Regija
PROGRAM EU KREATIVNA EUROPA

Đakovo kandidat za prijestolnicu kulture
Objavljeno 26. ožujka, 2014.

ĐAKOVO – Tridesetak kulturnih djelatnika okupilo se jučer u Velikoj vijećnici na predstavljanju programa EU Kreativna Europa – potprogram kultura i europske prijestolnice kulture. Kako je rečeno, Grad Đakovo ima šanse postati Europska prijestolnica kulture 2020. godine, a otvorena mu je i mogućnost korištenja programa EU Kreativna Europa u razdoblju do te godine.

- U tom sedmogodišnjem razdoblju ukupno je za te programe u europskom fondu predviđeno 1,4 mlrd. eura, a za potprogram Kultura 400 milijuna - pojasnio je Mladen Špehar iz Ministarstva kulture.

Istakao je da se na natječaje mogu prijaviti sve kulturne institucije. Grad Đakovo je i te kako zainteresiran da se i kroz kulturu povuku sredstva EU, konstatirao je gradonačelnik Zoran Vinković.

- S obzirom na to da će Hrvatska i Irska kandidirati gradove za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, Grad Đakovo, kao grad kulture, zainteresiran je za to, najavio je gradonačelnik Vinković.

Pojasnio je da se na temelju kulturnih manifestacija poput Vezova, Bušara, Strossmayerovih dana i Dionizijeva festivala, mogu povući sredstva iz EU fondova. Natječaj za nominiranje gradova za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine bit će objavljen u svibnju i lipnju, a koji će grad biti odabran, znat će se 2016. godine, najavila je Anera Stopfer iz Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju Ministarstva kulture.(M.M.)

Možda ste propustili...

IVICA JAŽIĆ PRENIO ISKUSTVA S HODOČAŠĆA

U 32 dana prepješačili 890 km

GOSTUJE OMILJENA DJEČJA SPISATELJICA

Jelena Pervan u Knjižnici Belišće

Najčitanije iz rubrike