Novosti
NORMIRANJE RADA NASTAVNIKA

Pravednije normiranje
za više od 36.000 učitelja
Objavljeno 21. veljače, 2014.
Novim će Pravilnikom već u ožujku odzvoniti “školskim neradnicima”

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović odlučio je uvesti red u tjednu normu osnovnoškolskih nastavnika izradom novog Pravilnika o tjednim radnim obvezama.

Pravilnik izrađuje povjerenstvo od 11 članova u kojemu su zastupljeni svi dionici sustava, uključujući predstavnike dvaju sindikata i Udruge ravnatelja osnovnih škola, a njihov je zadatak uvesti pravednije normiranje u rad 36.190 hrvatskih učitelja i onemogućiti im “napuhavanje” norme.

Novim će Pravilnikom već u ožujku odzvoniti “školskim neradnicima” koji su do sada svoju tjednu radnu normu popunjavali poslovima koji nisu u direktnoj vezi s nastavnim radom. Prema Granskom kolektivnom ugovoru koji prestaje važiti 27. ožujka, učitelji su mogli primati plaću za puno radno vrijeme i ako nisu zadovoljili minimalno propisanu normu u izvođenju redovite ili izborne nastave. Tako su nerijetko u normu upisivali zaduženja na ostalim poslovima kao što su priprema za nastavu, sudjelovanje na sjednicama, vođenje pedagoške razredne dokumentacije, suradnja s roditeljima, sudjelovanje u provedbi učeničkih izleta i ekskurzija, posjete priredbama i ustanovama, stručna usavršavanja...

Do sada je učitelj mogao ostvariti pravo na smanjenje te minimalne norme u redovitoj ili izbornoj nastavi od dva do šest nastavnih sati ako je bio zadužen sljedećim poslovima: za razredništvo dva sata, posebnim poslovima voditelja smjene i satničara do osam sati, voditelja učeničke zadruge do šest sati, školskog sportskog društva ili kluba dva sata, estetskog uređenja škole četiri sata, vođenjem troglasnog učeničkog pjevačkog zbora i orkestra tri sata tjedno, a jednoglasnog ili dvoglasnog dva, poslovima sindikalnog povjerenika u školi koja ima više do 75 zaposlenika - šest sati za jednog vijećnika, a ako škola ima više od 75 zaposlenika i ostvaruje pravo na tri sindikalna vijećnika, i 18 sati.

U praksi to znači da pojedini učitelji primaju plaću za puno radno vrijeme i ako nisu zadovoljili minimalno propisanu normu. Primjerice, učitelj hrvatskog jezika izvodeći samo deset sati u redovitoj nastavi, odnosno po pet sati u dva razredna odjela, uz zaduženje šest sati sindikalnog vijećnika može ostvariti pravo na puno radno vrijeme. Učitelj likovne kulture koji radi na dvije škole u svakoj može biti zadužen samo s četiri sata redovite nastave, a uz pomoć četiri sata za estetsko uređenje u obje škole ostvaruje pravo na puno radno vrijeme i punu plaću. Pravilnik će to promijeniti.

Ingrid ŠESTAN KUČIĆ
OSJEČKI UČITELJI: NORMIRANJE JE O.K., NEPRAVDU TREBA ISPRAVITI

Nekoliko osječkih učitelja s kojima smo razgovarali kažu da je normiranje dobar potez resornog ministarstva i da postojeće nepravde treba ispraviti. “Nije u redu da ja radim 20 ili 22 sata u nastavi, a dotle moji kolege zbrajaju sate na ostalim poslovima kao što su priprema za nastavu, sudjelovanje na sjednicama, vođenje dokumentacije, suradnja s roditeljima, sudjelovanje u izletima, posjeti priredbama ili odlazak na stručna usavršavanja”, kaže Marta, profesorica engleskog i njemačkog jezika. Njezina kolegica Marija dodaje da takve privilegije učitelji nisu imali oduvijek. “Sjećam se da za vrijeme mandata Ljilje Vokić u nastavničku normu nije ulazilo ništa osim neposrednog rada u nastavi, pa čak ni razredništvo. Stoga je ova odluka ministra Jovanovića pravedna”, ističe Marija. (V.L.)

Možda ste propustili...