Novosti
BISKUPI NA SUSRETU U ĐAKOVU

Hranić: Sve više razvoda postaje i pastoralno pitanje
Objavljeno 3. travnja, 2014.
Jučer je održana i prva sjednica Međubiskupijskog suda prvoga stupnja

Vezani članci

PETOGODIŠNJA KANONSKA VIZITACIJA BARANJSKIH ŽUPA

Mons. dr. Đuro Hranić u Belom Manastiru

Dvadeset i treća skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, kojoj su nazočili đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić, nadbiskup u miru Marin Srakić, požeški biskup Antun Škvorčević, biskup srijemski Đuro Gašparović te kancelari Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije Drago Tukara i Marko Loš, održana je jučer u Nadbiskupskom domu u Đakovu.

Nakon skupštine, održana je i prva sjednica Međubiskupijskog suda prvoga stupnja u Đakovu, na koju su došli svi djelatnici Suda. Okupljene je pozdravio mons. Hranić, rekavši kako će se tijekom skupštine, među ostalim, razraditi pravilnik koji uređuje skrb za svećenike, osobito one bolesne i umirovljene.

- Nažalost, sve se češće susrećemo s činjenicom da nam pojedini svećenici obolijevaju, a u župi su prepušteni sami sebi. Zato smo promišljali kako bolje i djelotvornije organizirati brigu kako nitko ne bi ostao sam. Stoga je odlučeno da će ravnatelj Svećeničkoga doma odsad voditi brigu ne samo o svećenicima u Domu već i o otvorenim pitanjima koja se pojave u slučaju teže bolesti svakoga svećenika - rekao je, među ostalim, nadbiskup Hranić.

Najavio je potom i Prvu sjednicu Međubiskupijskoga suda. Kako je istaknuo, u proteklom razdoblju imenovano je 19 suradnika: od sudskog vikara, sudaca, preslušatelja i branitelja ženidbenog veza do stručnih suradnika - ginekologa, psihologa, psihijatra, urologa...

- Učinjena je primopredaja parnica koje su bile na Metropolitanskom sudu u Zagrebu, a koje se odnose na Đakovačko-osječku metropoliju te se iste nastavljaju voditi u Đakovu, a riječ je prvenstveno o ženidbenim parnicama - rekao je nadbiskup Hranić. Istaknuto je kako se vjeruje da će se parnice moći rješavati u roku godine dana, kako je i predviđeno općim crkvenim pravom i smjernicama Crkve, napomenuvši da je od početka godine obavljeno već 40-ak razgovora vezanih uz valjanost ženidbe.

- Govori da se u Slavoniji razvodi svaki četvrti, a u Osijeku čak svaki treći brak i to sve više postaje pastoralno pitanje - kazao je nadbiskup Hranić.

Maja MUŠKIĆ
PUČKE KUHINJE U BRODU I VINKOVCIMA

Na novinarsku zamolbu da komentira aktualnu političku situaciju prožetu aferama, nadbiskup je kazao: “Etičnost, poštenje i moral posve su obescijenjene vrijednosti. Vidimo da je u društvenom, na osobit način u političkom životu, sve više borbe za vlast i vlastite pozicije, a da se premalo misli na opće dobro”, kazao je nadbiskup. Napomenuo je i kako Crkva čini što može na različite načine i u granicama svojih mogućnosti, a to je, kako je rekao, ublažavanje posljedica, a ne rješavanje stvarnih problema te ove godine najavio otvaranje dviju novih pučkih kuhinja - do ljeta u Slavonskom Brodu te do Božića u Vinkovcima, koja će tople obroke distribuirati i u Vukovar.

Od početka godine obavljeno je već 40-ak razgovora vezanih uz valjanost ženidbe

Najčitanije iz rubrike