Ekonomija
INVESTICIJE VRIJEDNE 15 MILIJUNA EURA

Bičvić: Čepinska će uljara za dvije godine biti u rangu najmodernijih uljara
Objavljeno 11. lipnja, 2014.
Investicije su usmjerene na otklanjanje bitnih tehnoloških nedostataka

Tvornica ulja Čepin lani je, što samostalno što uz podršku osječkog Žita, u čijem je sustavu i službeno od travnja 2013., otkupila rekordne količine uljarica - suncokreta, uljane repice i soje.

– U 2013. godini otkupili smo i preradili 20.000 tona uljane repice i 60.000 tona suncokreta. Otkupljena je i rekordna količina soje, oko 25.000 tona, ali zbog (zatečenih) nedovršenih tehnoloških procesa nije i sva prerađena u tvornici. Prerađeno je probno oko 5000 tona soje - kazao je Josip Bičvić, predsjednik Uprave Tvornice ulja Čepin.

U čepinskoj uljari pri njezinu preuzimanju od osječkog Žita radilo je 208 radnika, a trenutačno ih je zaposleno 150.

20 radnika višak

Nekoliko mjeseci nakon preuzimanja zbrinuto je nešto više od 50 radnika a pretežito je riječ o onima koji su se tada javili dobrovoljno i uz otpremnine otišli iz tvrtke. Sada, nakon što je novi vlasnik godinu dana snimao stanje u tvornici, u pripremi je još jedan val odlazaka, i to oko 20 radnika, iz uljare. Sve je to posljednjih tjedana izazvalo zabrinutost u radnika, posebice jer se proizvodnja kontinuirano od preuzimanja povećava. Međutim, tvrtka se i unatoč rekordnoj proizvodnji jedva približila pozitivnoj nuli, a za prvih pet mjeseci 2014. posluje s gubitkom.

No, kako Bičvić ističe, uglavnom se tu radi o radnicima koji nisu izravno uključeni u proizvodnju te je riječ o neproizvodnim radnim mjestima, poput prevoditelja, automehaničara, limara i sličnog, a interes je tvrtke zaštititi radnike koji rade u samoj proizvodnji, a broj djelatnika na neproizvodnim radnim mjestima uskladiti sa stvarno potrebnim.

– Valja istaknuti da je u Tvornici ulja Čepin na 150 radnika čak 20 posto njih na radnim mjestima u neproizvodnom dijelu tvornice, a 10 posto u laboratorijima, što je neprihvatljivo, posebice jer tvrtka ne radi punim kapacitetima. Tako da će odlazak tih 20-ak radnika rasteretiti dio troškova za plaće, koje, valja istaknuti, nismo smanjivali iako tvornica još uvijek ne radi punim kapacitetima. Svi oni radnici koji odu iz tvrtke bit će namireni prema kolektivnom ugovoru i bit će ispoštovana sva njihova prava, čak i više od toga, jer ćemo za teže socijalne slučajeve dati nešto stimulativnije otpremnine - kaže Bičvić.

Pravo stanje pokazat će ova žetva

Što se tiče poslovanja tvrtke, u uljari drže da će tek ova žetva odnosno otkup uljarica 2014. pokazati pravo stanje tvornice, no već se nazire da će se optimalan broj radnika kretati od 110 do najviše 130.

- Mi smo u posljednjih godinu dana, uz snimanje zatečenog stanja u tvrtki, obišli i ostvarili kontakte sa sličnim tvornicama u našem okruženju, u Mađarskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj, te na temelju nekih iskustava planiramo posložiti rad i u našoj uljari. Tu valja navesti i da smo lani veći dio ulja prodavali kao sirovo ulje u rinfuzi a tek manji dio u bocama zbog nedostatnih skladišnih kapaciteta te određenih nelogičnosti u cijenama ulja na burzama. Stoga su u čepinskoj uljari u sljedeće dvije godine u planu veće investicije u poboljšanje tehnoloških procesa.

- Investicije u vrijednosti od 15 milijuna eura su u pripremnoj fazi i usmjerene su na otklanjanje bitnih tehnoloških nedostataka. S prvim konkretnim radovima trebalo bi se krenuti u proljeće 2015. U planu je nabava postrojenja za paru, gradnja skladišnih kapaciteta te pogona za ekstrakciju - kaže Bičvić i dodaje da će nakon završetka investicija čepinska uljara za dvije godine biti na mnogo višoj tehnološkoj razini nego što su to sada neke uljare u okruženju - Mađarskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj.

Zdenka RUPČIĆ
Tena ulje se bolje prodaje u Mađarskoj nego u Hrvatskoj

Brend Tena osječko je Žito kreiralo jesenas. Kako navode iz Žita, do sada je uloženo puno u marketing i prodaju tog ulja na domaćem, ali i stranom tržištu. No zanimljivo je, kako ističu iz Žita, da se bolje prodaje u Mađarskoj, Češkoj i Poljskoj nego u Hrvatskoj. “Bolje se prodaje u zemljama okruženja nego u Hrvatskoj zbog kupovne moći, jer je zbog izrazito bolje kvalitete samog ulja cijena nešto viša od konkurencije, a kupci u okruženju mogu platiti tu malu razliku. Tena ulje jedino je ulje na tržištu koje se proizvodi samo mehaničkim prešanjem, bez dodavanja kemijskih otapala”, kažu u čepinskoj uljari.

ZATEKLI GUBITAK OD 281 MIL. KN

S preuzimanjem čepinske uljare osječko Žito nije zateklo baš sjajnu situaciju. O tome kako se vodilo poslovanje u toj posljednjoj do tada neprivatiziranoj tvrtki iz sustava bivšeg kombinata IPK Osijek, najbolje govori podatak da je u šest godina Tvornica ulja zabilježila gubitak od čak ukupno 218 milijuna kuna. Samo 2012. gubitak je bio 30 miljuna kuna. “Ovdje treba naglasiti da su te gubitke sanirali porezni obveznici, a kako bi se takve brojke izbjegle u budućnosti, u Tvornici ulja Čepin drže da je nužna i reorganizacija tvrtke, maksimalna racionalizacija samog poslovanja te usklađenje sa sličnim konkurentskim tvornicama”, kažu iz Žita.

Otkup svih ponuđenih uljarica na tržištu RH

Tvornica ulja Čepin ove će godine otkupiti sve ponuđene količine uljane repice. Očekuje se otkup i prerada između 25.000 i 30.000 tona te suncokreta od 65.000 do 70.000 tona. Otkupljivat će i soju. Plaćanje proizvođačima uljarica, kao i lani, bit će odmah nako preuzimanja robe.

150

radnika trenutačno je zaposleno u čepinskoj uljari

110 - 130

radnika optimalan je broj radnika koji će ostati

Možda ste propustili...

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

Najčitanije iz rubrike