Novosti
JAVNA NABAVA ZA BOGAĆENJE NEKIH ODVJETNIČKIH UREDA

Tolušić: Odvjetnička komora tolerira “legalni kriminal”
Objavljeno 15. ožujka, 2014.

Vezani članci

OSIGURAN POSAO ZA TRI TISUĆE RADNIKA

Počinje najveća nabava vlakova u povijesti Hrvatske

OSIJEK - Hrvatski župani okupljeni u Hrvatskoj zajednici županija na svom su posljednjem sastanku ustvrdili da se preko fantomskih tvrtki koriste rupe u Zakonu o javnoj nabavi i potkradaju porezni obveznici. Prema njihovim riječima, fingiraju se veliki odvjetnički troškovi žalbe s uključenom odvjetničkom tarifom i zlorabi zakon. Stoga traže hitan sastanak s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom. U razdoblju od dva i pol mjeseca tzv. profesionalni žalitelji su na formalnom rušenju natječaja javne nabave zaradili više od milijun kuna. Profitabilnost potvrđuje i činjenica da se na predmet žali i po nekoliko odvjetničkih ureda. Povrat troškova žalbe i odvjetničke tarife iznosi od deset do više od sto tisuća kuna, ovisno o vrijednosti posla. Odvjetnički lobi čak nudi naručiteljima nagodbe prije nego što žalbe dođu do Komisije, a naručitelji su često voljni platiti nekoliko tisuća kuna.

Tomislav Tolušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija, kaže kako se fantomske tvrtke bez ijednog ili eventualno s jednim zaposlenim, a koje se bave, primjerice, prodajom cvijeća, javljaju na ozbiljne natječaje koji s tim nemaju veze. Tvrtke najčešće imaju samo poštanski sandučić. “Državna komisija kaže da solventnost tvrtka može dokazati i BON-om-1 iz 1991. što je apsurd i izvan svake pameti, jer sve institucije u državi traže da on ne bude stariji od 6 mjeseci. A zbog toga padaju natječaji i odvjetnički uredi na osnovi toga uzimaju velike svote. Tijekom posljednja dva mjeseca srušeno je više od stotinu natječaja općina, gradova, županija i državnih institucija, s višemilijunskom štetom za kazne, sve uz zastoj u funkcioniranju javne nabave”, ističe Tolušić i kaže kako vjeruje da će se netko obratiti i DORH-u te da će Odvjetničku komoru svoje članove podsjetiti na etiku. Tolušić, inzistira na izmjeni Zakona o javnoj nabavi i tvrdi “Odvjetnička komora tolerira 'legalni kriminal' svojih članova. Može ih biti sram”. Ministar Ivan Vrdoljak je najavio da će Vlada to pitanje uvrstiti na dnevni red sljedeći tjedan i da će se takvo ponašanje spriječiti izmjenama zakona. Dosadašnju je praksu ocijenio sramotnom. I.Bošnjak

Disciplinski postupak

U Hrvatskoj odvjetničkoj komori kažu da je u tijeku prikupljanje relevantnih podataka kako bi se stvorila valjana podloga za ocjenu postoji li osnovana sumnja jesu li takvim zastupanjem stranaka istovremeno bile i počinjene povrede pravila iz Kodeksa odvjetničke etike, Zakona o odvjetništvu i Statuta Hrvatske odvjetničke komore. “U tijeku je i postupak pred disciplinskim tijelima Hrvatske odvjetničke komore, no kako su Disciplinsko tužiteljstvo i Disciplinska komisija neovisna tijela, o tome Vam ne možemo dati obavijesti do okončanja postupka”, ističu.

Najčitanije iz rubrike