Novosti
DUUDI OTVORIO PONUDE

Banke žele posao procjenitelja vrijednosti državnih nekretnina
Objavljeno 27. ožujka, 2014.

ZAGREB - Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) u veljači je raspisao natječaj za procjenu vrijednosti državnih nekretnina koje će ići u prodaju ili zakup - posao vrijedan 7,84 milijuna kuna. Pristiglo je 45 ponuda - pet od banaka, a ostatak od manjih, samostalnih procjeniteljskih ureda. Za procjenu državnih nekretnina zainteresirane su Erste nekretnine, PBZ nekretnine, HPB nekretnine, Raiffeisen Consulting i ZANE kao trgovačko društvo Zagrebačke banke za poslovanje nekretninama, sve redom, dakle, društva u vlasništvu banaka.

Iako je riječ o financijskim institucijama koje na tržištu nekretnina sigurno imaju svoj interes i koje su, osim toga, najveći vjerovnik države, ni u DUUDI-ju ni u Hrvatskoj narodnoj banci ne misle da je sudjelovanje banaka na ovom natječaju problematično. Kako nas, štoviše, ispravljaju u HNB-u, ovdje nije riječ o bankama, nego o društvima za upravljanje nekretninama koja su u vlasništvu pojedinih banaka.

- Sudjelovanje banaka, odnosno njihovih društava, u ovom je poslu neprihvatljivo. Riječ je o isprepletenim interesima, zbog čega će i Hrvatsko društvo sudskih vještaka guverneru HNB-a Borisu Vujčiću uputiti pitanje smatra li primjerenim da društva u vlasništvu banaka procjenjuju državne nekretnine, odnosno pitanje rade li u tim društvima procjenitelji kojima plaću ne daje banka, napominje Melita Bestvina, predsjednica Hrvatskog društva sudskih vještaka. DUUDI će ugovore za posao procjene sklopiti s više ponuđača, po skupinama od nekoliko županija i na razdoblje od četiri godine. Budući da svaka procjena vrijedi najviše šest mjeseci, neće se procjenjivati svaka nekretnina popisana u registru državnih nekretnina, kojih ima približno 380 tisuća, nego samo one za koje će se raspisivati javni natječaji za zakup, prodaju, najam, razvrgnuće suvlasništva, zamjenu i slično. B.Mrvoš Pavić

Procjenitelj mora biti neovisan

- Međunarodni procjeniteljski standardi kažu da procjenitelj mora biti neovisan, certificiran i da postoji sustav koji će ga nadzirati. Neovisan procjenitelj je onaj koji nema apsolutno nikakvog pa čak ni potencijalnog interesa i povezanosti s predmetom procjene, kao ni s naručiteljem procjene - pojašnjava Jože Murko, sudski vještak i procjenitelj nekretnina sa slovenskog Instituta za reviziju.

Možda ste propustili...