Ekonomija
POSLOVNA MREŽA KARPATSKA REGIJA

Zorica Paliž-Toth: Mađari su zainteresirani za kupnju poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj
Objavljeno 2. travnja, 2014.

U Mađarskoj je u državnim institucijama proveden proces outsourcinga i njihove se tvrtke pružatelji tih usluga zanimaju je li moguće u sklopu najava naše vlade i ovdje sudjelovati u tom procesu.

Također, kako je Hrvatska postala granica Europske unije, mađarskim je špediterskim tvrtkama to područje djelovanja postalo zanimljivo. To su samo dva primjera s kojima se u posljednje vrijeme susreću u osječkom uredu Poslovne mreže Karpatska regija. Mrežu su ustrojile Mađarska agencija za ulaganja i trgovinu HITA, Ministarstvo nacionalnog gospodarstva te Mađarska trgovinska i industrijska komora, a njezin je cilj podržati i poticati gospodarsku suradnju istočnih i srednjoeuropskih zemalja. Mreža ima svoja predstavništva u Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Ukrajini, Srbiji i Hrvatskoj.

Osječki ured otvoren je prije točno godinu dana, tada je bio 11. od ukupno 13 ureda u ovim zemljama. Valja istaknuti da je i dalje jedini na području Hrvatske.

- U ovih godinu dana cilj nam je bio postati društveno-gospodarskim dijelom grada i smatram kako smo u tome uspjeli - kaže Zorica Paliž-Toth, voditeljica ureda. To potkrepljuje činjenicom da su u Osijeku ostvarili dobre kontakte s nizom institucija, počev od HGK, Obrtničke komore do županijskih i gradskih institucija.

- Ne smanjujući ulogu drugih, jako nam je važna suradnja s HGK Županijskom komorom Osijek, s kojom smo tijekom godine već realizirali i nekoliko projekata. Konkretnu smo suradnju imali i s tvrtkom Osječki sajam, gdje smo se dogovorili za sajamske nastupe. Na prvom smo predstavili našu Mrežu, a na drugom - prošle jeseni, devet izlagača iz Baranje. No, također, na sajmu Pécs Expo osigurali smo mogućnost poslovnih razgovora za hrvatske tvrtke, tzv. B2B, od kojih su neke ondje sklopili konkretne ugovore - navodi naša sugovornica. No, kako su ponajprije servis poduzetnika, pohvalili su se da u evidenciji imaju 200-tinjak tvrtki s kojima su ostvareni kontakti. Od tog broja trećina je iz Hrvatske, a dvije trećine iz Mađarske. Zanimljivost je što veliko zanimanje za Hrvatsku pokazuje komora iz Gyõra, inače industrijski najrazvijeniji dio Mađarske.

- Područja zanimanja su energetika, obnovljivi izvori energije, informatika. Od mađarskih je poduzetnika dosta upita i zanimanja za plasman proizvoda i usluga na Jadran, oni pokazuju i zanimanje za kupnju poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj. Našim posredovanjem i sedam je mađarskih poduzetnika ovdje registriralo svoje tvrtke. S druge strane, hrvatski poduzetnici zanimaju se za uvjete plasiranja svojih proizvoda na mađarsko tržište - kaže Paliž-Toth. Napominje i kako povezivanje nije isključivo vezano uz te dvije zemlje, nego i uz ostale zemlje uključene u Poslovnu mrežu.

- I naše su usluge, poput ugovaranja termina, osiguravanja prostora za sastanke, savjeta iz domene zakonodavstva, pa i prevođenja pri prvim poslovnim kontaktima, besplatne - ističe Zorica Paliž-Toth. Osječki ured Poslovne mreže Karpatska regija nalazi se u Osijeku na Trgu baruna Trenka 4/1. Više informacija može se pronaći na mrežnim stranicama - www.crbnetwork.eu.

Dario KUŠTRO
POTPORA STUDENTU

U rujnu prošle godine u Osijeku je otvoren i Konzulat Republike Mađarske u Osijeku pa je logično da je između dvije institucije odmah uspostavljena suradnja. Uz pokroviteljstvo Konzulata, a u sklopu klupskih susreta mađarskih poduzetnika Wekerle, organiziran je humanitarni koncert, a prikupljena sredstva namijenjena su za pripadnika mađarske nacionalne manjine koji se odluči studirati na osječkom sveučilištu. Ime tog studenta bit će poznato ovog proljeća.

Mjesečni klupski susreti

“Mreža” jednom mjesečno u hotelu Waldinger organizira klupske večeri na kojima se okupljaju mađarski poduzetnici s hrvatskom putovnicom. “Ideja je da se oni međusobno još bolje upoznaju i poslovno povežu. Ali na ove sastanke planiramo dovoditi i poslovne ljude iz Mađarske koji im mogu biti potencijalno zanimljivi partneri”, objašnjava Zorica Paliž-Toth.

Poslovna mreža Karpatska regija u Osijeku je otvorena prije točno godinu dana

Možda ste propustili...

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

Najčitanije iz rubrike