Osijek
VOLONTERI IZ AZILA I KONJOGOJCI SPAŠAVAJU KUĆNE LJUBIMCE I STOKU

Udomljeno dvadesetak pasa, konji,
svinje i krave smješteni u Čepinu
Objavljeno 21. svibnja, 2014.

Popusti li nasip kod Slavonskog Broda, u Čepinu će se naći ergela s čak četrdesetak konja, ali i još 30 s privatne farme Medvidović. Rezultat je to inicijative Konjogojske udruge Čepin koja je u dogovoru s Općinom Čepin osigurala smještaj na dvjema lokacijama, a u susret su im, kaže predsjednik Udruge Dario Dorušak, izišle i obitelji Perošević i Marguš, ustupivši jednu farmu za prihvat stoke s ugroženih područja.

- Spremni smo prikolicama krenuti prema Sikirevcima i Svilaju, a dio stoke, svinja i krava, već je dovezen u Čepin. Načelnik Općine Dražen Tonkovac uspio je dogovoriti smještaj i ondje ima hrane i vode, no upozoravam da će hrane svakako nedostajati - rekao je Dorušak, dodajući da je dio hrane usmjeren u Otok. To nije sve, jer se iz Drenovaca očekuje prikupljanje koza i peradi koji će također završiti u Čepinu. Tako je akcija, kaže, zamišljena kao prihvat konja, pretvorena u prihvat brojnih vrsta ugroženih životinja.

Smještaj, za sada vjerojatno privremeni, pronašlo je i 20-ak pasa, i to zahvaljujući angažmanu Udruge Pobjede. Od Klare Ešegović doznajemo da evakuacija pasa traje i dalje, a do sada se nekolicina vlasnika javila raspitujući se za svoje ljubimce. Međutim, pristup volonterima Azila ograničen je pa u jednom danu i nekoliko puta odlaze po životinje do točke koju odobri vojska.

- Vojska spašava životinje i dovodi ih volonteru, a inače, dosta se ljudi javlja u panici jer su im životinje pod vodom pa traže pomoć. Trudimo se i naposljetku ćemo napraviti album te tražiti prijašnje ili nove skrbnike - rekla je Ešegović, dodajući da je jučer vlasnik iz poplavljenog područja došao u Azil po svoja tri psa, ali ih, nažalost, ondje nije pronašao. U Udruzi se nadaju da će sve spašene životinje naposljetku pronaći svoj smještaj. M. Mihelić

Možda ste propustili...