Novosti
MINISTRA SRUŠIO OSJEČKI UPRAVNI SUD

Ministar Jakovina podjelom kvota za
šećer oštetio virovitičku šećeranu Viro?
Objavljeno 4. ožujka, 2014.

ŽUPANJA – Upravni sud u Osijeku je, odlučujući o tužbama Sladorane i Vira, tvornice šećera Virovitica, poništio rješenja Ministarstva poljoprivrede iz studenoga 2012. godine o raspodjeli proizvodnih kvota za šećer od šećerne repe.

Prema spornoj odluci ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, od ukupno raspoložive i Hrvatskoj u pregovorima s EU-om odobrene kvote od 192.877 tona šećera, Tvornici šećera Osijek i Sladorani Županja dodijeljeno je po 67.507 tona, a Viru 57.863 tone. Iz Vira su odmah reagirali i upozorili kako se takvom odlukom narušava ravnopravno tržišno natjecanje i prouzročava im se izravna šteta. U virovitičkoj šećerani smatrali su da su dobili manju kvotu od one koja im prema prethodnoj proizvodnji u referentnom razdoblju pripada, a Tvornica šećera Osijek veću.

Odluka Upravnog suda vlasnicima Sladorane i Vira otvara put tužbama za naknadu štete od Ministarstva poljoprivrede, a spominje se iznos od čak 97 milijuna kuna.

Ministar Jakovina kaže kako je odluku o raspodjeli kvota za proizvodnju šećera donio na temelju svojih zakonskih ovlasti, a vodio se, kaže u priopćenju, širim gospodarskim interesom poljoprivrede u cjelini.

- Ne mogu komentirati odluku suda jer je ona na Upravnom sudu u Osijeku izrečena usmeno te još uvijek nismo dobili pismeno obrazloženje takve odluke. Moram jasno reći kako Upravni sud nije u ovom postupku odlučivao o naknadi štete i to može biti predmet nekog eventualnog budućeg sudskog postupka - kaže Jakovina.

Ministar je dodao kako očekuje da će Ministarstvo u idućih desetak dana dobiti pismeni otpravak s obrazloženjem Upravnog suda, nakon čega će poduzeti “daljnje raspoložive pravne radnje radi zaštite interesa Ministarstva poljoprivrede i Republike Hrvatske.”

- Kao ministar imam diskrecijsko pravo odlučivanja o raspodjeli kvote za svaku tržišnu godinu, pri čemu smatram da je osnovni interes i kriterij raspodjele prije svega zaštita domaće proizvodnje šećerne repe te gospodarski interes sve tri tvornice šećera - napominje Jakovina.M.Lešić Omerović/I.Mikulić

Željko Zadro presudu drži pokazateljem rada ministra

Na novinarski upit smatraju li da ih je ministar Jakovina namjerno želio oštetiti, jer su se pojavile informacije o tome da je donio odluku suprotnu onoj koju mu je sugeriralo povjerenstvo koje je odlučivalo o kvotama, predsjednik Uprave Sladorane Luka Burilović jučer je rekao: “Imamo takve informacije i to smo jasno i glasno rekli.” Vlasnik Vira i županjske Sladorane Željko Zadro jučer nije želio komentirati presudu, jer ju još nije vidio niti imao u rukama. No, u svakom slučaju, napomenuo je, smatra ju osobnom satisfakcijom i pokazateljem načina rada ministra Jakovine.

Ni jedna šećerana nije iskoristila kvotu

Tihomir Jakovina u priopćenju je napomenuo kako ni jedna šećerana nije potpuno iskoristila dodijeljenu kvotu u prethodnoj godini na način da je proizvela šećer od domaće šećerne repe uz korištenje domaćih preradbenih kapaciteta, “što nije u gospodarskom interesu RH i ne ide u prilog poticanju domaće proizvodnje šećerne repe.” “Zato sam odmah po dobivanju podatka o proizvodnji za prošlu godinu naložio stručnim službama Ministarstva sveobuhvatnu analizu i mogućnost ponovnog razmatranja raspodjele proizvođačkih kvota za iduću proizvodnu godinu, a sve u želji da se maksimalno zaštiti domaća proizvodnja šećerne repe i interes poljoprivrednih proizvođača u RH”, zaključio je Jakovina.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike