Novosti
HDSSB TRAŽI SABORSKU RASPRAVU

Više od 10 posto građana ima blokirane račune, broj ovrha raste
Objavljeno 28. svibnja, 2014.

Vezani članci

TRAŽE OCJENU USTAVNOSTI OVRŠNOG ZAKONA

Udruga Blokirani: Sve ovršne predmete treba odbaciti kao protuustavne

HDSSB je pokrenuo inicijativu o saborskoj raspravi o dužničkom ropstvu građana i deložacijama. Saborski zastupnik te stranke Dražen Đurović na konferenciji za novinare jučer u Saboru upozorio je kako je više od 10 posto svih računa građana blokirano, kao i da je broj ovrha porastao 20 puta u odnosu na 2006. godinu.

- Oni koji rade imaju sve manje plaće ili ih primaju neredovito, mnogi su ostali bez posla, mirovine su se smanjile, troškovi života su porasli, ljudi više ne mogu plaćati iste iznose koje su plaćali prošle ili pretprošle godine i zbog toga završavaju masovno u blokadama i prijete im ovrhe - rekao je Đurović, istaknuvši kako HDSSB stoga predlaže da se zaštite domovi ljudi.

- Postoje neke zadnje crte obrane koje se moraju braniti, a čovjekov dom je temelj i ona zadnja crta obrane ljudskog dostojanstva. Dom je i ustavna kategorija - naglasio je Đurović.

Zastupnici HDSSB-a pozvali su svoje kolege u Saboru da rasprave spomenuti problem i krenu sa zajedničkom inicijativom prema Vladi. Jedan od povoda toj inicijativi su i podatci koje je ovaj tjedan objavila Financijska agencija, prema kojima je zbog neizvršenih osnova za plaćanje, u ukupnom iznosu od 33,5 milijardi kuna, krajem travnja bilo blokirano čak 59.136 poslovnih subjekata, kao i 315.907 građana s ukupnim dugom od 26,41 milijardu kuna. To je za 2,9 posto više u odnosu na prethodni mjesec. Na godišnjoj razini, u odnosu na kraj travnja 2013. godine, krajem četvrtog mjeseca ove godine broj blokiranih građana povećan je za 22,3 posto ili za njih 57,6 tisuća, dok je iznos njihovih dospjelih dugovanja veći za 7,2 milijarde kuna ili za 37,2 posto.I.Bošnjak/ms

U BLOKADI TVRTKE S 41 TISUĆOM ZAPOSLENIH

Od blokiranih poslovnih subjekata u Hrvatskoj, manje od polovine, ili njih 28.857 s 23.166 zaposlenih, pravne su osobe. Treba napomenuti da se na njih odnosi i najveći dio iznosa ukupnih neizvršenih osnova za plaćanje, čak 76,2 posto ili 25,5 milijardi kuna. Istodobno, u blokadi je bilo i 30.279 fizičkih osoba koje obavljaju registriranu djelatnost s ukupno 18.065 zaposlenih, a ukupne neizvršene osnove za plaćanje fizičkih osoba na kraju travnja ove godine iznosile su ukupno 7,99 milijardi kuna.

315.907

građana bilo je blokirano krajem travnja

26,41

milijardu kuna ukupan je iznos duga tih građana

Možda ste propustili...

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”

NAJBOLJE MJERE ZA RJEŠAVANJE I IZBJEGAVANJE NESTAŠICA KLJUČNIH LIJEKOVA

Osnovan Savez za kritične lijekove

PRODAJA BELJA, PIK-A VINKOVCI I VUPIKA

Baranjci: Računa treba voditi o ljudima i tradiciji