Kultura
KONCERT MLADIH UMJETNICA U TVRĐI

Iskra Stanojević, Veronika Hardy i Ljubica Vuletić darovale Osječanima “Stabat mater”
Objavljeno 18. travnja, 2014.
Uzvišena pjesma nastala krajem 13. stoljeća opisuje Marijine boli kod Kristova raspeća

Prekrasan glazbeni dar dobila je osječka publika u Velikom tjednu. Mlade umjetnice Veronika Hardy (sopran) i Iskra Stanojević (mezzosopran), uz pratnju Ljubice Vuletić na orguljama, priredile su korizmeno-uskrsni koncert u crkvi sv. Križa u Tvrđi na kojem su izvele poznato djelo “Stabat mater” Giovannija Battiste Pergolesija.

Inače, “Stabat mater”, uzvišena pjesma, nastala krajem 13. stoljeća, koja opisuje Marijine boli kod Kristova raspeća, inspirirala je mnoge skladatelje (Scarlatti, Vivaldi, Verdi, Haydn, Rossini, Dvoržak, Caldara). No, najpoznatija i najizvođenija je upravo ona Giovannija Battiste Pergolesija, koju je zahvaljujući Iskri Stanojević, Veroniki Hardy i Ljubici Vuletić imala prigodu uoči blagdana Uskrsa čuti i osječka publika. Oduševljena publika umjetnice je nagradila dugim pljeskom, a ni one nisu krile zadovoljstvo uspješnim koncertom.

- To je bio drugi od tri korizmena koncerta koje smo priredile. Prvi je bio u Josipovcu 6. travnja, u organizaciji tamošnje župe, ovaj koncert u crkvi sv. Križa održan je pod pokroviteljstvom Grada Osijeka, dok će treći koncert biti u Belom Manastiru, u organizaciji Centra za kulturu, sljedeći tjedan, u srijedu, 23. travnja, u crkvi sv. Martina u 19.30 sati. Ovaj prigodni koncert uoči Uskrsa nama vrlo mnogo znači. Pripremale smo se oko mjesec dana i zadovoljne smo izvedbom. Drugi koncert, koji smo upravo izvele, bolji je od prvog, jer smo sada već uhodanije i spremnije - kaže Iskra Stanojević, stalna članica Opere osječkog Hrvatskog narodnog kazališta, koja upravo priprema solistički koncert s dirigentom Simonom Dešpaljem, u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb.

I Iskra Stanojević, kao i Veronika Hardy, asistentica na Odsjeku za pjevanje osječke Umjetničke akademije, imale su niz zapaženih nastupa, dok je Ljubica Vuletić, šefica zbora i asistentica dirigenta osječkog HNK-a, debitirala kao dirigentica u operi osječkog HNK-a Orfej u podzemlju Jacquesa Offenbacha.

Vesna LATINOVIĆ
Možda ste propustili...

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike