Ekonomija
UDRUGA ŽIVOT

Umjesto velikim tvrtkama više potpora malim poljoprivrednim gospodarstvima
Objavljeno 4. lipnja, 2014.
Hrvatski poljoprivrednici u iznimno su teškoj situaciji, kaže Miroslav Kovač

S prijedlogom reforme sustava potpora u poljoprivredi, onako kako ga je predložilo Ministarstvo poljoprivrede sukladno zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU, Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske Život nije zadovoljna.

Stoga je na jučerašnjem, u Županijskoj komori Osijek održanom ne baš posjećenom okruglom stolu pod nazivom “Reforma potpora u poljoprivredi - izravna plaćanja”, a kojem je bila nazočna i Dragica Zgrebec, potpredsjednica hrvatskog Sabora, zatraženo je da se predloženi koncept omotnice potpora za izravna plaćanja učini fleksibilnijim i preraspodijele sredstva (omotnica) na što veći broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u odnosu na prijedlog Ministarstva poljoprivrede.

- A upravo to je potrebno, istaknuo je Miroslav Kovač, tajnik Udruge Život, jer je hrvatska poljoprivreda u iznimno teškoj situaciji, što najbolje ilustriraju podatci da u 2013., u odnosu na 2012., zabilježen 30-postotni pad dohotka i BDP-a u poljoprivredi, kao i vanjskotrogovinska bilanca poljoprivrednih proizvoda, tako da je u Hrvatsku u 2012. uvezeno 27 posto više hrane nego godinu dana ranije.

Jučer je bilo riječi o potporama u poljoprivredi, posebice o prvom stupu, odnosno izravnim plaćanjima, te je predstavljen model koji promovira udruga Život, a koji se u znatnoj mjeri razlikuje od modela za kojeg predlaže Ministarstvo poljoprivrede.

Pritom je ukazano da Hrvatska ima najkoncentriraniju i najneravnomjerniju raspodjelu potpora u EU prema kojoj čak 50 posto ukupnog iznosa poticaja za zemljište primaju velike tvrtke, kod tova goveda čak 70 posto iznosa koristi samo jedan posto velikih tvrtki, a slično je i kod svinjogojstva i drugih djelatnosti.

Udruga Život, za razliku od prijedloga Ministarstva poljoprivrede, traži da se izravne potpore povećaju za 50 milijuna eura prebacivanjem sredstava iz drugog u prvi stup.

Zatraženo je i da se smanje tzv. “zelena plaćanja” na 410 kuna po hektaru s približno 900 kuna, kako predlaže Ministarstvo, kao i da se povećaju sredstva za kategoriju prvih hektara - tako da se umjesto, po prijedlogu Ministarstva - 7 posto, ona povećaju na 25 posto ukupne omotnice.

Tada bi, prema riječima Kovača, čak 98 posto obiteljskih gospodarstava koja se u RH bave poljoprivredom, dobilo više novca za te namjene.

Dragica Zgrebec pohvalila je način na koji se vodi rasprava o tom važnom dokumentu proizišlom iz zajedničke poljoprivredne politike EU, istaknuviši kako se “samo u ozbiljnom i objektivnom dijalogu može doći do zajedničkog rješenja koje će biti dobro i za mala poljoprivredna gospodarstva i za velike robne poljoprivredne proizvođače”. Antun Laslo, predsjednik Udruge Život, zauzeo se da se isprave zamijećeni mnogi nedostaci i nelogična rješanja u prijedlogu potpora Ministarstva gospodarstva koje bi išle na štetu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a u prilog velikim tvrtkama koje se bave poljoprivredom dok još ima vremena. Pritom je ukazao i na “neprihvatljiv odnos ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine prema Udruzi Život, s čijim je članovima prekinuo komunikaciju i dijalog”.

Nikola VUKADINOVIĆ

Željko Kraljičak

zamjenik župana OBŽ-a

Potpore onima kojima su najpotrebnije

Željko Kraljičak, zamjenik župana OBŽ-a, istaknuo je da je EK donijela pravila igre na koji način će se davati potpore poljoprivrednicima do 2020. gdine te da moramo biti svjesni činjenice da neće svi moći osigurati maksimalna prava. Stoga nam treba i pomoć Ministarstva poljoprivrede da sagleda stvarne potrebe hrvatskog sela i poljoprivrede, da upravo oni kojima je i najpotrebnije dobiju najviše potpora, posebice oni koji su na početku i imaju manje do 30 hektara zemljišta te da tako oni budu prepoznati kao snaga koja će razviti hrvatsku poljoprivredu.

50%

ukupnog iznosa poticaja za zemljište primaju velike tvrtke

50

milijuna eura iznos je za koji udruga Život traži da se povećaju izravna plaćanja

Zatraženo je i da se smanje tzv. “zelena plaćanja”

Možda ste propustili...

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

Najčitanije iz rubrike