Osijek
PROGRAM EU KREATIVNA EUROPA

Osijek ima velike šanse postati Europska prijestolnica kulture
Objavljeno 18. ožujka, 2014.

Program Europske unije Kreativna Europa, s naglaskom na potprograme Kultura i Europske prijestolnice kulture, predstavljen je jučer u Hrvatskom narodnom kazalištu, u organizaciji Deska Kreativne Europe Ministarstva kulture i Grada Osijeka.

Predavače iz Ministarstva kulture i brojne sudionike, predstavnike kulturnih institucija iz grada i regije, pozdravili su zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham i Miroslav Čabraja, v. d. intendanta HNK-a u Osijeku.

Ana Perišić Mijić i Mladen Špehar iz Deska Kreativne Europe pojasnili su što je program EU Kreativna Europa te kako se mogu prijaviti projekti u potprogram Kultura.

- Kreativna Europa će s 1,46 milijardi eura u sljedećih sedam godina ojačati europski kulturni i kreativni sektor. Riječ je o brojnim programima iz različitih segmenata kulture, koje treba iskoristiti, a naglasak je na suradnji s partnerima iz drugih zemalja - istaknuo je Mladen Špehar.

Anera Stopfer iz Službe za međunarodne kulturne odnose Ministarstva kulture istaknula je da će Europske prijestolnice kulture 2020. biti gradovi iz dviju zemalja, Hrvatske i Irske.

- Osijek ima velike šanse dobiti tu prestižnu titulu, ona nije rezervirana samo za velike gradove nego za gradove koji imaju ideju i viziju. U Hrvatskoj je zainteresirano šest gradova, dok je, primjerice, u Italiji bilo njih 19, a u Španjolskoj 15 - rekla je Stopfer.

U filmu koji je pokazala sudionicima skupa moglo se vidjeti da je Lille, Europski grad kulture 2004., odmah nakon proglašenja posjetilo 400 novinara iz cijelog svijeta, što je pridonijelo internacionalizaciji grada te njegovu kulturom i gospodarskom razvoju. V. Latinović