za situaciju u gradu oko sporne dvojezičnosti, a on je odgovorio kako to nije najvažniji problem Vukovara i ponovio stav HDZ-a kako je dvojezičnost u Vukovar uvedena “na silu i protivno zakonu”. Kazao je i da na tom pitanju planira postići konsenzus svih sudionika vlasti na dobrobit svih građana.

Penava je i komentirao izjavu predsjednika SDP-a i Vlade Zorana Milanovića kako Vukovarci na izborima za gradonačelnika biraju između politike prošloga stoljeća i politike koja zagovara normalan život, i pritom izrazio žaljenje zbog takve izjave.

– Mi smo ponosni na to prošlo stoljeće jer je u njemu stvorena neovisna hrvatska država i Vukovar dočekao svoju slobodu. Volio bih kada bi se premijer više okrenuo budućnosti nego što nas stalno vuče u prošlost – rekao je.

Na medijskoj konferenciji su uz Penavu bili i budući zamjenici gradonačelnika, Marija Budimir (HDZ) i Marijan Pavliček (HSP AS).

Sanja BUTIGAN

DAMIR BARNA

HDZ

Gradsko vijeće formirat ćemo iz prvog pokušaja

Vukovarcima je “zbog savjesnog izlaska na birališta” jučer čestitao predsjednik vukovarskog HDZ-a Damir Barna i zahvalio onima koji su svoj glas dali koaliciji okupljenoj oko HDZ-a. One koji to nisu učinili, pozvao je da vjeruju novoj vlasti. Govoreći o konstituiranju Gradskog vijeća Vukovara, Barna je rekao kako to očekuje uskoro, i to iz prvog pokušaja. “Vjerujem da će se GV konstituirati na prvoj sjednici jer to od nas građani Vukovara očekuju i u tom smislu očekujem odgovornost prema građanima od svih stranaka koje su dobile mandate u Gradskom vijeću”, rekao je Barna. Budući dogradonačelnik, Marijan Pavliček iz “starčevićanaca” jučer je ustvrdio kako izborni rezultat govori da je Vukovarcima trebala promjena. “Već od srijede, dakle od primopredaje vlasti, krećemo s najavljenim mjerama”, poručio je Vukovarcima.

STOŽER ČESTITAO PENAVI

“U Vukovaru je pobijedio gradonačelnički kandidat kojeg su podržale sve stranke s hrvatskim predznakom, većina udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te narod kojemu je dozlogrdila velikosrpska politika i gospodarski masakr u provedbi za korupciju suđenog Sabe pod visokim pokroviteljstvom Milanovićevog i Josipovićevog SDP-a”, stoji u jučerašnjem dopisu Stožera za obranu hrvatskog Vukovara u kojem su, nakon izbora, ustvrdili i kako je “Zoran Milanović loš gubitnik”. “Umjesto da prizna poraz i čestita pobjedniku, on pobjedu lažno pripisuje Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara. Stožer nikada nije bio, niti je stranačka organizacija. Nije ni partner bilo kojoj stranci jer svoje poslanje vidi u ulozi političkog korektiva, koji je u ovim vremenima Hrvatskoj itekako potreban”, navodi se. Iz Stožera su čestitali Penavi na pobjedi i pozivali ga da u svom mandatu ispuni svoja predizborna obećanja.

GORAN BOŠNJAK

SDP

Ovo nije dobro za Vukovarce

Dok su preksinoć, nakon objave rezultata izborne utrke za gradonačelnika, HDZ-ovci i njihovi simpatizeri bučno slavili, u SDP-u je i jučer vladalo razočaranje. U takvom je raspoloženju i predsjednik vukovarskog SDP-a Goran Bošnjak koji je novinarima rekao kako nije riječ o pobjedi HDZ-a, nego ujedinjene desnice i građana iz cijele Hrvatske koji su u Vukovar dolazili glasati, ali i da “to nije dobro za Vukovar, što će se i vrlo brzo pokazati”. Bošnjak kaže i da, međutim, u SDP-u “nisu potonuli”, ali su neugodno iznenađeni provokacijama i, kako kaže, uvredama koje su dobacivane od slavljenika Penavine pobjede. Bošnjak spominje i da je HDZ već pokazao kako će se ponašati na vlasti jer je zaštitaru u gradskoj upravi, SDP-ovcu iz mladeži stranke, već rečeno da će ići na drugo radno mjesto jer je, kaže Bošnjak, nepodoban. Također je spomenuo da su se pojavili popisi o otpuštanju ljudi bliskih SDP-u iz gradskih tvrtki.

Možda ste propustili...

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA O NESLUŽBENIM APLIKACIJAMA:

Podatci o kvaliteti zraka često nisu točni