Novosti
TKO BRANI INTERESE SLAVONIJE?

Izbori za EU parlament: Na listama premalo Osječana i Slavonaca
Objavljeno 9. travnja, 2014.
Među Slavoncima sigurna za novi mandat samo je Biljana Borzan (SDP)

Na kandidacijskim listama za izbor članova u Europski parlament ponovno je malo Slavonaca i Osječana, čak manje nego na lanjskim EU izborima.

Prijavljeno je čak 25 lista s ukupno 275 kandidata, odnosno 11 na svakoj, koliko se bira hrvatskih članova u EU parlament. Za usporedbu, lani je kandidirano 28 lista s 12 kandidata (toliko je tada zastupnika imala Hrvatska), odnosno 336 imena. Među njima se ponovno našao i niz "avanturista", odnosno lista minornih stranaka i koalicija, čije se šanse za ulazak u EU parlament mjere u promilima. Stoga ih nismo uključili u ovu analizu, odnosno mini istraživanje Tko su osobe koje bi idućih pet godina mogle zastupati interese Slavonije na europskoj sceni?

Na lanjskim izborima najviše Slavonaca, čak 9 od 12, bilo je na zajedničkoj listi HDSSB-a, HDSSD-a i Zelenih Hrvatske. Ovogodišnja lista Saveza za Hrvatsku, koja obuhvaća osam različitih opcija, ima ih znatno manje, a prepoznali smo samo četiri imena. Treće mjesto na listi tako je zauzeo predsjednik HSP-a, Osječanin Daniel Srb, četvrto Vukovarac Branko Borković - Mladi Jastreb, a peto Stjepan Ribić (HDSSB), ravnatelj Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje, koji je i lani bio kandidat, ali kao prvi na listi. Na posljednjem, 11. mjestu našao se i predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić. Niz Slavonaca zastupljen je i na Nezavisnoj listi Ante Đapića, koju predvodi sam Osječanin Đapić, a uz njega slavonske korijene sigurno imaju Osječanin Vedran Novokmet (3. na listi), Marija Đapić (7. na listi) i 8. na listi Igor Duvnjak iz Osijeka. Hrvatski laburisti – Stranka rada predali su listu na kojoj više nema magistrice prava Silvije Dološić (lani 8. na listi), koja je bila njihova kandidatkinja za zamjenika gradonačelnika Osijeka na lokalnim izborima, a jedini Slavonac je Našičanin Antun Kapraljević, predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije. Po jednog Osječanina, i to s minimalnim izgledima za ulazak u EU parlament, prepoznali smo na listama Stranke umirovljenika i koalicije Zeleni Hrvatske (Zeleni HR)-Agenda mladih demokrata (AMD)-Zelena stranka (ZS), a to su Ivica Glavaš, 5. na listi SU-a, i Zdravko Peko, 11. na listi Zelenih. Visoko, treće, mjesto na koalicijskoj listi Nacionalni forum (NF)-HSLS-PGS-Lista za Rijeku (RI) zauzima Mato Palić, docent na osječkom Pravnom fakultetu. Za razliku od ponajvećih suparnika na nacionalnoj razini, HDZ-a s koalicijskim partnerima iz HSS-a, HSP-a AS, BUZ-a, ZDS-a i HDS-a, koji na listi nemaju ni jednog Slavonca, Kukuriku koalicija je bar jednoj Slavonki omogućila realne šanse za mjesto u EU parlamentu i idućih pet godina. Naime, na zajedničkoj listi SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a visoko, drugo, mjesto zauzela je aktualna europarlamentarka Biljana Borzan, šefica osječkog SDP-a.

Tomislav LEVAK
PREFERENCIJALNI NAČIN GLASANJA

Premda su prošle godine već izlazili na izbore za EU parlament, mnogima i dalje nije jasno za koga i kako će 25. svibnja glasati na izborima za članove EU parlamenta iz RH. Članove EU parlamenta na temelju općeg biračkog prava biraju državljani članica EU neposredno tajnim glasanjem. Pritom se biraju prema razmjernom sustavu i preferencijalnim glasovanjem, što znači da birači mogu izabrati i listu za koju su se odlučili i za jednog kandidata. Drugim riječima, birač na glasačkom listiću može označiti jednog kandidata koji ima prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasao, što je tzv. preferirani glas.

275

kandidata je na 25 kandidacijskih lista

Najčitanije iz rubrike