Osijek
DEŽURSTVA U DOMOVIMA ZDRAVLJA

Od 1. ožujka noću nema zubara,
a pedijatar i obiteljski liječnik
dežurni samo do 20 sati
Objavljeno 22. veljače, 2014.
Grad i Županija dodatno će financirati dežurstvo zubara od 20 do 24 sata, a nepokriveno ostaje vrijeme do 7 ujutro

Od 1. ožujka pacijenti koje usred noći zaboli zub više neće moći dobiti stomatološku uslugu u osječkom Domu zdravlja jer se odlukom HZZO-a o novom načinu financiranja gase noćna dežurstva.

Također, dežurstva ordinacija opće medicine i pedijatrije vikendom se skraćuju za dva sata, odnosno umjesto do 22 sata, kako je to bilo do sada, na dežurstvo do 20 sati.

Kako bi dijelom izišli u susret građanima, Grad Osijek i Osječko-baranjska županija ponudit će nadstandard i financirati dodatno dežurstvo stomatologa od 21 do 24 sata svih sedam dana u tjednu.

- Procijenili smo da je to udarno vrijeme kada obradimo gotovo 80 posto pacijenata koji se javljaju u vrijeme noćnog dežurstva, no ostat će nepokriveno vrijeme do 7 ujutro. Do problema je došlo kada je HZZO ukinuo paušal za dežurstva i uveo plaćanje od 55 kuna po pacijentu u dežurstvu, te ukinuo obvezu za dežurstva liječnicima u koncesiji. Tako smo mi dali ponudu svim liječnicima za dodatnu zaradu u dežurstvu, ali od 113 koncesionara u obiteljskoj medicini, ponudu za dežurstvo dalo je samo njih osam, dok od sedam pedijatara u koncesiji dežurati žele samo dva, a za dežurstvo u dentalnoj medicini od 87 koncesionara nije bio zainteresiran ni jedan. Nas ovakvo razmišljanje koncesionara čudi jer se po jednom dežurstvu može zaraditi i do 3.000 kuna. Osim toga, ovo je vrlo nepravedno prema liječnicima zaposlenima u Domu zdravlja koji sada moraju dežurati, dok su njihovi kolege u koncesiji koji su pred HZZO-om jednaki sada mogli odbiti dežurstva. Zbog ove su se činjenice u posebnim problemima našli domovi zdravlja u manjim mjestima, koji nemaju dovoljno djelatnika i koji će teško organizirati rad. Inače, recimo i kako HZZO na ovom neće ostvariti posebne uštede jer je, konkretno, godišnji iznos koji je osječki Dom zdravlja primao za dežurstva iznosio 1,15 milijuna kuna - kaže ravnatelj DZO Miroslav Sikora.

Zbog novog načina dežurstva zabrinut je i Zavod za hitnu medicinsku pomoć, koji se boji kako će pacijenti nagrnuti na Hitnu pomoć, te su ovom prilikom ponovno upozorili kako oni pružaju pomoć samo životno ugroženim osobama, i to isključivo na terenu. Na njihovu se adresu, ističu u Hitnoj, ne može doći ni po uputnicu, ni po recept, ali ni na pregled jer oni ambulantu i uputnice nemaju.

- Za hitne slučajeve u kasnim večernjim i noćnim satima tu je Objedinjeni hitni prijam KBC-a, kao i dežurna ambulanta Klinike za pedijatriju KBC-a - poručuju iz Hitne i Doma zdravlja.

Nefreteta Z. EBERHARD
DEŽURSTVO U DOMOVIMA ZDRAVLJA OD 1. OŽUJKA

OSIJEK - CENTRALNA ZGRADA

* OBITELJSKA MEDICINA - subota od 15 do 20; nedjelja i blagdan od 8 do 20 sati

* PEDIJATRIJA - subota od 15 do 20 sati, nedjelja i blagdan od 8 do 20 sati

* DENTALNA MEDICINA – subota od 15 do 24, nedjelja i blagdan od 8 do 24 isključivo na adresi Trg Lava Mirskog 3 – Zubna poliklinika

ĐAKOVO – DOM ZDRAVLJA

* OBITELJSKA MEDICINA - subota od 15 do 20, nedjelja i blagdan od 8 do 14

BELI MANASTIR

* OBITELJSKA MEDICINA - subota od 15 do 20, nedjelja i blagdan od 8 do 14

VALPOVO

* OBITELJSKA MEDICINA - nedjelja i blagdan od 8 do 14, subotom nema dežurstva

NAŠICE

* OBITELJSKA MEDICINA - nedjelja i blagdan od 8 do 14, subotom nema dežurstva

Možda ste propustili...

START U SUBOTU U VALPOVU, CILJ 5. SRPNJA U OSIJEKU

Ljubitelji dobrog vina došli su na svoje, kreće nam Vinski mjesec

TUNJICI PETRAŠEVIĆU POVJEREN DRUGI DEKANSKI MANDAT NA PRAVNOM FAKULTETU

Reformom studijskih programa želimo se prilagoditi potrebama na tržištu rada i poslodavcima

U ČETVRTAK I PETAK U GOSPODARSKOM CENTRU

Sajam zanimanja i mogućnosti za naše osmaše i maturante