Ekonomija
U POLJOPRIVREDI LIPIK

Obnavljaju stočarsku proizvodnju i junad sami nude na tržištu
Objavljeno 23. travnja, 2014.

LIPIK – Nakon gotovo četvrt stoljeća Poljoprivrede Lipik ponovo tovi junad.

- Što vlastitog tova, a što u kooperaciji, mi smo prije rata imali i 2.000 komada junadi. Tov smo ponovo započel jer nam je želja bila pokrenuti stočarsku proizvodnju u ovom kraju, a s druge strane i osigurati posao za radnike koji su se pojavili kao višak nakon što smo ostali bez zemlje za obrađivanje – kazao je direktor Željko Viboh. "Poljoprivreda" Lipik je prije rata u bivšoj pakračkoj općini obrađivala i do 3.500 hektara zemlje, a kada je to područje podijeljeno na dvije jedinice lokalne samouprave i država znatan dio zemlje dala na korištenje privatnicima, ostali su na samo 1.000 hektara. Prošle godine na temeljima jednog u ratu razrušenog objekta u vlasništvu ove tvrtke, sagrađena je staja za novi tov junadi, u što je uloženo milijun kuna. Dio novca osiguran je kreditom HABOR-a. Nabavljeno je i prvih 125 komada junadi simentalske pasmine koja bi za isporuku trebala biti spremna ovog ljeta.

- Nemamo unaprijed dogovorenog kupca, nego ćemo ići na tržište, pa tko plati više. Kako sada stanje stoji, interesa ima, a i cijene junadi su nešto porasle u odnosu na protekle godine. Prema našoj računici, prvi tov bi nam trebao donijeti zaradu – dodao je Viboh.

U "Poljoprivredi" Lipik imaju mnogo planova kada je u pitanju tov junadi pa se već razmišlja i o gradnji novog objekta. Tijekom sljedećih godina broj tovljenika trebao bi porasti najprije na 500, a potom i do 1.000 komada. Ono, međutim, što u "Poljoprivredi" ističu kao problem u realizaciji njihovih planova jest nesigurnost zbog zemlje kojom raspolažu jer je ona u državnom vlasništvu, a zakup je samo na pet godina. (AGM Kruna)

125

prvih komada junadi stavljeno je u tov

1.000

komada junadi planiraju toviti

2.000

komada junadi tovili su u Lipiku prije Domovinskog rata

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike