Osijek
FIRE COMBAT Natjecanje vatrogasaca

Vatrogasci se poput japanskih ninji
spuštali alpinističkim užetom s tornja
Objavljeno 26. travnja, 2014.

Vratolomije vatrogasaca koje smo mogli vidjeti samo u filmovima, predstavljene su u subotu u središtu Osijeka. Riječ je o natjecanju vatrogasaca u disciplini fire combat, koje je okupilo 28 ekipa iz svih dijelova Hrvatske, a domaćin je bilo osječko Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) Gornji grad.
- Ovo natjecanje smo nazvali 2. Memorijal Matija Jakuš, prema Matiji Jakušu, legendarnom vatrogascu, ne samo našeg DVD-a, već osječkog, županijskog, državnog i međunarodnog vatrogastva. Natjecanje, koje se po drugi put održava u Osijeku, sastavni je dio našeg plana i programa rada, a okupilo je 56 natjecatelja. Trebalo je imati međunarodni karakter, no naši gosti iz Slovenije odustali su zbog drugih obveza - kaže Željko Popov, predsjednik DVD-a Gornji grad.
Fire combat je natjecanje vatrogasnih grupa u svladavanju prepreka, uz uporabu osnovnih operativno-taktičkih radnji i postupaka. To konkretno znači da su morali svladati prepreku “zid”, provući se kroz tunel, popeti se na toranj visok šest metara, s kojeg su se poput japanskih ninja spuštali alpinističkim užetom. No, to je samo dio ove zahtjevne vježbe.
Natjecanje se održava u osam gradova, a natjecateljsku ekipu čine dva člana, koji su opremljeni kompletnom zaštitnom opremom, a imaju i intervencijsko odijelo, kacigu, čizme i rukavice. Najviše je bilo predstavnika Rijeke (četiri ekipe), a boje Osijeka i Slavonije branile su tri ekipe: Zoran Pakšec i Drago Kaurin (JPVP grada Osijeka), Deni Bošnjak i Dinko Moguš te Kristijan Tomeković i Daniel Poštić (DVD Gornji grad).
Svečanost otvorenja uveličali su predstavnici Hrvatske i Županijske vatrogasne zajednice te članovi obitelji Matije Jakuša. Natjecanje je otvorio Željko Popović, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, ističući da ovo natjecanje predstavlja simulaciju stvarnih vatrogasnih situacija.

Vesna LATINOVIĆ

 

SAMO JEDNA ŽENSKA EKIPA


Discplina fire combat traži veliku psiho-fizičku spremnost natjecatelja, iznimno je složena, a izvođenje traje dvije do tri minute. Natjecatelji su podijeljeni u četiri kategorije: A, B, C, dok je četvrta kategorija bilo natjecanje žena. Ovaj put sudjelovala je samo jedna ženska ekipa i to iz DVD-a Klana, koju čine Antonija Iskra i Andrea Medvedić. Ove mlade žene kažu da im je to izazov. Iako priznaju da su sporije od muških kolega, daju sve od sebe, kako bi bile što bolje.

Možda ste propustili...

OBILJEŽILI DAN SV. FLORIJANA - SVJETSKI DAN VATROGASACA

Osječka vatrogasna postrojba sada je u fazi pomlađivanja

UČENICI “RUĐERICE” IZLAŽU U GISKO-U

Umjetna inteligencija u srednjoškolskoj lektiri