Ekonomija
IPAK SE SASTALI S DANCIMA

Blažić: Industrijskom konopljom ove bi godine moglo biti zasijano 456 hektara
Objavljeno 2. travnja, 2014.

OSIJEK - Do 31. ožujka podneseno je 65 zahtjeva i izdane su 33 dozvole te se očekuje da bi ove godine industrijskom konopljom moglo biti zasijano 456 hektara. Tijekom 2013. godine proizvodnja konoplje povećana je za 65 %, a Hrvatska se sa spomenutim površinama svrstava među vodeće proizvođače u Europi. Naime, proizvodnja u Europi u prošloj se godini odvijala na ukupno 12.507 hektara, istaknula je jučer pomoćnica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić prigodom sastanka s potencijalnim danskim investitorima - koji su iznijeli svoje planove za moguća ulaganja u proizvodnju industrijske konoplje u Slavoniji i proizvodnju svinja na hrvatskim farmama - održanom u Ministarstvu poljoprivrede.

Blažić je navela da su mogućnosti uporabe konoplje u različitim granama gospodarstva vrlo velike te da se ministarstvo zauzima za to da se proizvođačima konoplje omogući proizvodnja ne samo za prehrambene proizvode nego i za građevinske, u kozmetičke svrhe, za potrebe tekstilne industrije, proizvodnju bioenergije i slično. Tom je prigodom također upoznala predstavnike danskih investitora sa zakonodavnim okvirom vezano uz proizvodnju industrijske konoplje, kao i zakonskim ograničenjima u proizvodnji. S obzirom na to da potencijalni danski investitori, prema njihovim najavama, žele uložiti više od 20 milijuna eura, razgovaralo se i o tome da se sve buduće aktivnosti odvijaju u dogovoru s Veleposlanstvom Kraljevine Danske, s kojim Ministarstvo poljoprivrede ima iznimno dobru suradnju.(Z.R.)

Ministarstvo poljoprivrede imenovalo je kontakt-osobe: jednu za ulaganje u proizvodnju industrijske konoplje a drugu za investiciju u proizvodnju svinja

Možda ste propustili...

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

U CILJU SMANJENJA PLASTIČNOG OTPADA

Nastavlja se Konzumova kampanja “Jedna manje”

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

Najčitanije iz rubrike