Novosti
VLADA RASPUSTILA VUKOVARSKU VLAST

U Vukovar stiže povjerenik,
Sabini potezi – nepoznanica
Objavljeno 10. travnja, 2014.

Vezani članci

PREDSJEDNIŠTVO SDP-A PRIHVATILO OSTAVKE

Milanović: Nećemo podržati Sabu kao nezavisnog kandidata

VUKOVAR – Vlada je na svojoj sjednici raspustila tijela gradske vlasti u Vukovaru.

– Raspušta se Gradsko vijeće Vukovara, a gradonačelnik i zamjenice razrješuju se dužnosti jer proračun nije donesen u zakonskom roku – kazao je ministar uprave Arsen Bauk.

Za povjerenika je imenovan Damir Grizelj. Riječ je o voditelju službe za zajedničke poslove Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, pravniku iz Vinkovaca, koji bi na dužnost Vladina povjerenika za grad Vukovar mogao stupiti najvjerojatnije sljedećeg tjedna. Tek imenovani povjerenik – a obavljat će dužnosti iz područja rada i GV-a i gradonačelnika – novinarima jučer nije mogao puno toga reći jer se sa situacijom u Vukovaru, posebno onom u gradskoj blagajni, tek treba upoznati.

– Među prvim koracima su razgovori s gradskim službama kako bih stekao uvid u stanje, s ciljem, dakako, da Grad nastavi funkcionirati. S obzirom na to da nije donesen gradski proračun za 2014. godinu, financiranje određenih projekata i već preuzetih obveza Grada obavljat će se prema prošlogodišnjem proračunu – izjavio je Grizelj. Potvrdio je kako prijevremeni lokalni izbori u Vukovaru trebaju biti održani u roku od 90 dana, no nije mogao reći kada će biti formirana nova gradska vlast.

– U ovom trenutku to je vrlo teško prognozirati. Može se ponoviti scenarij od prošloga ljeta, kada se Gradsko vijeće konstituiralo tek u trećem pokušaju, no može ići i brzo, ovisno o rezultatima izbora – rekao je Grizelj. S obzirom na rokove, nije nemoguće i da Vukovarci novu gradsku vlast dobiju tek pred jesen.

U Vukovaru se pak ni jučer do bivšeg gradonačelnika Željka Sabe nije moglo doći. Njegov mobitel uglavnom je isključen. Javnost je tako, zasad, uskraćena za njegov komentar na izjave iz vrha SDP-a kako Željko Sabo – opterećen optužnicama Uskoka – ne može biti SDP-ov kandidat kao ni da stranka neće podržati njegovu eventualnu kandidaturu kao nezavisnog kandidata za gradonačelnika Vukovara, poziciju na koju je, naime, od 2009. godine bio triput biran. Neslužbeno, Vukovarom kolaju priče kako to u nezgodan položaj dovodi i SDP Vukovara, u kojem Sabo i dalje uživa potporu, pa odluče li se ipak za Sabu kao kandidata, to bi ih moglo na kraju koštati – raspuštanja ogranka. Kalkulira se s nekoliko SDP-ovih imena za gradonačelničkog kandidata umjesto Sabe, poput šefa Gradskog odbora Gorana Bošnjaka ili Sabine dojučerašnje zamjenice Danijele Stanković.

Iz HDZ-a pak poručuju da se oni ne bave Željkom Sabom.

- Njime neka se bavi njegova stranka i pravosuđe. Nadamo se da je Sabo prošlost u ovom gradu. HDZ se intenzivno priprema za izbore u Vukovaru i uvjereni smo da ćemo s koalicijskim partnerima ostvariti pobjedu – kaže čelnik vukovarskog HDZ-a Damir Barna.S.Butigan

I DALJE IMA POTPORU GRAĐANA?

– I u ovakvoj situaciji SDP sa Sabom ima dobre izborne izglede u Vukovaru, i za Gradsko vijeće i za gradonačelnika. Jer Sabo ima podršku građana, drugačije se to gleda u Vukovaru, nego izvan njega – govore nam obaviješteni izvori bliski SDP-u.

Možda ste propustili...

PREDSTAVNIK ČEŠKE I SLOVAČKE NACIONALNE MANJINE VLADIMIR BILEK

Bez razgovora o potpredsjedniku Vlade