Sport
SVJETSKI GIMNASTIČKI KUP

Doha je posljednja prilika za put u Pariz, našima treba čudo
Objavljeno 17. travnja, 2024.
Tin Srbić ide na olimpijski turnir, a to će u Kataru pokušati ostvariti još netko od hrvatskih vježbača
Pred gimnastičarima i gimnastičarkama posljednji je kvalifikacijski turnir za nastup na Olimpijskim igrama. Na Svjetskom kupu u Dohi saznat ćemo može li se još netko od hrvatskih predstavnika pridružiti Tinu Srbiću u Parizu.

Aurel: Treba mi sreće


Kvalifikacije Svjetskog kupa u Dohi na rasporedu su u srijedu i četvrtak, 17. i 18. travnja. Prvog dana Aurel Benović nastupa na parteru, a Sara Šulekić na dvovisinskim ručama. Drugi dan Benović će se boriti za finale na preskoku, a Tina Zelčić na gredi. Finala se održavaju u petak i subotu, 19. i 20. travnja. Sve troje ima još matematičkih izgleda za plasman na Olimpijske igre, ali se dosta toga mora posložiti kako bi na ljeto vidjeli Pariz. Osječanin Benović u prilici je još ostvariti plasman na Olimpijske igre u dvije discipline. Na parteru ima nešto veće izglede. Konkurenti za mjesto koje vodi u Pariz su mu Bjelorus Yahor Sharamkou, Francuz Benjamin Osberger i Bugarin Eddie Penev. Aurelu će trebati pobjeda, ali isto tako i neuvjerljiv nastup svojih protukandidata.

- Parter ću ići početnu ocjenu vježbe 6.3 i nadam se da ću uz malo sportske sreće uspjeti ući u finale i boriti se za medalju, da pokušam skupiti još neke važne bodove za odlazak na Olimpijske igre. Na preskoku sam u sličnoj situaciji kao i na parteru što se tiče broja bodova za odlazak u Pariz. Pokušat ću odraditi što čišće i ući u finale - rekao je Benović, koji je u Osijeku ostvario pobjedu na preskoku, a prvi put je izveo skok "Dragulescu" sa startnom ocjenom 5.6. Iste skokove kao u Osijeku planira i u Dohi.

- Na parteru neće biti nikakvih kalkulacija, ni u kvalifikacijama ni u finalu. Na preskoku smo pojačali oba skoka na startnu ocjenu 5.6, to je sada vrlo konkurentno i za nastupe na velikim natjecanjima. Preskok više nije inferioran u odnosu prema parteru, čini nam se da ta disciplina postaje jednako dobra i konkurentna kao što je i vježba na tlu - poručio je Benovićev trener Vladimir Mađarević.

Iznenađujuće, možda u najboljoj prilici za odlazak na Olimpijske igre je mlada Sara Šulekić. Iza nje su tri dobra nastupa na dvovisinskim ručama u Kairu, Cottbusu i Bakuu, koji su je zadržali u igri do samog kraja i premašena su očekivanja postavljena uoči kvalifikacija. Nada postoji, ali treba biti realan da su konkurentice prije svega iskusnije za ovakva nadmetanja.

- Nakon srebra na Svjetskom kupu u Osijeku nastavila sam trenirati. Dala sam sve od sebe kako bih uvježbala saskok. Zadovoljna sam kako je to prošlo i nakon podium treninga ću s trenerom Markom Brezom odlučiti što je najbolje za kvalifikacije. U svakom slučaju dat ću sve od sebe i nadam se da ću se što bolje plasirati - poručila je 18-godišnja Zagrepčanka.

Stigao i umor


Njezina klupska kolegica Tina Zelčić na gredi pokušava dohvatiti Olimpijske igre. U Osijeku je prije dva tjedna osvojila treće mjesto.

- Nakon Antalye i Osijeka mogu reći da sam već malo umorna i iscrpljena od svih tih natjecanja, ali to je takva godina, treba jednostavno izdržati sezonu do kraja. Zdravstveno stanje je dobro, noga je dobro. Osjećam se spremno i u Dohi bih voljela ponoviti vježbu iz finala u Osijeku - poručila je Tina Zelčić.

Spomenimo kakva je trenutno situacija. Benović je trenutno na petom mjestu na parteru, Korejac Ryu već je osigurao, mjesto pa je preostalo još jedno za Pariz. Na preskoku je Aurel na šestom mjestu, ali ni jedan njegov rival još nije osigurao vizu za Pariz. Sara Šulekić je na petom mjestu na dvovisinskim ručama, samo šest bodova više ima vodeća Britanka Brown, a četiri boda više je trenutno drugoplasirana Čehinja Masova. Na gredi Tina Zelčić je šesta, Belgijka Derwael već je osigurala nastup na OI-ju, pa je zapravo Zagrepčanka trenutno u najlošijoj poziciji.

Krešimir Lacković
Aurel Benović osječki gimnastičar

Na preskoku sam u sličnoj situaciji kao i na parteru što se tiče broja bodova za odlazak u Pariz. Pokušat ću odraditi što čišće i ući u finale

Možda ste propustili...

POVRATAK NA STAZU NEKAD NAJBOLJEG SKIJAŠA SVIJETA

Marcel Hirscher skijat će pod nizozemskom zastavom

SEDMO IZDANJE KUPA GRADA OSIJEKA U MAČEVANJU

Članovi MK Dmitar Zvonimir skupljali su iskustvo, ali i medalje

PRVA ŽUPANIJSKA NOGOMETNA LIGA OSJEČKO-BARANJSKA

Hat-trick Nađa za važnu pobjedu Josipovčana

Najčitanije iz rubrike