Novosti
OSTAJE U PRITVORU MJESEC DANA

Sisačku županicu Marina Lovrić
Merzel tereti se za 10,5 milijuna kuna
Objavljeno 3. travnja, 2014.

ZAGREB - Sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel određen je jednomjesečni istražni zatvor nakon ispitivanja na Županijskom sudu u Zagrebu. Protiv županice i njezinih suradnika Bernarda Popeca i Silvija Kobeščaka te jednog trgovačkog društva USKOK je dobio rješenje o provođenju i proširenju istrage.

Kako stoji na USKOK-ovoj web stranici, Marinu Lovrić Merzel tereti se po pet točaka: da je neosnovano od lipnja 2009. članovima Savjeta isplaćivala mjesečnu naknadu od 5.000 kuna neto, iako je znala da oni poslove zbog kojih su imenovani za članove tog savjeta već obavljaju u okviru tijela Skupštine i pravnih osoba Županije te da za to primaju odgovarajuću naknadu, odnosno plaću. Na taj način Županija je oštećena za šest milijuna kuna.

Nadalje, Lovrić Merzel sumnjiči se da je kupila nekretninu za Zavod za hitnu medicinu po višoj cijeni od stvarne, čime je nanesena šteta od 4,2 milijuna kuna. Šteta od 200 tisuća kuna nanesena je raskidom dogovora o prodaji Cesta Sisak. Naime, odbijeno društvo protiv Županije pokrenulo je parnični postupak zbog nadoknade štete pa je županica potpisala sudsku nagodbu kojom se Županija obvezala društvu isplatiti 200 tisuća kuna.

Još 35 tisuća kuna županijskog novca utrošeno je na pokrivanje privatnih troškova, odnosno proslave rođendana i nabavu prehrambenih artikala. Sisačko-moslavačka županica privatne je troškove od 136 tisuća kuna pokrivala službenom karticom. Ukupni iznos za koji USKOK sumnjiči sisačko-moslavačku županicu i njezine suradnike je 10,5 milijuna kuna. Lovrić Merzel će nakon određivanja pritvora biti prebačena u Remetinec, potvrdio je glasnogovornik suda Krešimir Devčić. “Sutkinja istrage donijela je rješenje o određivanju istražnog zatvora u trajanju od mjesec dana zbog opasnosti od utjecanja na svjedoke, kojih, prema sadašnjem trenutku i prijedlogu USKOK-a, treba ispitati 106. Tu je i opasnost od ponavljanja kaznenog djela na slobodi”, rekao je Devčić.

Istražna sutkinja ispitala je i dva suosumnjičenika, šefa NO Cesta Sisak Silvija Kobeščaka i Bernarda Popeca.(V.T.)

Predsjedništvo SDP-a će u srijedu vjerojatno suspendirati Sabu

ZORAN MILANOVIĆ

Premijer

Odluka o Sabi i Merzel u srijedu

Premijer Milanović rekao je da će u srijedu na Predsjedništvu razgovarati i o mogućim sankcijama za Lovrić Merzel i Sabu. "Što ćemo odlučiti, odlučit ćemo kao Predsjedništvo stranke u skladu sa Statutom, koji možemo tumačiti na ovaj ili onaj način, ali od političke odgovornosti ne da ne možemo pobjeći, nego smo tu da odgovaramo politički." Neslužbeno se doznaje da će predsjedništvo u srijedu vjerojatno suspendirati Sabu, jer je u istrazi priznao da je dio novca prikupljenog za ljetovanje vukovarske djece potrošio na aktivnosti SDP-a u tom gradu.

Možda ste propustili...