Novosti
POSKUPLJUJU CIGARETE

Zadnji luksuz: Godišnje za cigarete 1.800 kuna više
Objavljeno 4. ožujka, 2014.
Na proljeće će kutija cigareta biti u prosjeku skuplja za pet kuna

Dodatni udar na dio kućnih budžeta u 2014. godini bit će i poskupljenje cigareta - za mnoge Hrvate posljednjeg luksuza kojega se teško odriču.

Na proljeće nas očekuje rast trošarina na cigarete do ciljane razine od 77 eura na 1.000 cigareta. U praksi će to značiti poskupljenje kutije cigareta do pet kuna, što znači da prosječnog pušača, koji dnevno popuši jednu kutiju cigareta, očekuje dodatni mjesečni izdatak od oko 150 kuna, odnosno 1.800 kuna godišnje. Uz sadašnje cijene, inače, spomenuti profil pušača kroz godinu bi izdvojio 8.395 kuna.

Trenutno najveći broj pušača u Hrvatskoj još uvijek puši filtar cigarete poznatog domaćeg brenda po cijeni od 23 kune za kutiju, te tjedno za cigarete izdvaja 161 kunu. Predviđenim poskupljenjem do kraja godine taj bi se tjedni trošak mogao povećati na 196 kuna. Oni koji su prešli na kupnju duhana tjedno na svoju lošu naviku sada troše oko 75 kuna. Njih će poskupljenje stajati dodatnih 10 kuna tjedno. Duhan se, nije tajna, kupuje i ilegalno na tržnicama i cijena mu je 60 kuna za 400 grama, a valja očekivati je da će rast cijena još snažnije aktivirati crno tržište cigareta i duhana. Naime, u Hrvatskoj najpopularnije cigareta u BiH treba platiti 14,5 kuna, a u Hrvatskoj od šverceta za 16 kuna. U Srbiji ta ista kutija cigareta stoji oko 13,5 kuna.

Iz Vlade sva daljnja poskupljenja duhanskih proizvoda pravdaju usklađivanjem sa standardima u EU, ali i kampanjom Ministarstva zdravlja za prevenciju bolesti prouzročenih pušenjem koje skupo stoje državu. No, iako je svima jasno da iza rasta trošarina zapravo stoji krpanje proračunskog deficita, ostaje činjenica da su Hrvati već tradicionalno među vodećim pušačkim nacijama.

Studija američkog Instituta za mjerenje i evaluaciju zdravlja od 1980. do 2012. godine pokazala je da je Hrvatska je među deset zemalja s najvećom stopom porasta raširenosti pušenja u posljednje 32 godine. Naime, 1980. godine naši su pušači pušili 19 cigareta dnevno i bilo ih je 897.300, 1996. taj je broj narastao na 995.300 pušača koji su konzumirali 22,3 cigarete dnevno, a 2006. bilo ih je više od milijun, dok je broj popušenih cigareta dnevno bio je prosječnih 26,2. Prema posljednjim podatcima, danas je u Hrvatskoj 1,022.700 pušača koji dnevno u prosjeku popuše 27,2 cigarete. Svakodnevno puši svaki četvrti Hrvat i svaki peti učenik 1. razreda srednje škole, a 60 posto srednjoškolaca je bar jednom zapalilo cigaretu. Hrvatska je po smrtnosti od raka pluća druga u Europi, odmah iza Mađarske.

Ivana SOLAR
“Odrekao sam se svega, jedini luksuz su mi cigarete”

Na sam spomen ponovnog rasta cijena duhanskih proizvoda, 42-godišnji Osječanin Mislav reagira paljenjem još jedne cigarete. Kaže, svega se već odrekao, ali cigareta neće! “Nakon smanjenja plaće, ukidanja svih beneficija na poslu i udvostručavanja rate stambenog kredita u švicarcima odrekao sam se svega. Ne sjećam se kada sam zadnji put sa ženom otišao u kino ili na večeru, niti kada smo jedno drugo iznenadili darom za rođendan. Više ni s prijateljima ne idem na tjedna druženja. Jedino što si još priuštim je ta cigareta uz kavu. To mi je jedini luksuz i tako će i ostati, bar dok budem imao posao. Eventualno ću se potruditi da mi kutija duže potraje”, kaže naš sugovornik.

3,5

milijuna cigareta u 430 zapljena oduzela je hrvatska Carina 2013. godine

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ENERGETSKA OBNOVA OBITELJSKIH KUĆA

Za cjelovitu obnovu može se dobiti i 204.000 kuna poticaja

2

U HRVATSKOJ 1291 NOVOZARAŽENI

U OBŽ 44, u VSŽ 27 novopozitivnih osoba

3

BEROŠ O COVID POTVRDAMA U ZDRAVSTVU:

Tko se ne želi cijepiti ni testirati neće moći biti na poslu