Novosti
ISTRAŽIVANJE UNESCO-A

Hrvati piju najbolju vodu iz pipe u Europi
Objavljeno 15. travnja, 2014.

Vezani članci

SVJETSKI DAN VODA

Hrvatska po bogatstvu voda treća u Europi

OSIJEK - Hrvatska se nalazi na petom mjestu u Europi te na 42. mjestu u svijetu prema dostupnosti pitke vode, objavio je UNESCO. No, za razliku od većine stanovnika Europske unije, Hrvati mogu bez bojazni piti vodu iz pipe jer je najbolja u Europi.

- Mnogi Europljani naviknuli su vodu iz pipe koristiti samo za održavanje higijene te i ne pomišljaju piti tu vodu. U Hrvatskoj to nije slučaj. Kako je istaknuo i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Zvonimir Šostar, najkvalitetniju vodu za piće imaju stnovnici Like, ali i stanovnici glavnoga grada Zagreba imaju jednu od najboljih voda za piće od svih europskih metropola. Ipak, unatoč tomu, situacija s vodom za piće u Hrvatskoj daleko je od idealne. Zbog opsežne poljoprivredne proizvodnje i velike gradske konglomeracije, loše kvalitete gospodarenja komunalnim otpadom, koji opasno prijeti podzemnim vodama, ugroženi su izvori vode u istočnoj Slavoniji i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, upozorava se u izvješću UNESCO-a.

U istočnoj Slavoniji najveći je problem arsen, mangan i željezo u vodi, a redovita konzumacija vode s visokim koncentracijama arsena usko je povezana s kardiovaskularnim bolestima, visokim krvnim tlakom i srčanim udarom. Stoga hrvatske vlasti godinama taj problem pokušavaju riješiti neutralizacijom arsena u vodoopskrbi.

U hrvatskoj se poljoprivredi već desetljećima herbicid atrazin koristi kao otrov koji je odobrilo Ministarstvo zdravstva. Velika većina tog herbicida završava u vodi. Unatoč činjenici da utjecaj atrazina na ljude nije dokazan, neke su studije pokazale kako ovaj herbicid uzrokuje rak.

Iako voda u Zagrebu slovi kao jedna od najboljih ne samo u Europi nego i u svijetu, nekolicina izvora tvrdi kako se upravo u toj visoko ocijenjenoj vodi nalaze povišene koncentracije teških metala i organskih otapala kao što su trikloreten i nitrat. Još jedan veliki minus ove vode su pesticidi, štetne tvari koje se nalaze u vodovodima diljem Hrvatske kao i ostatku svijeta. E.Soudil

voda iz boce nije puno bolja

Najpopularnija alternativa trenutno je kupnja vode za piće u plastičnim bocama, no stručnjaci upozoravaju kako i tu valja biti na oprezu. Neka su istraživanja pokazala da takva voda zapravo nije ništa bolja od one koju pijemo iz slavine. Srećom, Hrvatska je bogata prirodnim resursima, a naša flaširana voda obično dolazi iz prirodnih izvora te je sigurna za piće. Druga je alternativa filtracija vode koja je sve raširenija, no nabava opreme za takav postupak u domaćinstvima iziskuje značajna materijalna ulaganja.

Možda ste propustili...

PORUČILI DA ĆE SE BORITI ZA INTERESE HRVATSKOG NARODA

SDP predstavio listu za Europski parlament