Ekonomija
ZAKON O DOBROBITI ŽIVOTINJA

Od 1. srpnja na m2 može biti najviše 9 koka nesilica
Objavljeno 5. travnja, 2014.

OSIJEK - Od 1. srpnja ove godine Hrvatska je obvezna početi s primjenom Zakona o dobrobiti životinja. Kad je riječ o peradarskom sektoru to znači (o čemu se već mnogo pisalo), više komfora za koke nesilice. Primjerice u stajskom sustavu za farme koje drže više od 350 komada koka nesilica na jedan četvorni metar može ih biti najviše devet, a u vanjskom slobodnom sustavu koke moraju imati čak 4 m2 slobodnog prostora. Čulo se to, između ostaloga, jučer u Županijskoj komori Osijek koja je u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede organizirala sastanak strukovne skupine stočarske proizvodnje i veterinarskih usluga.

Primjena ovih propisa počinje točno godinu dana nakon ulaska Hrvatske u EU, a kako je naveo Tomislav Kiš, načelnik sektora za zdravlje životinja Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede Hrvatska je jedina zemlja koja je za prilagodbu farmi dobila prijelazno razdoblje od godinu dana. Kiš pri tome navodi da farmeri koji nisu uložili u novu opremu ne moraju svoje farme zatvoriti.

- Prije svega valja istaći da se o novim propisima razgovara od 2009. No, oni koji se nisu uspjeli pripremiti za novosti u držanju životinja mogu se prilagoditi na način da smanje broj koka nesilica dok ne osiguraju sredstva za ulaganja koja mogu osigurati i preko IPARD-a, a od rujna ove godine i iz Programa ruralnog razvoja - rekao je Kiš.Z.Rupčić

Manji peradari nisu prilagodili farme

Ernest Nad, voditelj Odjela za poljoprivredu pri Županijskoj komori Osijek, osvrnuo se i na teško stanje peradarske proizvodnje u Hrvatskoj. - Veliki sustavi su uskladili svoje poslovanje, no manji proizvođači jaja nisu imali za investicije zbog niskih cijena jaja i previsokih cijena stočne hrane - rekao je Nad.

Možda ste propustili...

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

Najčitanije iz rubrike