Ekonomija
2. FESTIVAL HRANE I VINA

Dalmatinski restorani su zainteresirani za proizvode od slavonske svinje fajferice
Objavljeno 8. travnja, 2014.

Na netom završenom 2. Hrvatskom festivalu hrane i vina održanom u Zagrebu (prošli tjedan od četvrtka do subote), i Slavonci su, naravno, odigrali zapaženu rolu.

Jasno, jer riječ je o manifestaciji na kojoj su se predstavile brojne hrvatske, ali i strane regije sa svojim autohtonim receptima i hranom koja ima stoljetnu tradiciju. A tradicionalna jela Slavonije danas su jednako intrigantna i omiljena kao nekad. Ne čudi što je upravo Osječko-baranjska županija među prvima “bezecirala” mjesto na ovom festivalu, na poveća dva štanda organizirali su nastup za ukupno 32 izlagača.

- Bila je ovo jedna od manifestacija za koju smo vrlo lako organizirali izlagače zato što imaju dobro pripremljene proizvode koji su spremni izići i na tržište izvan granica županije i Hrvatske. I dalje ćemo ispunjavati želje naših proizvođača kada je u pitanju osvajanje tržišta, jer to je istovremeno i promocija županije - razmišljanje je Željka Kraljička, zamjenika osječko-baranjskog župana.

Prvi dan Festivala bio je takozvani Business day, što se svidjelo Kseniji Grünwald, iz Vinarije Janečić.

- Bila je ovo prigoda da se uspostave kontakti s kolegama vinarima, produbimo poznanstva i prikupimo iskustva. Drago mi je što smo svi konstatirali kako je uznapredovala kvaliteta vina pa se sada pred nas postavljaju novi zadaci - kako ih plasirati na tržište. Zato je dobro da smo u ovoj situaciji imali priliku raspravljati, a ne samo nadmetati se međusobno svojim proizvodima - kaže Grünwald.

U vrlo kratkom vremenu ovo je druga promocija ove vinarije u Zagrebu i ovaj put uspostavljeni su brojni kontakti s vlasnicima zagrebačkih restorana.

No, Zagrepčanima su se predstavili i naši restorani. Okuse Baranje i njene suptilne mađarske note predstavio je restoran Piroš Čizma. Punjeni rolani file soma i paštetu od soma pripremao je kuhar Robert Pinto. A da su u ovom restoranu u pravom marketinškom zaletu, pokazuje i to što je cijela “posada kuhinje” odmah iz Zagreba produžila na sličan sajam u Italiji.

Ipak, ako bismo nečiji nastup morali izdvojiti, to je nastup Poljoprivredno-uslužne zadruge LETA. Podsjetimo, osnovani su radi trženja proizvoda članica Udruge uzgajivača crne slavonske svinje fajferice.

- Naravno da ni ovaj put nismo došli praznih ruku, tim više jer smo imali nastup u Vip salonu, dakle, na našu su prezentaciju dolazili gosti s pozivnicama - izvijestila je Martina Petrović, tajnica Zadruge. A predstavili su se pravo slavonski - bogato, poslužili su jela u dva slijeda.

- Prvi slijed bilo je predstavljanje suhomesnatih proizvoda poput slanine, kobasice, kulenove seke, šunke, a budući da smo u predblagdanskim danima i kuhane šunke. Drugi slijed bila je pečena prasetina - kaže naša sugovornica. Reakcija nije izostala - gosti su se zanimali za mogućnost maloprodaje, vlasnici restorana iz Dalmacije spremni su ući u razgovore za plasman proizvoda Zadruge. Nažalost, ovaj put izostala je promocija kulena, ali samo zato što “prošlogodišnja berba još uvijek nije dozrela”...

Dario KUŠTRO

Na sajmu su se predstavile i ostale slavonske županije

Možda ste propustili...

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

Najčitanije iz rubrike