Sport
POBJEDOM NAD SPLITOM KORAK BLIŽE OPSTANKU

U Gradskom vrtu pao i posljednji suparnik iz TOP 5
Objavljeno 5. svibnja, 2014.
Split je bio neugodan, žilav suparnik

Nogometaši Osijeka nastavili su niz svojih odličnih rezultata u četvrtom krugu hrvatskog prvenstva. Pobijedili su i posljednjeg suparnika iz „top 5“ HNL-a i tako se sasvim približili uspješnom završetku, svojoj misiji opstanka u prvoligaškom društvu.

Split je bio neugodan, žilav suparnik koji je od svih momčadi koje su ovog proljeća gostovale u Gradskom vrtu najmanje zaslužio poraz. Splićani su na teren izišli prkosno, u želji da osvoje bodove koji bi im olakšali put prema Europi. I Osijek je zbog toga opasno živio. Istina, u prvom dijelu utakmice uspjeli su bijelo-plavi kontrolirati goste, ali u nastavku, koji je ponudio pregršt uzbuđenja i vrlo zanimljiv nogomet, bilo je svega. Split je dominirao, stvarao, ali i promašivao prilike, a Osijek je, kao i inače u posljednje vrijeme, sve to bio spreman kazniti.

Zabijaju i zato pobjeđuju

Osječka momčad danas pobjeđuje na gotovo identičan način na koji je dojučer gubila utakmice. Ne treba im „sto prilika za jedan pogodak“ već su gotovo klinički točni. Propuste tu i tamo koju šansu, ali uglavnom ih „pakuju“. I zato pobjeđuju i u utakmicama u kojima ne izgledaju najbolje.

- Moramo priznati kako smo imali ozbiljnih problema u određenom dijelu utakmice. Razloga su dva, dijelom smo si sami bili krivi jer smo se previše povukli, a ne smijemo zaboraviti ni snagu i želju za pobjedom koju je iskazao Split. Naše rano vodstvo možda nas je malo usporilo, a Splićanima je bilo signal da krenu na sve ili ništa. Vrlo zahtjevna bila je ova utakmica, ali mene veseli što je momčad još jednom pokazala kako je sposobna izdići se iz problema i pronaći put do pobjede. Nije to prvi put ovog proljeća i zato sam ponosan što imam priliku trenirati takvu skupinu igrača. Lojalni su klubu i radu pa im se sve to vraća kroz ove rezultate - rekao je Tomislav Rukavina, trener nogometaša Osijeka.

Bilo je nejasno zbog čega se Osijek toliko povukao na početku drugog poluvremena. Iz aviona je bilo vidljivo kako je to pogrešna ideja jer je svaki novi napad Splita bio sve opasniji. I pogodak se morao dogoditi. A onda je Osijek tek pokazao kako je nepotrebno „kampirao“ oko svog kaznenog prostora. Čim je došlo do poravnanja rezultata, Osječani su prekidače prebacili na napadačku opciju i brzo vratili prednost. Dakle, mogu, ali ponekad kao da se vole kockati i igrati s navijačkim živcima.

Rukavina se može ponositi

Na trenutke je bijelo-plava momčad pokazala i potencijale u kojima može opasno i organizirano napadati. Međutim, to će vjerojatno biti priča koja će se usavršavati u sljedećoj sezoni. Opstanak je sada nadohvat ruke i gotovo da smijemo početi razmišljati o tome kako će Osijek izgledati nagodinu. Iako se Rukavina još ne da opuštati.

- Korak smo bliže očuvanju prvoligaškog statusa, ali još to nije gotovo. Osim toga, imamo mi obvezu dokazati i još neke stvari. Duboko su me povrijedile sumnje u naše rezultate. To je grozno omalovažavanje svega što se u ovom klubu radi i događa. Ali neka, baš zato želimo u posljednja dva kola pokazati kako svi ti sumnjičavci nisu bili u pravu - odao je Rukavina svoje „noćne more“.

Teško da će promijeniti psihu onima koji su vječno opterećeni nekakvim teorijama zavjera ili nekakvim savezništvima. Rukavina je od svog dolaska na klupu Osijeka napravio puno i time se može ponositi i on sa svojim suradnicima i momčad koju trenira. Ne treba se zamarati „kavanskim i kladioničarskim pričama“. Iz Osijeka je u ovom četvrtom krugu sezone izvukao valjda maksimum. Uostalom, još tamo na početku sezone bilo je jasno kako ovoj momčadi Osijeka ne nedostaje tako puno za plasman u sredinu tablice. Trebalo je malo vremena, a danas su se stvari posložile. I u čelništvu i na terenu, pa na ovu seriju pozitivnih rezultata ne treba gledati s tolikim iznenađenjem. I opet, Rukavina je u jednom u pravu. Priča izgleda odlično, ali posao još nije gotov.

Dalibor KELER

OSIJEK – Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme: kišovito. Teren: težak za igru. Gledatelja: 1.000. Sudac: Igor Pristovnik (Zagreb) – 6,5. Strijelci: 1:0 Jonjić (8), 1:1 Vojnović (62), 2:1 Bralić (70), 3:1 Kurtović (90). Žuti kartoni: Mišić, Ugarković (Osijek), Glumac, Rugašević, Radotić, Galović (Split), Crvenih kartona nije bilo.

IGRAČ UTAKMICE: JOSIP MIŠIĆ (OSIJEK)

OSIJEK

3 (1)

Mikulić 6, Matas 6,5, Jonjić 6,5, Bralić 6,5, B.Barišić 7, Kurtović 7, Glavaš 5(od 62. Ugarković 5,5), Šorša 6 (od 88. Novaković -), Mišić 7, Škorić 5,5, Cesarec 5(od 58. J.Barišić 6).

SPLIT

1 (0)

Zagorac 5, Ibriks 6, Križanac 6,5, Glumac 5,5, Galović 5, Vidović 5,5, Zulim 5(od 46. Radotić 6), Dujmović 6(od 77. Galić -), Rugašević 6, Vojnović 7, Baraban 5,5(od 56. Mršić 5).

DOBRO
Kapetanov prvijenac

Hrvoje Kurtović konačno je postigao svoj prvoligaški prvijenac. Pet godina mu je trebalo, ali stigao je u slatkom i važnom trenutku. Kapetan je svoju dobru igru protiv Splita garnirao i tim vrlo lijepim pogotkom u sudačkoj nadoknadi susreta.

Josip Mišić

Još jednom je demonstrirao klasu zbog koje trener Tomislav Rukavina tvrdi da je „on viša dimenzija od HNL-a.“ Smjela je to izjava trenera, ali govori puno o potencijalu koji se krije u Mišiću. On se sve više pretvara u ono za što je rođen – istinskog vođu na terenu.

Ubojiti prekidi

Osijek nas je podsjetio na ono staro nepisano pravilo „korner je pola pogotka.“ Od posljednjih pet, Osječani su četiri pogotka postigli nakon udarca iz kuta. To očito nije slučajno, već plod vježbe i ideje stručnog stožera bijelo-plavih i dobre provedbe tih zamisli.

LOŠE
Strah još postoji

Osijek se nije do kraja oslobodio demona straha. Protiv Splita je opet izgledalo kako su se prepali vlastitog vodstva pa su vrlo rano „čučnuli“ u krilo svom vrataru Mikuliću. Split je morao zabiti da se Osijek izvuče iz te zamke čuvanja rezultata.

Opasno provociranje

Dio gledatelja i dalje uporno „poteže bika za rep.“ Igrali su se s vatrom i mogućim prekidom utakmice skandirajući „HNS pederi, nogomet ste sj…..“ Razumijemo nezadovoljstvo radom HNS-a, ali da se zbog toga u pitanje dovodi status vlastitog kluba posve je nerazumno.

Loše vrijeme

Kiša je pokvarila hepening kakav su zamišljali u osječkom prvoligašu. Otvorili su vrata stadiona u nadi kako će imati snažnu podršku navijača, ali užasno je vrijeme sve to upropastilo. Šteta.

KARTONI, KARTONI….

Dva igrača Osijeka zaradila su žute kartone u susretu protiv Splita. Riječ je o Josipu Mišiću i Stevenu Ugarkoviću, a kako je to obojici treća javna opomena, neće biti na raspolaganju treneru Tomislavu Rukavini za susret protiv Hajduka. (D.Kl.)

1:0

Udarac iz desnog kuta izveo je Borna Barišić, odlično se snašao Jonjić koji je glavom s 14 - 15 metara od zemlje pogodio lijevu vratnicu od koje se lopta odbila u mrežu.

1:1

Radotić je ubacio s desne strane na drugu vratnicu gdje je bio Vojnović koji je iz prvog pokušaja pogodio desnu vratnicu, a od nje mu se lopta vratila ravno u noge i nekadašnji igrač Osijeka više nije mogao pogriješiti pa je iz blizine poslao loptu pod gredu.

2:1

Opet je udarac iz desnog kuta izveo Borna Barišić, a u gužvi pred Zagorcem najbolje se snašao drugi Osijekov stoper Slavko Bralić i glavom u padu od zemlje pogodio lijevi kut .

3:1

Mišić je servirao sjajnu loptu za Hrvoja Kurtovića, a Osijekov kapetan je lijepim volej udarcem s desetak metara zakucao loptu u donji desni kut.

Najčitanije iz rubrike