Ekonomija
2. SAJAM HRANE I VINA

Kuhar Pinto oduševio baranjskim kavijarom i džemom od krastavaca
Objavljeno 15. travnja, 2014.

Ne stišavaju se dojmovi s 2. sajma hrane i vina, održanog početkom mjeseca u Zagrebu.

Ondje je nastupilo i više od 30 izlagača s područja Osječko-baranjske županije, dominiralo je predstavljanje vinara, ali prvi put značajniji odjek napravila je i jedna gurmanska destinacija. Riječ je o Piroš čizmi iz Suze koja ovdje, na domaćem terenu, svakako nije nepoznata. No ovaj restoran svojevrsni je kulinarski zaokret napravio prije nepune dvije godine kada je kuhinju, ali i vođenje restorana preuzeo Robert Pinto, Zadranin talijanskih korijena, koji je umijeće kulinarstva ispekao u Italiji.

Upravo njegov nastup na ovoj zagrebačkoj manifestaciji izazvao je svojevrsnu pomutnju za organizatore i posjetitelje sajma. Osim što su i goste častili zanimljivim zalogajčićima, Pinto je bio i sudionikom kulinarskog showa - i oduševio.

- Tajne nema, jedino možda to što smo specijalitete od slatkovodne ribe pripremali i ponudili na drugačiji način - kaže Pinto. Navodi kako smatra da ne griješi kada kaže da je na ovom slavonsko-baranjskom podneblju izuzetno bogata ponuda divljači, ribe i povrća, ali se oni, kaže, nude u samo dvije-tri vrste jela - primjerice čobanac, fiš i perkelt te slična široj javnosti poznata jela. To je po njemu - premalo. Umjesto toga on za svaku od pojedinih namirnica iz tih grupa priprema po tri-četiri različita obroka. Tako se u Zagrebu odlučio za ponudu ribe - baranjski kavijar, odnosno krema od šaranove ikre, prženi šaran u slatko-kiselom umaku, rolani punjeni smuđ, marinirani som... ali bilo je tu i “ljute kreme od 100 posto ljute paprike” pa i džema od krastavaca (!?).

Kao i u restoranskoj kuhinji, i ovdje je chef Pinto koristio namirnice i povrće iz baranjskog uzgoja. S ovim je jelima zadovoljio ukus posjetitelja, zanimali su se gdje se oni mogu kušati u Zagrebu, dobio je iz više izvora laskavo priznanje kako su bili “najsvjetliji trenutak sajma”.

- Ali uz sve ove odmake, ne bježimo od tradicije, tako da je naš moto 'Zbilja baranjskog obilja' - kaže Pinto. U promociji ove kuhinje i ponudi Piroš čizme, uz njega sudjeluje i Ana Gašparović, enologinja po zvanju.

- Najinteresantnije što smo doživjeli je silna energija koja u nas još ne postoji u predstavljanju i promociji enogastrologije. Ipak, kada su ponuda Piroš čizme i Baranja općenito u pitanju - na dobrom smo putu - zaključuju Pinto i Gašparović.

Dario KUŠTRO
Piroš čizmi priznanje Simply the best

Ne čudi kako su u Piroš čizmi na jednom mjestu uspjeli povezati ponudu svih baranjskih vinara. Njihov je trud već i ranije dobio hvalevrijedan odjek - Udruga hrvatskih putničkih agencija i časopis Way to Croatia dodijelili su pansionu Piroš čizmi prestižnu nagradu - priznanje Simply the best s brončanim znakom, za kreativan razvoj turističkih proizvoda te oblikovanje i unaprjeđenje sadržaja turističke ponude. No, Pinto i Gašparović ne spavaju na lovorikama, iz Zagreba su izravno potegnuli put Verone - pogledali su što je novo na jednom od najvećih talijanskih sajmova vina i turizma WinItaly.

Možda ste propustili...

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

Najčitanije iz rubrike