Sport
OSIJEK – SPLIT 3:1

Osječani uspjeli iščupati vrijedne
bodove u borbi za opstanak
Objavljeno 3. svibnja, 2014.

Split je Osječanima bio vrlo opasan suparnik koji je dugo prijetio i držao malobrojne navijače Osijeka u strahu. Kumovali su tome i bijelo-plavi koji su se nakon ranog vodstva nepotrebno i pretjerano povukli ne pokazujući previše želje za igrom. Tek kad su primili pogodak Osječani su opet oživjeli i na koncu uspjeli izvući utakmicu na željeni način i tako se za još jedan korak primaknuli očuvanju prvoligaškog statusa.

Već u samom početku susreta Osijek je opasno živio. U trećoj minuti Jonjić je loše reagirao na jednu loptu i omogućio Barabanu da izađe sam pred Mikulića. Napadač Splita ciljao je donji lijevi kut ali su bijelo-plavi imali veliku sreću jer je umjesto u mreži završila na lijevoj vratnici. Jonjić se za tu neopreznost iskupio na najbolji mogući način pet minuta kasnije. Udarac iz desnog kuta izveo je Borna Barišić, a se odlično snašao i Jonjić glavom sa 14-15 metara od zemlje pogodio lijevu vratnicu od koje se lopta odbila u mrežu – 1:0. Nakon toga ranog vodstva a i obzirom na teške uvjete koji su vladali na kišom natopljenom travnjaku Osječani su igru prepustili gostima ali se sve do odmora nije dogodilo ništa vrijedno spomena. Splićani iz te svoje inicijative nisu uspijevali napraviti neku ozbiljniju prijetnju po vrata domaćih, a s druge strane Osijek je imao nekoliko obećavajućih protunapada ali izostao je završni udarac prema vratima Splita. Tako su na odmor zadovoljniji otišli Osječani koji su imali minimalnu, ali za njih i kapitalnu prednost.

U nastavku susreta Splićani su još pojačali svoju dominaciju. Osijek se posve povukao, a na trenutke i panično branio a kako je još bila rana faza utakmice ostao je dojam kako bijelo-plavi neće moći tako dugo izdržati. Split je postajao sve opasniji. Tako je Baraban u 54. minuti uz dosta sreće i odbijanja došao u još jednu čistu priliku ali je opet bio neprecizan, a u 54. minuti dobro je s 18 metara potegnuo i Rugašević ali je zamalo promašio okvir vrata. Osijek je uzvratio opet iz prekida preko Jonjića ali njegov udarac glavom s druge vratnice ovaj put nije bio točan. I onda se dogodilo neminovno obzirom na odnos snaga na terenu. Split je došao do izjednačenja. U 62. minuti Križanac je ubacio s desne strane na drugu vratnicu gdje bio Vojnović koji je iz prvog pokušaja pogodio desnu vratnicu, a od nje mu se lopta vratila ravno u noge i nekadašnji igrač Osijeka više nije mogao pogriješiti pa je iz blizine poslao loptu pod gredu – 1:1.  Bilo je to posve zasluženo izjednačenje jer je Osijek u tom razdoblju igrao neshvatljivo bojažljivo i neambicizono i zbog toga je morao biti kažnjen. Jasno, nakon poravnanja Osječani su napokon izašao iz svoje ljušture i vrlo brzo je vratio stvari na početak. U 70. minuti bijelo-plavi su ponovno poveli i to opet na isti način – iz prekida. Opet je udarac iz desnog kuta izveo Borna Barišić a u gužvi pred Zagorcem najbolje se snašao drugi Osijekov stoper Slavko Bralić i glavom u padu od zemlje pogodio lijevi kut -. 2:1. I onda opet – muke i strah. Split se odbijao predati, a Osječani su se opet previše povukli. I bilo je veselo. Mogao je Vojnović u 76. minuti još jednom mogao izjednačiti rezultat ali njegov udarac glavom iz dobre pozicije nije ugrozio Mikulića. U 86. minuti Ugarković je imao mogućnost riješiti sve dvojbe već je i prebacio Zagorca ali je njegov mlak udarac raščišćen ispred praznih vrata. Ipak, u samoj završnici Osječani su uspjeli doći do trećeg pogotka. U sudačkoj nadoknadi Mišić je servirao sjajnu loptu za Hrvoja Kurtovića a Osijekov kapetan je lijepim volej udarcem sa desetak metara zakucao loptu u donji desni kut za važnu pobjedu i svoj prvi prvoligaški pogodak!

Dalibor Keler   

OSIJEK – SPLIT 3:1 (1:0)

 

OSIJEK – Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme kišovito. Teren težak za igru. Gledatelja: 1.000. Sudac: Igor Pristovnik (Zagreb) – 6,5. Strijelci: 1:0 Jonjić (8), 1:1 Vojnović (62), 2:1 Bralić (70), 3:1 Kurtović (90). Žuti kartoni: Mišić, Ugarković (Osijek), Glumac, Rugašević, Radotić, Galović (Split), Crvenih kartona nije bilo.

IGRAČ UTAKMICE: JOSIP MIŠIĆ (OSIJEK)

OSIJEK

Mikulić 6, Matas 6,5, Jonjić 6,5, Bralić 6,5, B.Barišić 7, Kurtović 7, Glavaš 5(od 62. Ugarković 5,5), Šorša 6 (od 88. Novaković -), Mišić 7, Škorić 5,5, Cesarec 5(od 58. J.Barišić 6).

SPLIT

Zagorac 5, Ibriks 6, Križanac 6,5, Glumac 5,5, Galović 5, Vidović 5,5, Zulim 5(od 46. Radotić 6), Dujmović 6(od 77. Galić -), Rugašević 6, Vojnović 7, Baraban 5,5(od 56. Mršić 5).

 

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike